Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Päiksepatareiga aku laadimine.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Päiksepatareiga aku laadimine.

Hei
    Suvi tulemas ja seaoses sellega tahaks teha suvilasse autonoomse valgusti.
    Kunagi sai selleks ostetud "päikesepatarei" andmetega 12V(+-20%) 125mA. Kuna eriti ei tahaks mingit laadimise skeemi leiutama hakata, siis tekkis küsimus, et kui suure mahtuvusega aku sinna panema peaks, et seal midagi "kärssama" ei läheks, kui nad lihtsalt parallelselt ühendan. Praegu mul seisab muidu üks UPS'i aku(12V/7Ah) kapis niisama, aga kardan, et see vist jääb natuke liiga suureks.
    Teemast veel niipalju, et vahel võib laadimine toimuda ka mitu nädalat, ilma, et ma kordagi aku energiat kasutaks. Tean, et laadimisvool peaks olema üldiselt ~1/10 mahtuvusest, aga kas sellisel juhul kahenädalase laadimisega aku mitte keema ei läheks?
    Ehk selgeltõeldes, õelge tumbale, kui suure mahtuvusega aku Teie sinna paneksite.

Tänan

Vs: Päiksepatareiga aku laadimine.

ma paneks sinna ikka kontrolleri, mis oskab akut laadida. Päris otse ei ole hea, kuigi tehakse, sest võib päikesepaisteliste ilmadega aku läbi keeta. Suurus jälle määrab seda, kaua pimedal ajal voolu saad tarbida.

12 voldine aku tahab laadimist 14 voldi juures, seega kontroller peab vist pinget tõstma.

Comment

Sellised kontrollerid kinnistele,lahtistele ja geelakudele maksavad valmiskujul alates ca. 85 USD.
      CircuitMaker ikka abiks...

Comment

http://www.solorb.com/elect/solarcirc/scc3/
        selline asi peaks sobima, vist...
        CircuitMaker ikka abiks...

Comment

mu arust on 12 voldised päikesepaneelid ikka arvestatud juba sellega et ta peab akut laadima, seega vast ikka annab oma 14 volti kah välja kui päike otse peale paistab. Ja kas mitte aku laadimine iseenesest ära ei lõppe kui aku pinge päikesepaneeli pingega võrdseks saab? Iseasi kas lihtne paralleelühendus öösel jälle akut tühjaks ei lae. Mina võrdleks komparaatoriga pingeid paneelil ja akus, ja kui aku pinge on väiksem, siis lükkaks transiga lihtsalt paneeli pinge akusse...Parandage mind, kui ma olen millestki valesti aru saanud. Tahaks kah ise targemaks saada

Comment

Akut laetakse stabilisseritud vooluga. Tavaliselt 1/20 aku nimimahutavusest ehk antud juhul kusagil 140mA-ga. Et vool akusse läheks, peab päikesepaneeli pinge olema kõrgem aku pingest. Kuskil 13..14V annab tõesti ligikaudu soovitava voolu.
            Paneeli pinge sõltub valgustatusest. Seega peab laadimise skeem oskama vajadusel pinget tõsta ja ülepinge puhul voolu stabiliseerida.
            Nii lahja paneeli puhul pole vist ülekeetmist karta. Pigem ei toimu laadimist.
            Paneeli pingel alla aku pinge ei peaks minu teada midagi juhtuma. Lihtsalt ei lae aga ei peaks ka akut koormama. Ei peaks...ei tea täpselt.
            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Akut laetakse ka pingega, mis on konkreetse aku jaoks just sobiv. Ja vool ei pea olema tingimata suurusjärgus 1/20 mahtuvusest, 1/200 laeb ka aku täis. Kõige lihtsam oleks ilmselt otse kokku ühendada ja lisaks veel paar stabikat järjest kombineerida mis üle 13,8V pinge alla neelaks.
              Ja kui on äkki oht et läbi paneeli võib aku tühjeneda siis diood vahele.
              Step-up konverter oleks muidugi tore vahele panna et pilves ilmaga ka laeks.
              Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

diood võtab ju oma kõva pool volti pinget alla, mis just laadimiseks vaja oleks? Karta on et mingi pinge muunduri iseehitamine oleks vist suht mõttetu, kuna see tarbiks liiga palju voolu. Seega jääb üle kõige geniaalsem lahendus, mis alguses pakuti: Ühenda paralleelselt akusse

Comment

Minu arust on see projekt näpuharjutuseks küll sobiv aga praktilist kasu sellest ilmselt ei tule.Et suvilat valgustada,peaks aku(d) olema üsna suure mahtuvusega,mida aga see pisike päikesepatarei ära laadida ei suuda.I.M.H.O.
                  Vana helitehnika remont Pärnus

Comment

Kui asi läheb ainult valgustuseks ja kasutuses ainult LED-id, siis sobib küll muust maailmast eemal olemiseks.
                    Aga miks ka mitte valveseadmele.

Comment

Minu teada laetakse akut siiski vooluga. Selle tekitamiseks on vaja muidugi pinget (mis kõrgem kui aku klemmidel olev). Laadimisvool võib olla ka 2mA kuid laadimise aeg kasvab.
                      Arvestades, et paneeli sisetakistus on suht suur, on vast tõesti kõige lihtsam ta otse aku selga istutada. Ja kui laadijaga ühendada järjestikku 0,1..1 oomine takisti, saab sellepealt komparaatoriga ka ülevoolu kaitsele signaali.
                      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Kui asi läheb ainult valgustuseks ja kasutuses ainult LED-id, siis sobib küll muust maailmast eemal olemiseks.
                        Et ainult LEDidega omal elamine ära valgustada,peab neid LED pirne olema üsna palju.Oluliselt rohkem,kui näiteks halogeenvalgusteid.LEDid kõlbavad väga hästi mingiks taust-või dekoratiivvalguseks,aga kui tahta teha oma elamise põhivalgustus LEDidega,siis see projekt läheb üsna kalliks.
                        See ei ole nii,et ma võtan pisikese valvekeskuse aku,panen pisikese päikesepatarei seda laadima ja ühe LED pirni valgustama.Seda kõike võib teha,aga see on rohkem tegemise rõõm.Praktilist normaalset valgust nii ei saa.

Comment

Tore, et nii palju vastuseid!
                          Valgusti läheks täpsemalt "grillimismajja", mis suvila majast veidi eemal ja kus voolu pole ning kuhu ei ole ka tahtmist seda tuleohutuse seisukohast vedada.
                          Valgustitena ei plaani siiski kasutada LED'e, vaid luminofoorlampe!
                          Kui kellelgi oleks mõnda labasemat laadimise skeemi ette näidata, teeksin isegi ära, aga kõik mida siiamaani leidnud olen, on minu jaoks liiga töömahukad
                          Aga proovin siis igaljuhul esialgu otse ühendada ja testriga vaadata, mis seal täpsemalt toimub. Muidu see paneel on jah mõeldud auto aku "laadimiseks", niiet ilmselt peaks sellega olema ikka arvestatud, et ta üldjuhul rohkem kui 12V välja annab.

Comment

Esmalt postitatud Ints poolt
                            Minu arust on see projekt näpuharjutuseks küll sobiv aga praktilist kasu sellest ilmselt ei tule.Et suvilat valgustada,peaks aku(d) olema üsna suure mahtuvusega,mida aga see pisike päikesepatarei ära laadida ei suuda.I.M.H.O.
                            Minu arvutuste järgi peaks olema asi ikka veidi roosilisem:

Tavaline luminofoor laualamp on 11W = 916mA
                            Kui ma suudaksin selle UPS'i aku kasvõi pooleldi täis laadida, siis peaks see lamp juba ˇ4h põlema.

Comment

Valgustitena ei plaani siiski kasutada LED'e, vaid luminofoorlampe!
                              Ma võin siinkohal küll eksida,aga kas luminofoorlambi toitmiseks aku pealt ei ole vaja mingit muundi moodi asja?Targemad,parandage.

Comment

Working...
                              X