Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

    Niisiis on olemas lällar, aga puudub antenn. Kusjuures stats.antenni ehitamiseks on tingimused ikka tõesti magedad. Elan 5-kordses paneelmajas esimesel korrusel - ja see on sedatüüpi hoone, mille esimene korrus ei oma rõdusid. Aga mina esimesel korrusel olengi... Katusele panna? Sain infi, et eksisteerivat mingid reeglid, mis piiravad antennide panekut katusele ja et võivad tulla trahvid (kui keegi arvab, et mu süsteem rikub maja välisilmet), ka on katuseluukide võtmed ühe meie korteriühistu vastutava isiku käes ja too ei soovi rohkem kola katusel näha (aastaid tagasi olnud satipannidki on ammu maha võetud). Seega katusevariant langeb ära ja jäävad järgmised variandid:

    1) kasutada ära trepikoja välissein. Mingi korruse trepikoja aknast saaks traadi alla riputada, alt pingule tõmmata (et ei riivaks mõnda rõdu) ning jaamaga ühendada, mu aken asub kohe trepikoja kõrval. See mõte laideti CB foorumis maha - sein summutavat signaali ära.

    2) piirduda oma toaga. Kas siis aretada midagi lae alla või aknale... akna teemal tuli meelde esimene raamat "Teeme ise" seeriast, kus on aknale monteeritava lühilaine raamantenni ehituskirjeldus. Mingi traat veetakse mööda aknaääri, häälestamine ja signaalitarbijaga sobitamine käib kondekate abil. Raamatus antud andmed: antenni mõõdud 2x2 meetrit, sobituskonde C1 (ühendatud maanduse ja signaalijuhtme vahele "raami" otste külge) 540-2000 pikofaradit, häälestuskonde (pöördkondekas, jääb "traatraami" sisse) 10-500 pikofaradit, sagedusvahemik 3,4-15 MHz. Kaabliks 75-oomine antennikaabel.

    Niisiis - kas seda asjandust annaks ära kasutada CB peal? Ja kui, siis millised muudatused siin teha tuleks? Väiksem raam - niikuinii mu aken on vaid 150x180 cm. Aga kondekate suurused? Ja mis kaabel - kas annaks kasutada seda vana 75-oomist või tuleb hankida 50-oomine?

    Või on teil veel mingeid ideid?

    #2
    Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

    Ehk annab sinna Sloper venitada. Ei torka ka väga silma. Kes muidugi vinguda tahab, see jookseb iga päev kaelapidi sinna traati, sest antenni paigaldamise päevast alates on tal vaja täpselt sealt läbi käia, ja ei sammugi kõrvale. Naabrid, teadagi, ei salli alati kahtlase otstarbega traate, millega neid "kiiritama" hakatakse. Tegelikult võiks antenni alumine isolaator maast vähemalt 3m kõrgusel olla, et keegi sealt kogemata särakat ei saaks.
    Need igasugu raamid ja muud "spiooniantennid" on rohkem vastuvõtuks mõeldud. Et ennast kah kaugemal kuulda oleks, peab võimsust kõvasti tõstma. Siis ei kõlba jälle tavalised pöörikud, sest hakkavad kärinal üle lööma. Vaja otsida suuremate plaadivahedega või ise teha. Lisaks on sellised antennid väga kitsaribalised, nii et iga mõne kanali tagant tuleks jälle pöörikuid vändata, et antenn häälde ja sobitus paika saada. Siis hakkab veel naabrite telekas jutu taktis "hingama" ja naabrimees tuleb end tutvustama. Kokkuvõttes jama palju ja head nahka ikka asjast ei tule. Hea antenn on suur ja kõrgel.
    Kaabel võiks 50-oomine olla, muidu tekivad veel lisakaod (SWR).
    Üks link kah, mille unise peaga leidsin. Kahjuks venekeelne aga mingi ettekujutuse ehk saab: http://cxem.net/cb/1-17.php
    Harjutamine teeb harjutajaks.

    Comment


      #3
      Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

      Kuhu ma selle Sloperi panen? Katusele, nagu mainitud, ei pääse. Maja fassaadile ei saavat, kuna sein pidavat signaali summutama (meeletu kogus armeeritud betooni) - palun kinnitage või lükake ümber... Nii et ainus variant ongi siis oma tuba. Näiteks aretada midagi aknale või siis oodata veidi, osta autoantenn ja see akna taha sättida.

      Comment


        #4
        Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

        Kui tahad asjast asja saada, siis mõistlik koht antennile on katus. Teine võimalus siis madalamale.
        Kas puid on lähedal, et saaks puu otsa juhtme vedada?
        Või on naabermaja lähedal et saaks tõmmata traat naabermaja külge?
        Antenniga on nii, et veerandainepikkuse võrra lähemal ei tohiks esemeid olla, lällaril siis 2,7 meetrit. Kui saad juhtme tõmmata maja seinast kahe meetri kaugusele, siis oleks kah kasutatav. Kõrgemalt trepikoja aknast paneks mingi ridva otsa?

        Tuppa ei ole mõtet, see sama nagu käsisaatja, mis ei levigi pea-aegu.

        Comment


          #5
          Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

          Lähim naabermaja, kuhu saaksin kedagi oma maja elanikest segamata traati vedada, on üle tee 50 meetrit - et sealt siis traat minu trepikoja ülemise aknani ning mööda seina alla minu juurde. Lähimad sobivad puud minu aknast vaadates on kah üle tee samal kaugusel (meie maja ühe nurga juures on kah, aga see nõuab kaabli mööda seina naabrite akende alt läbi vedamist) Juhet seina külge ritvade otsa panna on riskantne - selline kontruktsioon hakkab tähelepanu äratama ja pensionärid leiavad alati põhjuse, kui vaja oma viha maailma vastu välja elada... kasvõi seegi, et ma sarnanen nende noorusaja "lõngustega" Ainus koht, kus ma antenni saaksin seinast eemale mingi vastava kandetala külge kinnitada, olekski minu aken ja siis ka mitte akna alumise serva külge, vaid keskjoonele (meie kandi noortel näpud sügelevad, ka mul on üks antennipikendus ja välitermomeetri andur "ära koristatud").
          viimati muutis kasutaja paadikapten; 27 m 2007, 20:10.

          Comment


            #6
            Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

            Kas siit http://cbfoorum.pri.ee/ ei saa mingit inffi?

            A.

            Comment


              #7
              Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

              Maja sein summutab ka autoantenni. Lisakas on auto katusel olev "piits" ainult pool antenni - teine pool on auto kere. Et see antenn korralikult töötaks, tuleks auto katus ka akna taha tõsta. Või siis hakata vastukaalude traate/vardaid laiali vedama. Paras pundar tuleb.
              Harjutamine teeb harjutajaks.

              Comment


                #8
                Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

                Esmalt postitatud alosi poolt
                Kas siit http://cbfoorum.pri.ee/ ei saa mingit inffi?

                A.
                CB foorumis ongi mul samasugune teema üleval (Hall Kass elik mina)... Olgu, lihtsustan enda seatud tingimusi ja jätan välja saatmise võimaluse - äkki saaks lihtsalt paremaks kuulamiseks midagi aknale paigutada/ehitada? Saatmine tuleb niiehknaa kõne alla vaid siis, kui keegi satub minu levialasse, olgu see leviala kuitahes suur...

                Comment


                  #9
                  Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

                  Panen siis mõned lingid.
                  Kes prantsuse keelt oskab: http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/ch3/chiave39.htm Pärit sellelt lehelt, võib veel mõne idee saada: http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/cb_antenna.html
                  Leidlikud inimesed + käepärased materjalid; kondekas (2 plaati ülal) tuleb suurem aretada, sest tegu 50MHz versiooniga: http://www.qsl.net/5b4agv/5b4agv_rim-magnet.html
                  Kes viitsib süveneda, siis kalkulaator selliste antennide rehkendamiseks: http://www.aa5tb.com/aa5tb_loop_v1.1.xls
                  Veel üks lühendatud antenn, kahjuks jälle vene keeles: http://rf.atnn.ru/s1/ant_mal.htm
                  Võib muidugi proovida ka teema alguses olnud raami. Nii suure mahtuvusega pöörikuid pole vaja ja ilmselt on ka 2x2m traati liiast. Hea oleks seda häälestada mõne mõõteriistaga, sest CB-jaama saatja lõppastmele võivad eksperimendid väga häälest ära antennidega letaalse lõpuga olla. Saab muidugi ka vastuvõtu järgi umbkaudselt antenni häälde ja hiljem saatel siis täpsustatakse sobitust.
                  Harjutamine teeb harjutajaks.

                  Comment


                    #10
                    Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

                    http://www.tehnoturg.ee/?id=m_a


                    Vaatan, et seal on antennid juba odavaks läinud.

                    18-244 N vedruga magnetantenn 660 mm - mida sellest arvate? Saan selle paigutada akna taha meetri kaugusele aknast, kaugemale vist ei riski panna - tont seda naabrit teab... Ja ma saan ta paigutada piisavalt kõrgele, et iga pätt ei ulatuks seda demonteerima 1,2 meetriste antennide puhul tuleb juba suur risk mängu - kas siis pean panema liiga madalale või hakkab ta ulatuma üle naabri rõdu ääre.

                    Comment


                      #11
                      Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

                      Esmalt postitatud Padasonic poolt
                      ...auto katusel olev "piits" ainult pool antenni - teine pool on auto kere. Et see antenn korralikult töötaks, tuleks auto katus ka akna taha tõsta. Või siis hakata vastukaalude traate/vardaid laiali vedama.
                      Kasutatakse ka näiteks rõdu käsipuu tsinkplekiga ülelöömist aga kuna rõdu pole, tuleb ikkagi vastukaalud aretada.
                      viimati muutis kasutaja Padasonic; 04 m 2007, 03:10.
                      Harjutamine teeb harjutajaks.

                      Comment


                        #12
                        Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

                        Kuidas see vastukaalude süsteem siis võiks välja näha?

                        Comment


                          #13
                          Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

                          Mingi ettekujutuse saab siit: http://members.aol.com/cbmods/cbplane.htm ja siit: http://www.signalengineering.com/ult...verticals.html
                          Need traadid/vardad, mis külje pealt või altpoolt välja tolknevad ongi vastukaalud.
                          Üks praktiline konstruktsioon: http://www.mattstuff.nq.nu/antennas/quarter-wave.html
                          27MHz jaoks jääb selline ämblik kahjuks nõrgaks, sest esimene tõsisem tuul puhub selle kortsu.
                          Spetsiaalne tööstuslik nuditud versioon: http://www.thunderpole.co.uk/sirio_balcony-27w.htm
                          Harjutamine teeb harjutajaks.

                          Comment


                            #14
                            Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

                            Nii - nagu ma aru sain, kasutab autoantenn ka auto katust enda elemendina. Ostsin Tehnoturust selle 250-kroonise autoantenni ja vaatan, et magneti alumine pool, mis vastu autokatust käib, on kaetud mingi plastilaadse kihiga - kustkaudu see vajalik kontakt siis toimub, et ka autokatus antennielemendina töötaks? Või tuleb see plastilaadne asi antenni kasutussevõtul eemaldada?

                            Comment


                              #15
                              Vs: CB antenn - iseehitamine "põlve otsas"

                              Kui selliseid antenne lammutada, siis avaneb tavaliselt järgmine pilt: kaabli keskmine soon läheb varda külge ja varjestus suure terasest (see võib muidugi ka tsingitud raud olla, krt seda täpselt teab) seibi külge. Selle külge on omakorda liimitud magnet ja magneti külge plastikust pehmendus, et mitte auto katust kriipida, kui antenn peaks libisema. Selle seibi ja auto katuse vahel moodustub kondekas. Läbi kondeka läheb aga kõrgsagedus ludinal (nii madalal sagedusel ja sellise väikese mahtuvuse juures küll peaaegu ludinal) ja ongi kunstlik maa olemas. Paremad on need antennid, mille jaoks tuleb auto katusesse auk puurida ja varjestus läheb otse antenni juurest keresse, aga sellise jutu peale lähevad autoomaniku silmad punni ja väga vähesed on nõus puuri katuse kallale laskma. Nii peabki leppima magnetiga ja ukse vahele jääva kaabliga.
                              Selline targutus. Ehk on abiks.
                              Harjutamine teeb harjutajaks.

                              Comment

                              Working...
                              X