Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Voolusäästlik taskulamp

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Voolusäästlik taskulamp

Rikun võibolla tehnika huvilistel teema ära, et ärge kurjaks saage. Võibolla tasub hiinast muretseda korralik lamp. Led on 5W ja kogu kupatud töötab ühe AA patareiga/akuga. Asi valgustab uskumatult heledalt ja kaugele. Ise kasutan igapäevaselt ja akuga, tõsi lamp saab suht kiiresti küll tühjaks, nimelt aku koormust mõõtes saab 1,1-1,3Ah. Õigete arvutuste põhjal peaks ühe parareiga 1-2h vastu pidama, soovitav on mitte üle 15min. järjest põletada. Läheb päris kuumaks.
    msn: pois11@hotmail.com

Comment

5W AA elemendist - pole paha...
      5W/1,2V=4,16A. Seda 100% kasuteguriga muunduri puhul. Tihtipeale need muundid kipuvad 80...90% vahele jääma, seega saab vooluks 5A. Akul tekib veel arvestatav pingelang ja kui seda veel kompenseeritaks, siis võiks võiks vool ka 6A või enama peale kasvada. Akul aga sellise voolu juures enam seda jaksu sees pole, mis peale märgitud. Seega ei saa mingite arvutuste järgi 1...2h vastu pidada.
      Alkaline elemendi puhul saadki ehk 15...20min kasutada ja siis on element lääbakil. Need kannatavad pigem vähem voolu.
      Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Ära nüüd üle ka pinguta. Võimalik, et siis led ei ole 5W aga see ampri jutt on jama. Oli mul eelmises postis selgelt kirjas, et mõõtsin üle... max mis ma sain oli 1,3A ja seda 1,2V aku juures. Patareiga ei ole asja proovinud. Aga lamp teeb oma tööd hästi (lülitit tuleb natukene kohendada). Tööle meestele 5 tükki sellist ostnud, hea väike, saab nagu pastakat rinna taskusse pista. Valgustab selgel 14 korruse lifti sahti ülemise lae ära, teravus on ka hea.

Comment

LED võib isegi olla 5W-ne, aga toidetakse teda ~ 1W võimsusega. Tavaliselt step-up muundureid 1,2V pealt kuigi võimsaid ei tehta, vähemalt odavates lampides on max. 1-2W muundurid. Põhjuseks just see ongi, et 1,2V AA või AAA pealt pinge kukub koormusel päris kõvasti, kui tarbitav vool liiga suureks läheb. Pealegi ei soovi ükski tootja, et tema lamp ca 30min ühe laadimisega vastu peaks. Selliseid ilmselt ei ostetaks.

1,3A ja 1,2V teeb 1,56W. See on tarbimine akult. Kui muunduri kasutegur 80% (ja nii see enamasti ka on), siis jõuab LED-ni 1,25W.
          Et hästi valgustab, ei kahtlegi. Endalgi 2xAA 3W juba pikemat aega kasutusel :-)

Comment

kas mõni neist ledi & muunduriga lampidest kannatab ka pikemalt põletamist, nii et kest suht kuumaks ei läheks. ehk siis oskab keegi viidata mõnele eriti hea muunduriga lambile ?

Comment

Asi polegi niivõrd muunduris, kui dioodis endas. Võimalus on kasutada võimsamat dioodi, mis väiksel voolul reeglina parema kasuteguri annab, aga sooja saab endiselt siiski palju olema. Nagu eelpoolses postis näha, siis dioodile jääb 1,25W ja muundurile kõigest 0,3W. See viimane teeb küll kesta meeldivalt soojaks, aga mingit kuumutamist sellise võimsusega teha ei saa.

To pois11: millega sa seda voolu mõõtsid? Digiseade(odavam) ilmselt paneb omajagu võsa.
              1,3A juures peaks AA ikka tunnikese ja natuke peale kestma. Odavatel 2700mAh ja sinnakanti isenditel on sisetakistus nii suur, et nad suurel koormusel annavadki endast välja pool või isegi vähem. Samas mingid korralikud nt Sanyo 2000mAh annavad 2A juures ikkagi veel 1900mA. http://www.eneloop.info/home/perform...e-current.html Teine põhjus võib olla kaitselülituses, mis lambi enne välja lülitab, kui aku tegelikult veel tühi ei ole

Comment

Mõõtmiseks kasutasin digiseadet jah aga väheke kobedam riist, tööl on neid igasuguseid võtta. Pool aastat olen kasutanud GP 2700 akusid ja hinnanguliselt tuleb ikka põlemis aega 1,5h, tegelt seda õiget hetke ei oska ära tajuda millal aku tühi, sest led hõõgub tühja akuga ka päris hästi ja kaua, mingit järsku ära kukkumist ei ole. Akude laadijaks on tark laadija, oskab ühe kaupa laadida ja kui aku täis siis ikka rohkem ei lae. digi displei näitab veel mitu mAh sisse laeti. GP akude puhul saan pidevalt tulemuseks 2500-2700mAh. Ei ole viitsin realselt lasta testida kui palju aku maht tegelikult on. Sellele lambile oli miski aku patarei ka pakkuda mida ma ei raatsinud esialgu osta, akupatarei pinge oli 3,6V ja mingi 900mAh.
                link: http://cgi.ebay.com/2x-3-6V-900mAh-1...item2c57af2fb0
                Ei tea kas sellega peaks lamp kauem vastu või teeb sama välja 1,2V akuga?
                viimati muutis kasutaja pois11; 29 September 2010, 19:41.

Comment

Erilist vahet pole, kas 2700mAh/1,2V või 900mAh/3,7V. Mõlemad on ~3,2...3,3Wh.
                  Küll aga on muunduri kasutegur 3,7V sisendpingega veidi parem, sest LED jaoks tuleb pinget "tõsta" vähem ja kaod muunduril seetõttu väiksemad.
                  Nii et mingil määral peab 3,7V patarei kauem vastu...kui vastab tõele see 900mAh.

Comment

Solenoid ja supercap LED taskulamp:

Comment

Natuke loll lahendus. Vähe pinget ja sellegi laseme dioodide peal minema. Topeltmähistega täisperioodalaldi või siis ühe mähisega pingekordisti tundub selles rakenduses palju asisem lahendus olevat. Kes muidugi tahab palju käelist edasi-tagasi tegevust praktiseerida, siis keelatud ei ole...

Comment

Oli kunagi parasjagu kallis ja korralik pealamp, milles 3,6v kolmene aku ning 3w ning 4x0,5w (5mm) ledid . Laetud akuga pidasid oma 70 tundi vastu ning valgustasid väga eeskujulikult. Üks päev läks lambi elektroonika parematele jahimaadele ning järgi jäi kurb lambiomanik.
                        Ühele päeval otsustas lambi omanik töötavad komponendid (korpus, ledid ning aku) oma vahel ära ühendada ning proovida, et ehk saab asja. Esialgu 0,5w ledidega.
                        Tekkisid küsimused:
                        • Mis voolutugevust võiks julgelt kasutada? Nominaali järgi 0,5/3,3=150mA. Tavaliselt rääkitakse selliste ledide puhul 20mA, nii et see 150mA tundub natuke liiga palju. Ja 20mA tundub valgus natuke lahja olevat ka. 60-80mA ajutiselt antud tundub juba parem.

Jättes voolutugevuse 20mA(4 ledi = 80mA) ja oletades, et aku on 2000mA saaks kestuseks 25h.
                        Tugevama voolu puhul aga veel vähem, mida terve lambiga ei anna võrrelda. Milles asi?

• Kas vahe või tulla sellest, et terves lambis oli pinge regulaator, mis akust rohkem välja imes ning lisaks oli veel vool ostsileeriv nii et voolu kulus reaalselt veel vähem. Lisaks tagas see selle et Led kannatas suuremat voolutugevust ilma liigselt kuumenemata?

Step-down konverterid võikski seda teha?
                        Nt selline?

Kas output 1000mA tähendab, et see maksimum mis välja annab ja võib kasutada ka väiksema voolutarbe korral?
                        Ka sarnaseid asju Eestis ka keegi müüb?

Comment

Kogu elektroonika mida vajad on üks takisti. Sobiva takistuse ning võimsusega. 25mA võiks ledi peale ehk proovida...

Comment

takisti ja 20mA olen juba proovinud aga see oli suht lahja. ei usu et 25mA ka olulist hüpet valgustugevuses annaks.

ja suhttagasi hoidliku vooluga 20mA (4 ledi = 80mA) annab 2000mA aku korral ainult 25 tundi põlemis aega, mis originaal süsteemi vähemalt 70 tunnist tunduvalt vähem, mis tähendab, et originaalis oli seal ikkagi mingid eraldi süsteemid juures.

Comment

Eks seal mingi igiliikur kindlasti sees pesitseb mis füüsikat eirab.

Comment

Võta nüüd loogiliselt...70 tundi kasutusaega. Ideaalis 3 x 2500mAh AA pulkakud, eelduseks, et füüsikat eirama me ei hakka. Vool LED-le peaks olema siis suurusjärgus 36mA. Ükskõik palju LED-e, 3 või 10, see ei muuda eriti asja. Ka elektroonika, misiganes ta ongi, et tee olukorda paremaks vaid hoopis halvemaks.

Step-up või step-down konverterid on kasuteguriga 80...90%. Et siis veel vähem voolu jõuaks LED-ni, kui soovid akudelt 70 tundi kasutusaega.
                                Alles jääks meile ~30mA. Näed kindlasti isegi palju 5mm LED sellise vooluga valgustab..
                                Ainult takisti voolupiirajaks oleks hoopis hull variant, üle poole akude mahutavusest läheks takisti soojendamiseks.

Nüüd LED-st. Kui 0,5W isendid, siis nad ei näe välja nagu "tavalised" 5mm kahe peenikese väljaviiguga ja loomulikult tahavad nad voolu ca 150mA.

Võibolla parem, kui lisad siia paar pilti. Ka elektroonikaplokist, kui see pole vahepeal metsa lennutatud :-)

edit: DX-i step-up konverter annab väljundvoolu püsivalt 1000mA. Selleks on plaadikesel spetsiaalne voolupiiramise takisti. Enamasti 0,05...0,1 oomi. Antud juhul R5 ja 0,05 oomi. See tuleks asendada veidi suurema väärtusega, kui soovid nõrgemat voolu. Konverteri kasutegur on u. 85% täisvõimsusel (1000mA) ja väiksem "MID" ja "LOW" rezhiimis.
                                Rezhiimid vahetuvad, kui hetkeliselt katkestada toide.
                                viimati muutis kasutaja sebastian; 24 July 2011, 14:31.

Comment

Working...
                                X