Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

LED lambi kohta hulgi küsimusi

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: LED lambi kohta hulgi küsimusi

sellest teemast on ikka palju vajalikku juba teada saanud. aga ma ei oska ette näha ntx seda, kuidas üks või teine komponent reageerib. mina ei saa ikka aru sellest, et kas volt ja pinge on samad asjad?

Comment

Esmalt postitatud makuke poolt
      ...mina ei saa ikka aru sellest, et kas volt ja pinge on samad asjad?
      Tuleks vist aega maha võtta...
      Pinge (valemites tähistatakse pinget tähega U)* mõõtühik on volt, lühendatuna V, ehk - pinget mõõdetakse voltides. Ilmselt ei maksa siiski oodata et keegi foorumis põhimõisted selgeks teeb, selleks on raamatud kõige sobivamad, kasvõi seesama füüsikaõpik mis veel läbi võtmata...
      Eriti hoolega tuleks endale selgeks teha Ohmi seadus, see on kõige alus, nö. Algus ja Ots. Sealjuures muidugi põhimõõtühikud, nende lühendid ja kordsed.
      Tasub meeles hoida ka lihtne reegel et teadlaste nimedest tuletatud mõõtühikute lühendid kirjutatakse kindlasti suurtäh(ted)ega. Näiteks voolutugevuse mõõtühik amper - A, pinge mõõtühik volt - V, takistuse mõõtühik oom - Ω (ladina suurtäht oomega, saksa teadlase Ohm'i järgi), sageduse (täisperioodide arv sekundis) mõõtühik herts (saksa teadlane Hertz) - Hz jne.

Edukat avastamist!

* - minu ülaltoodud füüsikakursuse lingil näeb Ohmi seaduse valemis U asemel V, meil valemites pinget nii ei tähistata, Ameerikas ehk...
      Elektroonika töötab suitsu baasil.
      Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
      Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

mina ei saa ikka aru sellest, et kas volt ja pinge on samad asjad?
        Pinge on füüsikaline suurus, mille ühik on volt (Volta nime järgi, ühik suure tähega). Auto aku pinge on näiteks 12V.
        Analoog: kaugus on füüsikaline suurus, mida mõõdetakse meetrites.
        Soovitaks järgida Fre nõuandeid...
        - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
        - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Lugesin läbi pool füüsika elektriõpikut ja sain midagi targemaks. hetkel on aga selline paha situatsioon, et kuna tule taga asi seisabki hetkel siis ei ole aega endal jalgratast leiutada. siin teemas on juba hulk skeeme ja süsteeme aga ma ei oska siiski seda töökindlat süsteemi valida. Nagu ma juba mainisin siis oleks hetkel vaja vaid ühte ja töötavat. Parem kui te ei kritiseeriks selle koha pealt, sest tõesti...pmst kõik siin teemas vastanud on minust targemad ja oskavad tõenäoliselt töötava lahenduse välja tuua. Hea kui nad seda teeks.

...õpipoiss makuke...

Comment

Olgu seal alalis või vahelduvvool, selle skeemiga saad asja käima: http://www.zone.ee/ints0000/elektroonika/LED.bmp
            Või oleks juba aeg kevadet oodata? Sõiduolud na kehvakesed.
            Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Lugesin läbi pool füüsika elektriõpikut ja sain midagi targemaks. hetkel on aga selline paha situatsioon, et kuna tule taga asi seisabki hetkel siis ei ole aega endal jalgratast leiutada. siin teemas on juba hulk skeeme ja süsteeme aga ma ei oska siiski seda töökindlat süsteemi valida. Nagu ma juba mainisin siis oleks hetkel vaja vaid ühte ja töötavat. Parem kui te ei kritiseeriks selle koha pealt, sest tõesti...pmst kõik siin teemas vastanud on minust targemad ja oskavad tõenäoliselt töötava lahenduse välja tuua. Hea kui nad seda teeks.

...õpipoiss makuke...
              Kui on vahelduvpinge genekas ühenda LED-id nii,

mingit silda pole vaja!
              Zenerid selles skeemis on LED-ide ülepinge kaitsmiseks.

Siin on veel üksjagu skeeme selleks otstarbeks, pinge kordistamisega ja muude viguritega.

Aga noh, Sa ei tea ju mitte muffigi mida sinu genekas tegelikult välja annab!
              Kui suurt pinget, vahelduvat või alalist?
              Tee ikka need asjad enne selgeks ja anna foorumi rahvale teada,
              siis osatakse ka töötavaid lahendusi välja pakkuda.
              Muidu jäädki lõputult küsimusi esitama!

Comment

See regulaator, mida sel mopeedil kasutatakse, ei lase pinget üle 7V.
                Kusagil olid selle regulaatori skeemid kaa üleval, kuid kahjuks ei leia üles neid enam.
                Generaator on vahelduvpinge generaator.(pöörlev püsimagnet)

Ja alaldit on ainult kondensaatori jaoks vaja, et see laiali ei lendaks.
                Kondekat on selleks vaja, et see LED valgus ei oleks värelev, kui mootor töötab tühikäigul ca 1000rpm.

Comment

Makuke peaks vist endale lihtsa multimeetri muretsema, kui sellist veel pole.
                  Need pingete ja voolude definitsioonid on küll vajalikud teada, aga hulga mõnusam, kui saad ka ise asju mõõta. Nii-öelda teooria ja praktika käsikäes.
                  Alguseks soovitaksin seda kõige lihtsamat: http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_sto...?artnr=615-037
                  Esialgu mõõdad patareide pinget, siis voolu mida tarbib taskulambi pirn.
                  Kui saad juba selgemaks missuguse multimeetri "ketta" asendiga mida mõõta saad ja tohid, siis võid juba mopeedi generaatorit mõõta.
                  Ise alustasin just niimoodi vana testriga (sel ajal muidugi polnud multimeetrit vaid Vene seieriga tester) u. 6 aasta vanuselt. Voolude ja pingete definitsioonidest ei teadnud ma ööd ega mütsi ja kui aus olla ei tundnud neist puudust kah, sest vajalik sai sellegipoolest mõõdetud

Veel üks asi...väljapakutud skeemid on küll erinevad, aga toimivad neist enamus. Seepärast ongi erinevaid arvamusi nii palju, et üht asja saab mitut moodi lahendada. Mõnikord on see lausa maitseasi, kes missugust skeemi eelistab. Võid panna dioodsilla, aga võid ka nii teha nagu abman'i antud lingil. Võid ka ilma dioodsillata LED-d panna, aga siis juba ise näed, et nad hakkavad vilkuma...järelikult pole päris alalisvooluga tegemist. Ainuke asi, et kondensaator (elektrolüüt kondensaator täpsemalt) tahab ka ainult "ühtpidi" pinget saada, järelikult on tema jaoks juba sildaladit vaja, kui generaatorist tuleb vahelduvvool. Erinevalt LED-st ta ei talu, et pinge vahepeal "teistpidi" tuleb ja ilma alaldita põleb läbi läbi üsna ruttu.
                  Fre piltidelt näed, et vahelduvvool "kõigub" plussi ja miinuse vahel (keskel on null) ja kuna LED tahab kindlat plussi ja miinust saada, siis saabki ta põleda ainult siis, kui see "kõver" nullpunktist kõrgemal asub. Seepärast vilgubki, et see "kõver" satub sinna üles mõnikümmend korda sekundis (või mõni kord sekundis, olenevalt missuguse sagedusega vahelduvpinget genekas annab), mitte pole seal pidevalt, nagu alalisvoolule oleks kohane. Kui mopeedi generaator annab siiski vahelduvpinget, on madalamatel pööretel see vilkumine aeglasem (genekas käib ju aeglasemalt).
                  http://mjulier.free.fr/feu_rouge.png skeemil näed, et LED-id on paralleelselt ühendatud, aga üks ühtpidi, teine teistpidi. Vilguvad ikkagi, aga nüüd juba kordamööda, sest üks LED saab kasutada vahelduvpinge "kõvera" alumist osa ja teine ülemist osa. Natuke parem variant, sest vilkumine pole enam nii häiriv. Zener dioodid (ehk stabilitronid) takistavad LED-dele sattumast kõrgemat pinget, kui tohib.

edit: kui mootori pöörded on 1000rpm (pööret minutis), teeb see u. 17 pööret sekundis. Samakiirelt käib ka generaator ja annabki vahelduvpinget 17Hz. See on juba paras vilkumine LED-de jaoks. Vahelduvvoolu generaatorite pinget on vist natuke keerulisem seletada, lihtsalt umbkaudse näite tõin.

No läks pikaks ja äkki tuli mõni kala sisse, aga ehk on kasu.
                  viimati muutis kasutaja sebastian; 01 m 2006, 00:49.

Comment

See oli nüüd väga arusaadav minu jaoks. Aitähh et viitsisite selle teema peale niipalju aega kulutada.. nüüd hakkan katsetama ja proovima.. kui aega saan siis räägin tulemustest ka

Comment

AAAAEEEAAAAEEEE. Keegi vastab?

Comment

millele vastata tuleb?

Comment

Vastan ainult seda et viska oma mopeed kuuri alla ja oota kevadet, kui lumi ja jää läinud.

Või kavatsed talvel mopeediga libedasõitu harjutada?
                          Võib kurvalt lõppeda.

Oma tulesüsteemi kallal võid muidugi nokitseda.

Comment

Irw kelle ma siit leidsin.Vana klassivend Marko isiklikult.Muide lugesin enamus teksti läbi ja sain ka targemaks .Osa asju teadsin,aga jah suht palju tegemist sul siis jah.

Comment

AAAAEEEAAAAEEEE. Keegi vastab?
                              Ehk siis täpsustad ka milles probleem?

OT: Ma küll talvel oma ratast garaazi nurka ei jäta, libedaga on kaa päris huvitav /OT

Comment

valesse teemasse kirjutasin selle AAAE AAAAEAEAEE sorry

Comment

Working...
                                X