Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

LED lambi kohta hulgi küsimusi

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: LED lambi kohta hulgi küsimusi

Selles punases ringis on ju kondensaator 1000 uF x 16 V mida lisada tahtsid.

"Must küsimärk" on massi(mopeedi raam) tähis. Ja 6V ots läheb sinna tule juhtmesse, mis tuleb tulede lülitist tagutule lambini.

Ja "D6 Bridge" on sildalaldi(koosneb 4-st tavalisest dioodist)

Comment

Et misasi on sildalaldi ja kuidas ta töötab...
      Siin on paar joonist selgitamaks sildalaldi tööpõhimõtet.

Siin joonisel on kujutatud küll trafo, aga selle asemel võib ette kujutada mopeedi vahelduvpingegeneraatorit.
      Elektroonika töötab suitsu baasil.
      Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
      Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

ma saan täitsa asu asjast juba kuigi 9 klass veerandi peal alles sildalaldi=kondekas? kas minu tellitud jubinatega saab selle koostada
        LED-id : http://www.oomipood.ee/index.php?t=k_ki&i=L-813SRC%2FB
        takisti: http://www.oomipood.ee/index.php?t=k_ki&i=2W%2039R
        kondekas: http://www.oomipood.ee/index.php?t=k_ki&i=3300%2F10PHT

kui vaid leiduks selline inimene kes selle "õige" süsteemi koostaks...
        ja kui ei sobi mu tellitud asjad siis palun lisage mida vaja .

Ette suurelt tänades.

Comment

Re: Vs: LED lambi kohta hulgi küsimusi

sildalaldi = 4 dioodi (nagu jooniselgi näidatud). kondekas on kondekas ja kondekaks see kondekas jääbgi olenematta kui valesti sa selle kondeka kirjutad või kuidapidi kätte võtad (loe kokku, mitu korda ma kondekas ütlesin).

kui sul on vaja teha mingit sildaladit, siis on 2 võimalust. ostad sobiva tevalost otse (peaks olema nime all sildalaldi või dioodsild). või siis ostad 4 ühesugust dioodi (ma arvan, et 1n400x seeria sobib. asemel siis mingi number nt 4 või 7 vmt. vaata pingeid ja voolu).

Comment

Näiteks selline sildalaldi: http://www.oomipood.ee/index.php?t=k_ki&i=111015

...ja teised asjad seal linkidel sobivad küll.

Muidugi võid sildalaldi (või dioodsilla) ka ise teha eraldi dioodidest, kui ostad 4tk. neid: http://www.oomipood.ee/index.php?t=k_ki&i=1N4007-MBR
            Saad odavamalt hakkama, aga kuna sul see detailide ühendamine just tugevam pool pole, siis juba valmis sildalaldi oleks vist mõistlikum.

Comment

sebastiani poolt pakutud sildalaldit soovitasin mina kaa ja see läks käiku.

Comment

Esmalt postitatud fre poolt
                Õige on ikka peale takistit panna, rööbiti LED-idega, kondensaator jääb muidu otse pingeallika peale ja selle madalat sisetakistust šuntima. Ei tarvitse sellega toime tulla või hoopis põhjustab oma olemasoluga seal muid jamasid...
                Nüüd kus juba alaldi olemas, on mõttekam kondensaator tõesti kohe otse sellele ühendada (plussots tõsta ettepoole piiramistakistit), töötaks effektiivsemalt. 16V tööpingega peaks siis sobima. Kuna kondensaator tõstab alaldi väljundis pinget (allpool paar skeemi selgituseks, kuidas see toimub), siis voolupiiramistakistit võiks ka veidi suurendada...

See sik-sakiline detail (takisti) asendab tinglikult kogu koormust (antud juhul voolupiiramistakistit ja LED-e). Ja viimasel skeemil see "maa" tingmärk tähendaks AINULT seda et need otsad on omavahel kokku ühendatud (mitte aga seda et võiks mopeedi raamiga ühendada!).

Niiviisi hakkame veel lõpuks LEDide jadaühendusele ka mõtlema...

P.S. Neid skeeme koos ingliskeelse selgitusega võib näha
                viimati muutis kasutaja fre; 24 m 2006, 02:59.

Comment

ok aga indreku poolt pakutud ühendus on ka ju õige? umbes pool sellest elektri jutust siin teemes saan aru aga pool arusaamatu. sellepärast ei kiirusta selle ehitamisega.
                  viimati muutis kasutaja makuke; 24 m 2006, 17:30.

Comment

Esmalt postitatud makuke poolt
                    Umbes pool sellest elektri jutust siin teemes saan aru aga pool arusaamatu. Sellepärast ei kiirusta selle ehitamisega.
                    Loodetavasti on see hea mõte. Kõik muutubki märksa põnevamaks kui algteadmisi juba rohkem kogunenud ja ettekujutus asjast parem.
                    Kui ainult huvist ja järjekindlusest puudu ei tuleks... Ei pea just ootama, millal koolis füüsikaraamatuga elektriosa läbi saab, omapead võib ka otsida ja uurida... Omal ajal kui raamatud suhteliselt väga odavad olid ja õpikuid kevadeti ka ära ei korjatud (korduvkasutamiseks), sain füüsikaraamatu elektri osa paar aastat varem selgeks kui seda koolis rääkima hakati... Võib-olla oli siis lihtsam kui nüüd, ei oska öeldagi. Praegusel ajal on vastukaaluks internet olemas, näiteks sellelsamal minu eelpool mainitud lingil on hea füüsikakursus lugeda kui inglise keel ikka sobib. Videodemo ka lisaks...

Püsivust, edu ja toredat avastamisrõõmu uues valdkonnas!

Comment

Kaks viimast skeemi on väga head, aga seda LEDi müüjale.
                      Kui on vaja et midagi tööle ka jääks, siis on vaja LEDid panna jadamisi või paralleeli, seejuures peab igal paralleelharul olema OMA EELTAKISTI.
                      Muuseas, madala toitepinge korral võiks kasutada voltage doubler alaldit.

Comment

Esmalt postitatud KaruTEC poolt
                        Kaks viimast skeemi on väga head, aga seda LEDi müüjale.
                        Kui on vaja et midagi tööle ka jääks, siis on vaja LEDid panna jadamisi või paralleeli, seejuures peab igal paralleelharul olema OMA EELTAKISTI.
                        Muuseas, madala toitepinge korral võiks kasutada voltage doubler alaldit.
                        Kas siis ühest ei ole piisav? ja mida see voltage doubler tähendab?
                        Asi kisub aina põnevamaks.

Comment

Ja mida see voltage doubler tähendab?
                          Asi kisub aina põnevamaks.
                          See on isegi väga hea et põnevamaks kisub.
                          Pingekordistist vist jutt. On sellised alaldite skeemid, kus pinged kogutakse mitmele jadamisi kondensaatorile. Nii võib üsna kõrge pinge saada, puuduseks on nendel skeemidel see et mida rohkem kordistusastmeid, pinge küll kasvab, seda vähem aga sealt voolu kätte saab... Teatud määrani võib sellest isegi kasu olla et alaldi väljundtakistus suureneb, valgusdioodide voolu nagunii vaja piirata...
                          Et seegi jutt liiga abstraktseks ei jääks, siis pingekordistitest saab lisaks lugeda Lembit Abo koostatud raamatust "Raadiolülitused", lk. 437. Sellest raamatust oli kunagi ühes teemas pikem jutt. Kui kohe endale hankida ei õnnestu, siis vast raamat ise netis ka üleval veel. Samas teemas võib ka lingi leida:

Comment

kuna mulle (VEEL algajale) on see jutt, mis siin räägitakse liiga keeruline siis kas keegi saaks nagu lihtsustatud kujul (ntx joonis ?!) selle seletada. Hetkel olekn segadusse aetud.. 1 kasutaja räägib kuidas on tema arust õige, teine lükkab esimese väite ümber ja lidab sinna midagi, kolmas pakub ldse kolmanda variandi. kas nagu selline võimalus ka on, et te jõuate kõik ühele ja parimale lahendusele? muidu on õudsalt raske nende arutelude sealt midagi välja lugeda. olen jub 2 komplakti erinevaid lahendisi tellinud aga siis tulen ja loen fooorumit ja tueb välja et mul polegi enda tuld mõtet kokku panna sest kolmas on hoopis õige lahenduse pakkunud
                            Ma ei taha sellega kuidagi pahandad a ja kritiseerida vaid anda teile teada, et ma ei ole veel piisavalt tark, et kogu jutust midagi asjalikku kokku panna. hetkel on mu teadmised nii suured, et kui te ütlete õige süsteemi siis ma oskan selle õieti kokku panna.

Aga tänu sellel teemale olen tulbisti targemaks saanud juba. Aitähh aitajatele.

Ootaks seda "õiget" lahendust nüüd .

Comment

Uuri, ehk saad siit abi!

Mida rohkem ise uurid ja puurid seda kiiremini asjad selgeks saad.
                              Mis mõnu, kui kõi puust ja punaseks ette tehakse!

Comment

kuna mulle (VEEL algajale) on see jutt, mis siin räägitakse liiga keeruline siis kas keegi saaks nagu lihtsustatud kujul (ntx joonis ?!) selle seletada. Hetkel olekn segadusse aetud.. 1 kasutaja räägib kuidas on tema arust õige, teine lükkab esimese väite ümber ja lidab sinna midagi, kolmas pakub ldse kolmanda variandi. kas nagu selline võimalus ka on, et te jõuate kõik ühele ja parimale lahendusele?
                                Parim lahendus oleks see, kui kellelgi sama mopeed kodus käepärast ja saaks kohe kõik üle mõõta. Kahjuks pole .
                                Kuidas LED-e ühendada, ma arvan et enamus siin teavad, lihtsalt pole kindel mis kujuga pinge (kas vahelduv- või alalisvool) sealt generaatorist tuleb ja kuidas üldiselt selle mopeedi (kindlasti lihtne) elektriskeem on tehtud.
                                Nüüd kindlasti juba oskadki üht-teist pärast seda ülipikka teemat

Nende erinevate aruteludega on nii, niipalju kui tegijaid, on ka arvamusi. 100% kindel võid olla ainult selle toimivuses, mida ise ehitanud oled. Aga sa mõtle kaasa ja proovi võtta asju loogiliselt, kui millestki juba aru saad. Loe postitused kasvõi kümme korda läbi.

Comment

Working...
                                X