Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

230VAC trükiplaadil

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

230VAC trükiplaadil

Tervitused

Kuna pole erilisi kogemusi 230VAC peal, siis küsin siit igaksjuhuks üle, kas nii võib teha. Skeemil on siis 230VAC sisend läbi lüliti (lüliti plaadilt väljas). See liigub siis läbi 1A kaitsme trafo primaarmähisesse. Trafo teeb sellest 2x 15.7VAC, millest 1 osa kuulub alaldamisele 3v3 peale ja teine jääb "kõrgepingeks" peale dioodsilda. Kuna tegemist on pisikese trafoga, mille mähiste takistused on pisikesed ja toitma hakkab see ka lihtsat elektroonikat (kiibid ja mõni LED) siis sealt üle 50-100mA ei oota ega kasuta. kõrgem DC pinge teiselt mähiselt läheb 24VDC ventika käiamiseks ning samuti rakendan selle pealt releed AC lülimiseks. need 2 asja korraga töötada ei saa (softiliselt välistatud). Muret tekitab see, kas ma võin need komponendid sinna trafo alla peita niimoodi. Ei teki mingeid ilgeid häireid vmt sisse? Kondesid on plaat, mis seda pinget hiljem kasutab niikuinii täis, seega väiksemad/keskmised häired ei sega eriti.

Trafo andmed
    Primaar- 653 ohms
    Sekundaarid- 81 ohms mõlemad

Vs: 230VAC trükiplaadil

220 volti ja madalpinge pane plaadil teinetisest võimalikult eemale.
    Milline minimum vahe, see maitse asi, paljud odavad seadmed põlevad maha sest mingi liigpingeimpulss (kaugel olev äike) tekitavad plaadil ülelöögi.
    Kui ruumi ja juhtmed sentimeetri kaugusel, siis peaks juba hea olema.
    5mm võib väheke väikseks jääda.
    Samas see minu isiklik arvamus, mis seni on mind aitanud. Ehk keegi annab suisa valemi!!!

1kilovolt tekitab õhus läbilöögi 1mm umbes, 6kV pole samas äikse puhul haruldus vist (kilpi seadistatavad ülepingekaitsmed vist on umbes sellise pingega).

Comment

Re: Vs: 230VAC trükiplaadil

aga, kui ma katan terve selle plaadi alumise osa silikoniga? Siis ei tohiks olla sellel äikesel seal kusagil hüpata ju... või? (sanitaarsilikonist käib jutt. müüakse Ahituse ABC's )

Comment

aga ka pealtpoolt võib üle hüpata, led jalg ei ole vist väga kaugel.

Kui mingi kõrgepingeseadmel tekib ülelöök, siis pole veel näinud lahendust, mis takistaks ülelööki (ei silikoon ega mingid liimid). Vähendavad ohtu küll, kuid garantiid ei anna.

Olen näinud juhuseid, kus trükiplaat on mingil põhjusel hakkanud voolu juhtima mingist kohast (ei olnudki suur pinge, alla 100 voldi, vahe oli 1mm) ja muud ei aitanud kui juhtmed kõrvalt mööda viia, ei aitanud kraapimine ja lakkimine.

Samas kui asi pole väga kriitiline, siis ei ole mõtet väga pead vaevata. Selles mõttes et kui skeemist ei lähe väga pikad juhtmed välja, siis ohud minimaalsed.

Comment

skeemi tuleb 230 mööda 5cm juhet ja skeemist edasi liigub kõrval olevale plaadile toiteks.

Kui karpi mahub, üritan panna võimalikult eraldi, kui ei mahu... tuleb riskida.

Comment

Mulle tundub mõistlik olevat tõmmata võrgupinge ja madalpinge voolurada vahelt täiendavalt läbi maandus - kui midagi lekibki, siis esimesena läheb see maandusesse.

Ma pole muidugi spetsialist, parandage, kui eksin.
            If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

plaan oli kogu tühi ala teha suureks Ground planiks. Ja olenevalt vajadusest ühendada see DC GND'ga või siis kollarohelisega (kumba soovitate?)

Comment

Vahest freesitakse võrgupinge all olevate radade ja muu skeemi vahele plaati pilu. Samas...oma platidel pole nii teinud ja seni pole hullu olnud ka. Isegi akva kontrolleri puhul, mis asus suhteliselt niiskes keskkonnas.
                - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

pilu freesitakse et k&#246;rgepinge ( &#228;ike jne ) &#252;le l&#246;&#246;ks - 1mm pilu ca 3kV. ilma piluta l&#246;&#246;b kah &#252;le aga tekstoliit v&#246;ib seejuures s&#246;estuda ja siis j&#228;&#228;bki k&#228;rssama, lausa leegiga p&#246;lema v&#246;ib minna. pilu pooltel on foolium >| |< kujuline - teravikust l&#246;&#246;b k&#246;rgepinge paremini &#252;le ( ioniseerumine teravikel).
                  mina soovitaksin panna v&#246;rgupoolele sulavkaitsme ja selle taha ( trafoga paralleeli ) varistori, mingi umbes 400VAC -se . gnd plane teha 230 poolele kindlasti ei tohi - riist muutub eluohtlikuks. &#252;ldse on selline lugu et m&#252;&#252;a sellist seadet ilma kontrollikeskusest l&#228;bi laskmata ei tohi , endale vist siiski v&#246;ib teha. ning ka t&#246;&#246;stusseadmeks vist tohib m&#252;&#252;a - kus vastutused elektriohutuse osas on teistmoodi kui eratarbimises.

Comment

ok lasen valmis ja kui &#228;ra ei sure ja k&#228;ppima ei hakka, siis k&#228;ib kah silikoni lasen selle alumise osa niikuinii t&#228;is. Kohe mitte ei meeldi isoleerimata 230VAC plaadi peal...

Comment

plaan oli kogu tühi ala teha suureks Ground planiks. Ja olenevalt vajadusest ühendada see DC GND'ga või siis kollarohelisega (kumba soovitate?) Täna 16:05
                      Kui juba, siis maandusega-> kollaroheline siis. Kui seadme ees kasutada ka rikkevoolukaitset, siis selline lahendus peaks eluohtlikud jamad vältima.
                      Omal olnud tootmises mingi rootslaste ventilatsiooni juhtkontroller (täpset nime enam ei mäleta), mille jõuosa (3x400V AC)oli madalpingest optronitega eraldatud. Lisaks oli trükkplaadile optronite kõhu alla freesitud ca 2mm pilud.

Comment

Ei viitsinudki teemasse eriti süveneda, kuid täpsustaks natuke terminoloogilist poolt. Madalpinge on kuni 1kV pinge. Kõrgepinge hakkab alates 1kV-st kuni lõpuni. Erialased inimesd teevad veel vahet keskpingel, mis minuteada hakkas alates 40kV-st. Seoses sellega, elektroonikaga seotud trükkplaadid kindlasti ei talu kõrgepinget. Vist oli veel nii, et kuni 50V-ni loeti pinget väikepingeks, aga mis piirkond jääb väikepinge ja madalpinge vahepeale, jään vastuse võlgu. Niisama tuletan meelde, et 1kV=1000V.
                        Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

Comment

Leidsin karbist omale ruumi pisut.
                          https://www.freewebtown.com/rellerma...eenshot_06.png
                          selline on parem?
                          Vasem on earth ja parem on GND. Kui vaja lasen ka prao sinna trafo alla.

Eriti "huvitav" on see, et originaal skeemis, kust ma selle trafo p&#228;tsasin pole sellistele asjadele absoluudselt t&#228;helepanu p&#246;&#246;ratud... trafo alt jookseb l&#228;bi oma 8 pisikest signaali rada (COM pordi aukude poole, mida k&#252;ll ei kasutatud selles UPS'is) ja muid sarnaseid signaale kimab v&#228;gagi l&#228;hedusest m&#246;&#246;da...
                          Aga jah... better safe than sorry...

Tikk: Ma pole kasutanud terminit k&#245;rgepinge. Kui kasutasin, siis seda jutum&#228;rkides n&#228;itamaks, et minu jaoks on tegemist k&#245;rgepingega, sest varasemad skeemit t&#246;&#246;tasid 3V3 v&#245;i 5V peal, mis siis peaks olema "mikropinge" vmt... (pane t&#228;hele, l&#228;lle kasutasin jutum&#228;rke ). Seda ma ikka tean, et tegeliku k&#245;rgepingega pole mul selles skeemis mitte mingit tegemist ega soovi ka midagi sellist oma plaadil kohata...
                          viimati muutis kasutaja bloody-orc; 05 m 2007, 22:32.

Comment

Pinget alla 50V nimetatakse kaitseväikepingeks. Üle 50V on juba automaatselt madalpinge.
                            -Artificial_Intelligent-

Comment

Vs: Re: Vs: 230VAC trükiplaadil

Esmalt postitatud bloody-orc poolt
                              Leidsin karbist omale ruumi pisut.
                              www.freewebtown.com/rellermaa/My_Screenshot_06.png
                              selline on parem?
                              Vasem on earth ja parem on GND. Kui vaja lasen ka prao sinna trafo alla.

.
                              Mul küll link ei tööta. Ütleb et: Not found.
                              Sa mainisid ühes eelnevas postituses silikooniga katmist. Arvan, et õigem oleks plaat katta pigem lakiga. Spetsiaalsed trükkplaadi lakid on muidugi suht kallid, aga samas on need ka väga püsivad. Ise olen parema puudumisel kasutanud tavalist nitrolakki ja paari autoseadme puhul kuumliimi.

Comment

Working...
                              X