Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Roboti ehitus...

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Roboti ehitus...

    Ehitan nüüd hoolega robotit.Ülekanded asjad on olemas.Ainukene asi mis puudub on PIC.Ehitan siis seda robotit:http://www.geocities.com/tjacodesign.../cerberes.html
    Robotil on juba tagarattad paigas on vaja panna mootorid, esimene ratas ja skeemid.Kui valmis saan siis katsun ka mõne pildi lisada.Huvitav oleks ka see robot käima saada.Kui midagi mul jamab siis annan jälle märku.Uue teema tegin selle pärast et, vana teema "Robotid..." kujunes rohkem programmaatori ehitamise teemaks ja soovitati uus teema teha.
    * * *

    #2
    Vs: Roboti ehitus...

    Tere
    sorry, et teemasse trügin, aga kas oleks võimalik, et nt mingi hetk korraldada robotite võistlus. ülesanne selgub siis, kui tekib piisavalt osavõtjaid. praegu on ainuke avalik võistlus robotex, mis varsti varsti uksetaga. aga võiks nt Kokkutulekul mingi acsioni korraldada vmt... auhinnaks kasvõi tahvel šokolaadi .
    Omal hakkab vaikselt bot valmis saama (ma looda, et jõuan enne 24.nov valmis).
    Pildid hetke botist (on küll arvutiga tehtud aga originaal on peaaegi 1:1 sama) http://picasaweb.google.com/rellermaa/Robotex2006
    seal on siis näha erinevad arengu etapid vasakult paremale (pareim on uusim)

    Comment


      #3
      Vs: Roboti ehitus...

      Ei ole hullu, trügi trügi.Pole üldse paha mõte.Ma pean veel selle koha pealt juurde õppima.Praegu on robotiga niikaugel et esimene ratas on ka paigas.Nuud on aga tal väike viga, nimelt jookseb raam pika maa peale viltu.Loodan et see probleem kaob mootorite juhtskeemide erinevusega ära(transistoride erinevusest tingitud pingelangude erinevus).
      * * *

      Comment


        #4
        Vs: Roboti ehitus...

        eieiei... seda ei tasu lootma hakata. kui sa tahad täpselt otse sõita, siis pead sõitma vaakumis täiesti tolmuvabas ja ideaalsetel tingimustel. sõidetakse ikka silmade (andurite) järgi. proovi ise kinniste silmadega minna ühest toast teise olles ennem sammudega ära mõõtnud kuidas ja kui palju minna tuleb. päris raske on... ja tegelikult ega robotil polegi vaja väga otse sõita. rohkem on keeramist kui kimamist.

        Comment


          #5
          Vs: Roboti ehitus...

          MA mõtlesin sellist assja et isegi kui ta natuke viltu jookseb siis pole hullu.Peaasi et ta enam-vähem on.Ülekandel on mul suhe 1:60 tigu ülekandega.Täna üritan skeemid ja asjad enam-vähem külge saada.Siis on vaja raha koguda ja pic osta ja programmerida.
          * * *

          Comment


            #6
            Vs: Roboti ehitus...

            Nii, on nüüd mehaaniline osa valmis ja katsetatud.Panin järgi arvuti toite ploki ja lasin pinge peale.Tulemused on niisugused et see on kohutav elajas.Vaiga peal tõmbas kummi ratta ringi käima, kui panin ta kohapeal ringe tegema.Kui võtta ratast kinni siis hakkab ratta sees võll ringi käima.Mina annan hetkel üsna positiivse hinnangu asjal, siiski esimene robot.Algul arvasin et sellise ülekande suhtega jääb robot aeglaseks aga midagi, kuradi väle on.Tegin ka mõned pildid.Katsun esmaspäeval ülesse saada.Praegu on vaja veel robotile silmad teha ja skeemid paika panna.
            * * *

            Comment


              #7
              Vs: Roboti ehitus...

              proovi mitte moootritele ülepinget anda. muidu juhtub väga kurb asi, et mootor läheb katki (mul juhtus nii, lasin vaid 1V rohkem, kui oleks pidanud.)
              http://minupildidonsiin.blogspot.com...i-suurelt.html
              edit: lingiparandused
              viimati muutis kasutaja bloody-orc; 12 m 2006, 13:46.

              Comment


                #8
                Vs: Roboti ehitus...

                Bloody-orc, vaata lingid üle. Mina igatahes sealt midagi ei näe..."forbidden 403"

                Comment


                  #9
                  Vs: Roboti ehitus...

                  Mootori tööpinge on 6V max. Kasutan neid mootoreid:http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store.cgi?artnr=615-167
                  Robotil on juba andurid paigas. Sageduse generaator on ka paigas ja proovitud, töötab. Panen ülejäänud skeemid ka paika ja siis on vaja ainult PIC-i.
                  * * *

                  Comment


                    #10
                    Vs: Roboti ehitus...

                    kust neile reduktorid said nii hästi?
                    Endal on tegelikult kõige suuremaks probleemiks pidevalt olnud rattad... sellepärast olen viimased aastad roomikutega möllanud siseruumides tõsine overkill, aga rattast lihtsalt ei leia... noh leiab aga 200.- per ratas ma ei maksa!

                    Ps kas link töötab?

                    Comment


                      #11
                      Vs: Roboti ehitus...

                      Esmalt postitatud raadiolamp poolt
                      Ülekandel on mul suhe 1:60 tiguülekandega.
                      Vaatasin, selle Tevalost saadava mootori võll on ø2mm, mul üks praegu käepärast olev kolmefaasilise elektriarvesti (vene СА4У-И672М tüüpi) ketta võll (mille peal on tigu) aga ø2,5mm. Kas ühefaasilise arvesti tigu sobis sinna mootori võllile?
                      Elektroonika töötab suitsu baasil.
                      Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                      Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Roboti ehitus...

                        Kas see mootori harjade hävimine ei olnud äkki mitte mehhaaniline kulumine? Ennem võiks läbi põleda mootori mähised, kui klemmid. Ise olen ka neid pisi-pisi mikromootoreid[muidug kuskil 3V] urritanud 9V pealt...irisevad ja ajavad kärsakat välja ja kuumenevad...ei soovita. Aga harjad küll ära ei hävinenud.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Roboti ehitus...

                          harjad hävinesid sellepärast, et sealt lendas läbi 5V ja mingi 2A (peaks minema 3V 0.5A). mõtlesin, et on 6V mootorid... ja 2A sellepäras, et mootorid kiilusid kinni esmakatsetustel ja ei jõua kohe pinget maha võtta. siis tekkisid seal harjade juures elektri kärakad (spikes) ja need painutasid harjad lahti (nagu pildilt nha 90 kraadi laks). eks muidugi saaks tagasi painutada ja mingi aeg edasi kasutada, aga ei näe mõtet... kasutan parem 7.2V lennuki propi mootorit pallide tulistamiselk. ja saingi parema tulemuse: 10m lendab pall 1,5m asemel, mida taga ajasin (need pisitillud viskasid selle 10cm kaugusele).

                          Comment


                            #14
                            Re: Vs: Roboti ehitus...

                            sain siis oma roboti kokku panemisega hakkama: http://picasaweb.google.com/rellermaa/Robotex200602
                            kommenteerida saab kohapeal

                            PS zoom nupuke on seal samas pildist kirdes. fokusseerimise kiirus oleneb teie arvuti interneti kiirusest, seega varuge kannatust, kui nett on aeglane).

                            Comment


                              #15
                              Vs: Re: Vs: Roboti ehitus...

                              Ma sain ka oma roboti kokku. Infrapuna värk toimib. Kui palju on võimelised RB0-RB3 pinget välja andma? Ise lasin neddele otstele kuskil 3V ja siis hakkasid mootorid tööle. Rattad sain mingisuguselt legokonstruktorilt, mis vennal on. Ülekandes sain vooluarvestist co-2 lt. Seal sees on kaks tigumis on mõõtudelt idensed aga tigu vastupidine, 2 hammasratast on ka mis on ühesugused. Arvutuste järgi peab robot ühe minuti jooksul läbima umbes 1,5m. Katsun homme pildid ka ülese panna.
                              * * *

                              Comment

                              Working...
                              X