Tere. mind huvitavad LED lambid aga ma ei saa aru nendest terminitest nagu: mcd, (1000)mcd-mida see number näitab, deg. mida need tähendavad või mis suurust iseloomustavad. näiteks oleks mul vaja mopeedi (elekter 6v) tagatulesse panna 3-5 1cm läbimõõduga LED-i aga ma ei tea miliseid valida. neil on mingi valgushulk..jne. kas keegi teeks need terminid selgeks ja siis seletaks miliseis mul vaja läheks. kokku annab masina genekas 45 (vist)W.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
LED lambi kohta hulgi küsimusi
Collapse
X
-
Vs: LED lambi kohta hulgi küsimusi
http://et.wikipedia.org/wiki/Kandela
mcd - millikandela e. 0,001 cd
deg - kraad, nurgamõõtühik
-
aitähh aga kas ma sain õieti aru, et kandela on nagu valgusvihu pikkusühik? et kui kaugele paistab?kandela on praeguseks selline kahtlane ühik mis on arusaamatu. ja küsiks veel, et kui ma need ledid järjestikku ühendan ja vooluvõrku installin kas siis see süsteem peaks töötama või on midagi veel vahele vaja. nendest takistitest ja muudest "jubinatest" ei jaga ma halligi. tuleks puust punaseksteha ja siis on ka 30% võimalus et aru saan. aga ootan veel abi.
Comment
-
LEDidele tuleb panna ette voolu piirav takisti, muidu põlevad maha. Enne pead vaatama datasheedist töövoolu (arvatavasti ca 150mA?) ja siis arvutad oomi seaduse alusel takisti väärtuse. Ostad/hangib lähima reaalselt olemas oleva nominaali. Kui füüsika pole suur sõber, otsi netist "led calculator" sünadega arvutuse skripti.
LED töötab vaid õige polaarsusega pingega ehk pluss ja miinus peavad olema õiget pidi. Kui paned valesti, ei lähe lihtsalt põlema aga muud paha ei juhtu. Enamasti on raam (mass) miinus ja teine juhe siis aku pluss. Tsikli aku on vististi 6V-ne.
Ära LEDi pinda liivapaberiga küll riku, seda enam ei paranda. Parem suuna nad vajadusel veidi allapoole.
Kandela ei ole pikkuse ühik, ikka valgustugevuse oma. Kuna tugevam valgus "ulatub kaugemale", siis võib kandelat mõnes mõttes pikkusega võrrelda küll aga korrektne see ei ole.- Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
- Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!
Comment
-
No selles eestikelses wikipeedias on kandela definitsioon nii teaduslikuks aetud, et algaja ei saaks mitte mõhkugi aru
Üks tavaline küünal annab valgust umbes 1cd (kandela) jagu. 100W hõõglambi vagustusintensiivsus on suurusjärgus 120cd.
Tavalisele pisikesele LED-le sobiv vool on 10...30mA. Täpsem väärtus sõltub isendist. Võimsad Luxeon 1...5W LED-d tarbivad 350...700mA.
Comment
-
selle elektri teema jaoks olen liiga algaja sest füüsikas (9 klass) pole veel elektri osa õppinud. kas keeg i palun kasvõi pakuks välja seadmed ja ledid mida vaja läheks. ma oleksin ülitänulik sellele inimesele. isa pole kodus ja ise asja ei jaga nii, et enda teadmisi mul praktiliselt pole.
Comment
-
Lähed sinna lehele: http://metku.net/index.html?sect=vie...calc/index_eng
Kõik on kenasti värviliselt näidatud.
Supply voltage kasti paned pinge, mis pingega neid toita tahad.
Voltage Drop Across LED hoiad hiirekursorit "?" märgi peal ja näed, et punasel LED-l on see väärtus (ehk eesti keeles pingelang) 1,7V. Nii sinna kirjutadki...koma asemel paned punkti!
Desired Led Current keskmiselt 20mA
Calculate ja saadki takisti väärtuseks 215 oomi. Kuna täpselt sellist takistit ei ole, siis võtad lähima väärtuse: 220 oomi.
Sellist eeltakistit on siis vaja, et ühte punast LED-i 6 voldi pealt toita.
Generaatoriga on asi natuke keerulisem. Kõigepealt mõõda, kas mopeedi generaatorist ikka tuleb 6V või tõuseb see pinge gaasi andes. LED-le on see üsna oluline. Hõõglamp läheb heledamalt põlema, kui ülepinge, aga LED võtab kätte ja põleb läbi.
Nii et enne ei saa ka takistit arvutada, kui pole teada missugust maksimaalset pinget genekas annab.
Teine asi on see, et generaatorist tuleb vahelduvpinge, aga LED tahab alalispinget. Oleneb muidugi mopeedist, vanadel vene mopeedidel oli vahelduvpinge kogu elektrisüsteemi toiteks. Ehk siis LED saab kasutada vahelduvpinge ainult üht poolperioodi (ta on ju pooljuht, ühtpidi juhib, teistpidi mitte) mistõttu vilgub üsna ebameeldivalt. Hõõglambid ei vilgu, sest on liiga "uimased", küll aga LED mis süttib ja kustub peaaegu hetkeliselt.
Kaks asja tuleks siis enne selgeks teha. kas see 6V on vahelduv- või alalispinge ja kas pinge ka püsib 6V peal.viimati muutis kasutaja sebastian; 15 m 2006, 00:32.
Comment
-
LED-e saab paigaldada nii mootorratastele kui ka mopeedidele. Uuematel tsiklimudelitel on LED-idel ehitatud tagatuled juba üsna igapäevane asi .Kui on akuga variant, siis on asi lihtsam, sest süsteem töötab alalispingel, pinge on üsna hästi stabiliseeritud, tuleb vaid arvutada vastavad ballasttakistid.
Mopeedidel on suuremalt jaolt vahelduvvoolu generaator, aku puudub ja alaldit pole. Kõigepealt tuleb enne LED-e panna alaldussild, siis silla järelt mõõta mootori kõrgetel pööretel pinge ning selle järgi juba arvutada takistid. Võimalusel paigutada alaldussilla järele ka kondensaator, mis vähendab LED-ide vilkumist. Enne mõõda kindlasti pinget täistuuridel, alles siis asu takisteid valima !
Comment
-
Esmalt postitatud sebastian pooltTeine asi on see, et generaatorist tuleb vahelduvpinge, aga LED tahab alalispinget. Oleneb muidugi mopeedist, vanadel vene mopeedidel oli vahelduvpinge kogu elektrisüsteemi toiteks. Ehk siis LED saab kasutada vahelduvpinge ainult üht poolperioodi (ta on ju pooljuht, ühtpidi juhib, teistpidi mitte) mistõttu vilgub üsna ebameeldivalt. Hõõglambid ei vilgu, sest on liiga "uimased", küll aga LED mis süttib ja kustub peaaegu hetkeliselt.
Kaks asja tuleks siis enne selgeks teha. kas see 6V on vahelduv- või alalispinge ja kas pinge ka püsib 6V peal.
Muidu veel niipalju pinge kõikumise kohta, et 6V süsteemis, kus kasutusel ka aku, on maksimaalne toitepinge 6,5...7V(aku laadimise tagamiseks).Madalatel pööretel on akupingega samal tasemel.Muidu ilma akuta süsteemis peaks olema 6V maksimaalne pinge(võib madalatel pööretel ka alla selle olla).12V puhul on samamoodi pinged arvestatavad...The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
Projektide pildid
Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm
Comment
-
Mina tegin nii (mootoriks B-501m, generaator 7v 45W):
alaldasin generaatorist tuleva vahelduvpinge (6...14V, viimane ilma koormuseta) paarikroonise alaldiga ära, silusin seda 2200 mkf*35v kondensaatoriga ja lasin läbi stabilisaatori 78L08. Koormuseks olid 3 punast
LED-i (päripingelang ~2v, pärivool mitte üle 15mA). Takisti oli umbkaudu 200-oomine. Kogu kupatuse valasin kuumaliimi, kusjuures tule ,,klaas" sai tehtud tavalisest vene jalgrattahelkurist ning korpus aiaposti torust (ligukaudu 5 cm läbimõõduga) ja valjuhääldi magnetit katvast metallkuplist.
Tulemuseks sai kompaktne vahelduvvooluga töötav tagalatern, mida oli hästi näha ka ~1km kauguselt. Kui midagi teisiti teha, siis tasuks ledid jätta klaasi taha, mitte trorkida läbi.Hoiatus - muudan oma postituse sisu kuni 30 minuti vältel pärast postitamist.
Comment
-
Esmalt postitatud Cheopps pooltAsjad pisut sassis.NLiidus toodetud mopeedid ning kõik tsiklid olid alalispinge generaatoritega, mõnel üksikul vahelduvpinge genekas+alaldi(nagu autodel).Ükski masin ei kasutanud pardaelektrisüsteemis vahelduvpinget.
Alalise genekat polnud muidu otstarbekas kasutada...juba sellepärast, et ta mõõtudelt suurem ja kallim valmistada.
Aga vaielda küll ei julgeviimati muutis kasutaja sebastian; 16 m 2006, 17:18.
Comment
-
ok ärge palun mulle neid kondeka jutte seletage. olen teada saanud, et on vahelduvvool ja peale kommutaatorit ei tohiks tõusta üle 6V. kas keeg ioskab siis öelda kuidas ma peaksin tegema (mida ostama+ ntx neti link kust seda juppi saab ). nagu juba olen maininud siis ei tea seda elektri värki väga. peaksite tegema järjekorra mis tuleb ühendad esimeseks, siis teiseks jne..
Igaljuhul aitähh senistele abistajatele.
Comment
Comment