Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

230VAC trükiplaadil

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: 230VAC trükiplaadil

Minu mäletamist mööda piirnes kaitseväikepinge 12V-ga. Ma võin eksida hetkel, kuid minu arust oli nii
    Esmalt postitatud resr poolt
    Pinget alla 50V nimetatakse kaitseväikepingeks. Üle 50V on juba automaatselt madalpinge.
    Väikepinge jagunes eraldi veel SELV ja PELV ja mingiks pingeks veel...
    Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

Comment

Re: Vs: 230VAC trükiplaadil

tcumen: Link parandatud. Tevalo soovis lisada oma internetiaadressi sinna ette teadmata mõhjustel... Silikoni soovin kasutada selle pärast, et seda mul lihtsalt leidub ja olen seda varem edukalt kasutanud oma programmaatori kaitsmiseks laual lebavate traatide eest.

Tikk und Resr: jätaks selle teema kuhugile mujale... nati OT või mis (arvestades, et teemaalgataja pole sellist terminoloogiat kasutanud)... Hariv on ta küll, selle vastu ma ei vaidle.

Comment

Ega see silikoon jah ohutuse mõttes asja hullemaks küll ei tee, pigem ikka vastupidi. Aga see teine variant trükkplaadist on juba palju etem, suurem osa eelpool mainitud probleemidest on juba nö. eos välditud.
        Lisaks veel seda, et neid kahte plaadi varianti võiks suisa õppematerjalina kasutada. Et kuidas on hea ja kuidas mitte.
        viimati muutis kasutaja tcumen; 05 m 2007, 23:01.

Comment

Kui kellelgi on vaja, siis ma ei takista kedagi

Aga tänud abi eest. Eks millalgi lähe "tootmiseks"

Comment

Võrgupoole juurde ei soovita nii lähedale ikkagi maandust panna, jäta suurem varu. Muidu super see teine varjant

Comment

Terminoloogia on kusagil TTÜ urkas välja töötatud ning puudutab elektrivõrkusid, mitte PCB layouti. Nii et targutage kusagil mujal, seltsimehed.

Bloody-orc: kui soovid täpsemat infot siis on vaja sul lugeda clearance ja creepage kohta. Clearance on minimaalne vahemaa, creepage on minimaalne vahemaa mööda plaadi pinda roomates. Selle kohta on netis tabelid, proovi leida. Creepage on alati suurem kui clearance, seepärast ongi osades kõrgepingeplaatides lõhed sees: need suurendavad kõvasti creepage-t, samas clearance jääb samaks.

Comment

KaruTECi jutt clearance ning creepage kohta on õige, soovitan uurida.

Viimasel plaadil on nõrkvoolu ning võrgupinge osad kenasti isoleeritud ning lõplik kaitstus oleneb trafo isolatsiooni omadustest. Kui tegu pole mingi erilise trafoga, siis ilmselt on see kuhugi 2,5kV kanti. Loe trafo spetsifikatsioonidest.

Samas on võrgupinge osas ülelöökide oht, kuna clearance radade vahel on praegu liiga väike. Eeldatavasti sa sinna radade vahele sooni sisse freesima ei hakka, seega korista parem see PE plane sealt ära, või tõsta clearane _vähemalt_ 100 milini.

Kui ei tee endale, siis pead standardid ka arvesse võtma. Näiteks EN60065:1994 standardi järgi peab 240V potentsiaali erinevusega radade vaheline clearance olema vähemalt 120mil Class I seadmete puhul ning 240mil Class II seadmete puhul. Seda kusjuures siis kui plaat on isolatsiooni lakiga kaetud ning puudub eriline saastumise oht. Ilmselt oskaks KaruTEC siin täpsustada, kui vaja.

PS. Kus kohast leidsid 250V nominaalpingega Picofuse'i?

Comment

Üks tähelepanek veel - kui kavatsed plaadi ikkagi üldehituseks mõeldud silikooni sisse uputada, siis kasuta kindlasti neutraalset silikooni. Tavalised, ilma spetsiaalse märketa sanitaarsilikoonid on happelised ning neid kasutades võid oma plaadi radadele üsna ruttu hüvasti öelda.

Comment

Suurimad tänud soovituste eest. Koristasin selle PE lataka ära, sest see muutus mõtetuks, kui suurendasin vahet 100 mil'ini. Plaat on liiga väike ja alles oleks jäänud vaid mõni saareke...

Picofuse on seal ainult selleks, et ma need padid kätte saaks. Mõtlesin ikka kasutada suuremat kaitset kas siis juhtme külge, mis AC'ga sinna poole suundub või siis paneeli varianti. Pico fuse ma arvan jah vist selle 230VAC peal töötamiseks mõeldud pole...

Silikon tundub mul ka olema suht neutraalne (vähemalt see must, mida ma varem programmaatori sillikoneerimiseks kasutasin). Pole sellega midagi juhtunud kahe aasta jooksul õnneks. Märget kontrollida ei saa, sest purk on maal...

Comment

Ameerika trükkplaaditootjad nimetavad kuni 500V amplituudiga pingete puhul minimaalseks vaheks 2,54mm, seda normaalsetes klimatingimustes ja katmata plaadi korral. Kaetud (lakitud) plaadi korral lubatakse isegi kolm korda väiksemat vahet. Maksimum on loomulikult enda määrata.
                      Ekstrapingetest hoidumiseks on head varistorid ja muud transient suppressor'id.

Comment

Working...
                      X