Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

pinge langemine DC ahelas- mis seda põhjustada võib?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    pinge langemine DC ahelas- mis seda põhjustada võib?

    mul on üks elektroonikakomponent(PC emaplaat), millel on CPUFA1(protsessori ventilaator) 12V ahelas pinge sees ka siis kui arvuti on välja lülitatud(toitekaabel on seinas muidugi)! Kuid see pinge pole muidugi 12V, vaid 1.84 kui ma mõõtma hakkan ning see langeb tasapisi(umbses 20s jooksul) 0V lähedale. Mõõtes pinget esimese ja kolmanda pin'i vahel(ehk siis ventilaatori rpm signaal ja GND), siis on pinge stabiilselt 2.03V. Voltmeeter on igati korras. Arvutil esineb vahest restarte. Mind aga huvitaks just see, et mis võib elektroonika puhul põhjustada sellise naljaka pinge langemise?

    #2
    Vs: pinge langemine DC ahelas- mis seda põhjustada võib?

    Ilmingut tuleks nimetada pigem jääkpingeks, mitte pingelanguks, mis on hoopis üks teine asi.
    12V toites on SUURED kondensaatorid, mis tühjenevad aeglaselt. Pooljuhtidel on ka selline omadus, nagu pingelang siirde kohta päripidisel pingestamisel, mis tänapäeval levinud ränipõhistel komponentidel on tavaliselt u. 0,7...0,9V. Kui nüüd vooluahelas on mingi pooljuhtseade, siis pinge langeb allpool seda väärtust üsna aeglaselt. Arvuti ventikaid juhitakse sisseehitatud impulssgeneraatoriga, milles reguleeriva elemendina on kindlasti mingi transistor. Nähtud jääkpinge ongi sellel pooljuhil tekkiv. Tüürahelas on see kõrgem, sest seal võib olla jadamisi mitu siiret. Eelneva mõtet aitab tabada, kui mõtled pooljuhi siirde all näiteks päripidi pingestatud dioodi.
    Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

    Comment


      #3
      Vs: pinge langemine DC ahelas- mis seda põhjustada võib?

      Ehk siis teiste sõnadega - toide lülitatakse vendilt maha. Töö ajal peaksid ikka 12V nägema sellel pinnil. Kui siis ka pinge puudub, on asi kahtlane. Aga kuna tegu prose vendiga, oleks su prose juba ammu küpse jahutuse puudumise tõttu...
      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

      Comment


        #4
        Vs: pinge langemine DC ahelas- mis seda põhjustada võib?

        ok, aga see emaplaat on vist tegelikult rikkis kui ta välja lülitades mingeid selliseid ebamääraseid pingeid üleval hoiab?

        Comment


          #5
          Vs: pinge langemine DC ahelas- mis seda põhjustada võib?

          Oma küsimusele leiad ise vastuse: jäta emaplaat toiteta ja mõõda järgmisel päeval pingeid (võtmesõnaks on elektrolüütkondensaatorid ehk 'lüüdid).

          Probleem ei ole mitte väljalülitatud emaplaadi mingi kontakti pinges, vaid selles, et sinu PC teeb ise-enesest restarte.
          Lülita automaatsed restardid välja Control Panel -> System -> Advanced -> Startup and Recovery -> linnuke ära 'Automatically Restart', siis näed järgmine kord põhjust, mitte restarti.

          Comment

          Working...
          X