Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Sobiva ventilaatori valik laptopile

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Sobiva ventilaatori valik laptopile

    Plaanis on panna laptopile lisajahutus graafikakaardi ja ram kohale, seda seepärast, et graafikakaart on integreeritud ning kasutan väga ressursi nõudlikke programme ning tavaline protsessori jahutusest ei piisa. Pingeallikas on 19 V ning 3,45 A, valitud ventilaator töötab 12V ning 0,120 A. Pinge piiran 50 oomise takistiga, aga kas voolude vahe ei ole liiga suur? Kardan, et 3,45 A on liiga suur vool ventilaatori jaoks. Vajan nõu, et peale ühendamist ei tule džinn välja :-P
    Ventilaatori link:
    Oomipoe eesmärgiks on pakkuda kõike seda, mida vajab elektroonikahuviline, elektroonikat tootev või parandav ettevõtja või tavakasutaja oma igapäevaelus.

    Täpsustan selle ka üle, et vahele panen lüliti, et saan ise valida millal ventikas töötab ja millal mitte. Samuti lüliti valimisel pean lähtuma voolust, mida lüliti suudab läbi lasta? Valides peale toiteallikat lülitiks hoopiski 0,500 A, siis teoreetiliselt kärssab lüliti läbi, aga võttes lülitiks 4 A, siis kannatab ilusti ära.
    Küsimus on just selles, kas mootor, mis ise tarbib 0,120 A ei ole 3,45 A liiga suur vool?

    #2
    Vs: Sobiva ventilaatori valik laptopile

    Pinge pärast muretse rohkem. Amperaaži tarbib mootor pakutust nii palju kui vaja. Amperaažiga on nii et mida rohkem seda uhkem (vähemalt praegusel juhul).

    Comment


      #3
      Vs: Sobiva ventilaatori valik laptopile

      lihtne näide: auto aku annab lahkelt 300+A. selle otsa ühendatud makk, mis maksimaalselt tarbib 30A, ära ei kärssa
      selle 19V pealt 12V peale alla saamiseks pm 50 oomi sobib, aga võiks isegi väiksem olla. ventilaatorid taluvad enamasti pinget ka kuni 15V-ni, aga nad on siis lärmakad ja ka kiired kuluma. sellises rakeńduses piisab ka kergest õhu liigutamisest, sest enne sai see asi ju pm hakkama ka passiivse jahutusega. täiesti piisav, kui ventilaator saab 10V.
      takisti võimsus tuleb võtta vähemalt 1W, et see kõrbema ei hakkaks.
      lüliti ei valita mitte toite järgi vaid ikka tarbija järgi, seega lüliti võid panna täiesti suvalise. pinge laskmisel madalamale väheneb ka ventilaatori käitamiseks vajatav vool ja seega vb piisab isegi ainult 100...150mA lülitist
      Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

      Comment


        #4
        Vs: Sobiva ventilaatori valik laptopile

        väga õige. Jäta lihtsalt meelde, et aku amperaas näitab, palju viimane jaksab välja kütta ja tarbija näitab, palju ta maksimaalselt jaksab neelata. Oluline on ainul see, et akul oleks rohkem amprit kui tarbijal, muu ei ole niivägaoluline.
        Condemn the hive.

        Comment


          #5
          Vs: Sobiva ventilaatori valik laptopile

          Tänud neile, kes luges ja vastas. Tegin ise väikse arvutisliku vea. Pinge vähendamisel väheneb ka vool. Viies pinge 12 V saan vooluks 0,180 A, mis on juba üsna sobilik tarbijale, mis tarbib 0,120 A.

          Comment


            #6
            Vs: Sobiva ventilaatori valik laptopile

            kinnises vooluringis on vool igas punktis võrdne, seega ei saa takistiga tekitada 180mA, kui ventilaatorit läbib 120mA. eel(jada)takisti kasutamisel läbib takistit sama vool, mis ventilaatorit.
            ventilaatori takistus ei ole konstantne ja seega pinge muutumisel voolu muutust arvutada ei saa. küll, aga saad arvutada täpse eeltakisti oomi seaduse kaudu. 19V-12V=7V 7V/0,12A=58,3oomi sealt siis E48 järgi lähim väärtus 56 oomi või 62 oomi. 56 on küll lähem, aga siis pinge ventilaatoril tõuseb kõrgemaks nimipingest, mis omakord tähendab rohkem müra ja suuremat tootlikust, aga ka lühemat iga. samas ei ole ilmselt sinna vaja ventilaatori 110% jõudlust. 62 oomise takistiga langevad vähesel määral ventika pöörded, mis annab selgelt ka müras tunda ja sellesse rakendusse peaks piisama, kui ventikas ca 90...95% jõudlusest toimib. 62 oomise takistusega läbib kogu ahelat vool, mis jääb alla 120mA. takisti soovitan igal juhul panna ventilaatori õhuvoolu ette, et ta liigselt ei soojeneks. vb saab siis isegi 0,5W takistit kasutada, kuigi väga ei soovitaks. katsetamise teel saab kindlaks teha...
            Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

            Comment


              #7
              Vs: Sobiva ventilaatori valik laptopile

              Õhtust, Sinu postitus oli väga asjalik ja kasulik, aga kuidas saad 60 oomise takisti puhul vooluks alla 120 mA? Toon ühe kiire näite, oletan et lasen ventilaatorile 11,5 V järelikult 19(kogu ahela pinge)-11,5(vajalik pinge)=7,5(pinge mida takistiga vaja takistada); 7,5/0,120(ventilaatori vool Amprites)=62,5 oomi; et saada teada milline vool läbib 62,5 oomise takistiga ventilaatorit, siis oomi seaduses tulenevalt I=U/R saame 11,5/62,5=0,184 A. Sina pakkusid sobivaks takistuseks 60 oomi, no minu näide on enam-vähem sarnane. Kuidas Sina saad 62 oomise takistiga vooluks hoopiski alla 0,120 A?

              Comment


                #8
                Vs: Sobiva ventilaatori valik laptopile

                takistit läbiva voolu arvutamiseks tuleb kasutada ikka takistil tekkivat pingelangu, mitte ventilaatori pingelangu
                Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                Comment

                Working...
                X