Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Voolusäästlik taskulamp

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Voolusäästlik taskulamp

Esmalt postitatud sebastian poolt Vaata postitust
    Ainult takisti voolupiirajaks oleks hoopis hull variant, üle poole akude mahutavusest läheks takisti soojendamiseks.
    Vaata oma matemaatika üle. Täis akude puhul on pinge ca 4,2V ning Ledi peab jõudma 3,5V, arvestades, et voolutarve 4 ledi peale on ca 120mA. 1/8W 6,2ohm takisti ning kasutegur tsipa üle 80%

Comment

Esmalt postitatud qwerty poolt Vaata postitust
      Vaata oma matemaatika üle. Täis akude puhul on pinge ca 4,2V ning Ledi peab jõudma 3,5V, arvestades, et voolutarve 4 ledi peale on ca 120mA. 1/8W 6,2ohm takisti ning kasutegur tsipa üle 80%
      Kõik õige, arvestasin ekslikult kõrgema toitepingega, kui tegelikult on.

Kui jätta eeltakistiks see sama 6,8 oomi, siis enamuse ajast läheb LED-le vaid 15mA, kuna akude nimipinge on siiski 3,6 volti. Ahela kasutegur oleks küll 98%, aga kui vool pea 10x nõrgem vajalikust, pole see suur lohutus. Õige oleks sel juhul 1-oomine takisti või siis mingi kompromiss leida. Loodetavasti seekord õige matemaatika...:-)
      Selleks ongi püsivooluga konverterid, et LED saab alati ühesuguse voolu (heledus ei muutu) kuni akude täieliku tühjenemiseni. Ideeliselt oleks parim selline push-up konverter, mis toidab LED-i akude pinge ca 2,7 voldini. Nii säästetake ka akusid täielikust tühjenemisest.

Comment

Seda pingelangusest tulenevat voolutugevuse langust kartsin ise ka.

Kuna lambil on kolme asendiline lüliti saaks kasutada kahte erinevat takistit. nt 6,8 ja 1 oom aga tundub, et see üleminek oleks üsna järsk ja mitte niii kasutaja sõbralik.

Ja üldse kas on vahet selliste voolude juures et on üks takisti või igal ühel eraldi?

Teiseks variandiks oleks ehk väike pote millega saaks takistust u 10 ja 1 oomi vahel muuta. Kas on sellisele vahemikule üldse? Ooomipoe lehel oli ainult mingite kilo ja mega oomidega. Võiks siis olla lineaarne (vist?) ning nö pulgaga mille saaks korpusest välja surada.

Kolmandaks variandiks võiks olla tõesti miski konverter. DX-st midagi 120mA kanti ei leidnud. Et tuleks siis võtta mõni suurem ja seal siis misi takisti ära vahetada, et voolutugevus alla saada.
        Ka näitkes selline?

Kas seal DX-st tellimisega mingeid jamasid ei ole, selles mõttes, et tulevad ilusti kohale jne.

Comment

Siis oleks mõistlikum see: http://www.dealextreme.com/p/aa-and-...-2v-input-4735

Saad korraga 3 tükki. Kaks katsetamiseks (...et niikuinii põletad mõne läbi) ja kolmas juba asja eest :-)

Takisti R27 on voolupiiraja. Väärtus 0,27 oomi annab väljundvoolu 926mA. Valem: 0,25V / Iout = R27
          Kui sul vaja voolu 120mA, siis 0,25V / 0,12A = 2,1 oomi

DX-st tellimisega pole mul jamasid olnud, aga oodata tuleb. Vahest tulevad asjad kuni kuu aega. Mõistlik tellida 1 "toode" korraga, muidu komplekteerivad, osasid asju võibolla polegi (kuigi lehel olemas) ja jäädki ootama.

Comment

Siis oleks mõistlikum see: http://www.dealextreme.com/p/aa-and-...-2v-input-4735 ... Takisti R27 on voolupiiraja. Väärtus 0,27 oomi annab väljundvoolu 926mA. Valem: 0,25V / Iout = R27
            Kas see draiver 20-40 mA peale modimist kannataks?
            73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
            ATiP1pN4XeM

Comment

Takisti R27 on voolupiiraja. Väärtus 0,27 oomi annab väljundvoolu 926mA. Valem: 0,25V / Iout = R27
              Aga kust see 0,25V tuleb?

Comment

Räägivad, et saab küll ka 30mA peale: http://club.dealextreme.com/forums/F...hreadid.879119
                Step-up kivi ise on BL8532 analoog. 0,25V on feedback voltage, tagasiside pinge. Täpsemalt pole uurinud.

Comment

Working...
                X