Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

miks on elektrijuhe kolme soonega?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

miks on elektrijuhe kolme soonega?

ma lõikasin ühe pikendusjuhtme pooleks(sedasi, et enda kätte jätsin selle pessa käiva pistikuga poole) ning juhtme seest tuli välja kolm peenemat juhet. Olles need üksteisest laiali vedanud ja natuke isolatsiooni pealt koorinud, torkasin pistiku seina. Kui kahe soone vahel oli ~230V AC, siis üks(kollase-rohelise triibuline) soon ei olnud millegiga ühendatud, st kui ma tema mõõtmisesse kaasasin, näitas voltmeeter 0V. Miks see juhe seal sedasi kolmandaks siis kaasas peab olema?

Ning kas see "mõttetu juhe" käib alloleval pildil parempoolsele pistikule selle klemmi külge, mille juurde ma punase täpikese tegin?

Vs: miks on elektrijuhe kolme soonega?

nalja teed või tõsiselt küsid?
    kolla-roheline juhe on kaitsemaandus, sinine neutraal, pruun faas.
    http://www.simplifydiy.com/app/view/...c-plug-200.jpg
    see "mõttetu" juhe ühendatakse tõesti sinna klemmi külge
    hei.. HEI. paha koer.. too kohe tagasi

Comment

See on maanduse juhe.Kui korteris/majas maandust pistikupesadesse pole ühendatud siis rolli ei mängi aga VAJALIK ON MAANDUS KINDLASTI!!!Kui midagi läheb süsteemis galvaaniliselt lekkima siis on oht särtsu ja tuld kogeda!
      Igal juhul maandus säilitada!Ja kui majapidamises maandust pole - on seda viimane aeg teha
      Kõik meeldiv tuleb lambist...

Comment

muidugi ma teadsin, et see pole mingi "mõttetu juhe"- see oli naljaga pooleks öeldud. Kuid seda, et ta maandus on, ma ei teadnud, st ikka tõsiselt küsisin jah. Aga sellel, kumma klemmi otsa ma ühendan neutraali ja kumma otsa faasi, vist pole vahet pole(sest niikuinii AC puhul ju sellist kindlat polaarsust pole)? Lisaks veel seda, et kas sellist maandus+neutraal+faas nimetataksegi kolmefaasiliseks elektrisüsteemiks(olen kuskil sellist terminit kuulnud)?

Comment

ohei, see ei ole küll kolmefaasiline see värk on sul veel ikka ühene.
          kolmefaasiline võib sulle majja tulla, et erinevatesse tubadesse erinev faas.

vahet ei ole jah kumma klemmi otsa sa neutraali/faasi ühendad/

Comment

kolm juhet on sellepärast et üht mööda läheb pinge, teist mööda vool ja kolmas on koosiinus fii jaoks.
            tösimeelsetele: see on vana rauakooli nali.

Comment

Esmalt postitatud raivo poolt
              üht mööda läheb pinge, teist mööda vool ja kolmas on koosiinus fii jaoks
              ja kui on viis juhet, kas siis neljandat mööda jookseb ruutjuur 3-st ning viiendat mööda võimsus?

Comment

Esmalt postitatud raivo poolt
                kolm juhet on sellepärast et üht mööda läheb pinge, teist mööda vool ja kolmas on koosiinus fii jaoks.
                tösimeelsetele: see on vana rauakooli nali.

Ja traadid on nii kõrgel selleks, et koosiinus fii vastu maad ei käiks

Comment

ma panin elektrikaablile ühe pistiku otsa aga seal tuli klemmidega kinnitamiseks vaskkiud kruvi alla panna ning siis kruvi kinni keerata. Need vaskkiud aga libisesid sealt kruvi alt ära pidevalt. Lõpuks jäid mul kruvi alla ainult umbes pooled soone sees olevatest vaskkiududest. On mul õigus, et nüüd on juhtme ristlõige poole võrra väiksem ja ta kannatab väiksemat voolu? Ning kuidas see juhtme ristlõike ning voolu vaheline seos valemina on? Ning kas praegu on siis oht, et vaskkaabel läheb hästi kuumaks ning võib kaablisoone isolatsiooni süütada?

Comment

Soone otsa pannakse sobiva läbimõõduga vaskhülss ja ei lähe need kiud kuhugi.

Comment

Esmalt postitatud A.S. poolt
                      Soone otsa pannakse sobiva läbimõõduga vaskhülss ja ei lähe need kiud kuhugi.
                      aga kui ma jätan sedasi nagu praegu on, siis kas sellest on midagi hullu? Mõõtes on pinge ilusasti ~230V, kuid ma ju ei tunne, kas seal sees mõned kiud lähevad kuumaks või toimub midagi muud halba.

Comment

Milline jama...
                        Kas sa siis kiude näpu vahel kokku ei keeranud? Siis keera. Ja kruvi ümber keera hoopis aas. Sedapidi kuidas kruvi kinni keerad.
                        Vanasti sai see vahel tinaga ka üle tehtud. Siis ei olnud ju pistikuid, kuhu saab lihtsalt soone kruvi alla pista. Nende puhul soovitan, nagu mainitud, hülsse. Vastavalt ristlõikele. Võiks tangidega otsa pressida, aga pole ka hullu kui niisama paned. Vähemalt ei keera kruviga kiude katki. Palju ohutum.

Ja maandus jäta pistikus (ja mujal) teistest veidi pikemaks. Miks? Sellepärast, et see võimaliku juhtme välja rebimise korral viimasena klemmi alla jääks. S.o., et ohutus tagatud oleks.

Comment

inimeste valgustamiseks
                          2 soont - neutraal, faas (1-faasiline süsteem): kasutati vanasti korterite ja eramute elektrifitseerimisel. tänapäeval kasutatakse mõnikord statsionaarsete laevalgustite toiteks
                          3 soont - faas, neutraal, maandus(1-faasiline): tänapäevane (lokaalse)elektrivõrgu standard
                          4 soont - 3x faas, neutraal/maandus(3-faasiline): kasutusel madalpingeliinides ülekandel. oli eramutes suht laialt levinud süsteem. kasutatakse siiani tööstusseadmetel(3x faas, maandus), kus ei vajata nulljuhet.
                          5 soont - 3x faas, neutraal, maandus(3-faasiline): tänapäevane (lokaalse)elektrivõrgu standard

faas: pruun, must
                          neutraal: sinine
                          maandus: kollase-rohelisetriibuline

vb valest otsast alustasin lahkamist, aga mingi ülevaate peaks saama. 3*220V jms jätsin targu puutumatta, et mitte vett sogasemaks teha.

NB: elekter EI OLE mängimiseks. kui teadmisi ja kogemusi pole, siis las oskajad teevad. nagu tapvate asjadega ikka: nad tapavad ainult üks kord...
                          Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

tänud seda elektriasja natuke selgitamast. kasutasin neid hylsse ja lopptulemus jäi hea. Aga kas see mote pidas mul paika, et kui neid traate on vähem kasutuses kui ette nähtud ja summaarne juhtme ristloige on väiksem kui 220V puhul ette nähtud, voivad need traadid liiga kuumaks minna?

Comment

teoreetiliselt jah. praktikas on asi natuke teine, sest kiududel on ju juhtme sees ka omavaheline ühendus ja seega juhtme enda takistus ei muutu. küll aga muutub sedasi ühenduskoha takistus ja suure koormuse(triikraud, radiaator, tolmuimeja vms) korral hakkab just see koht soojenema ning võib kergemini katkeda või ka põlema minna
                              Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Working...
                              X