Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

UPSi akult digifotoka toitmine - võimalik või mitte?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

UPSi akult digifotoka toitmine - võimalik või mitte?

Juba mõnda aega on nii, et kui kuhugi oma CB käsijaama kaasa võtan, panen kotti ka 7 A/h UPSi aku. Just tekkis idee, et äkki saaks sel juhul seda aku särtsu kasutada ka digifotoka jaoks. Tõsi küll, fotokas tahab ilmselt 3 volti (välitoite augu juures pole kirja, mis viitaks toitepingele, seega arvan patareide järgi) ja seega tuleb fotoka ja aku vahele panna midagi, mis pinge fotokale sobivaks tõmbab. Fotokas on HP Photosmart 435.

Kuid millega seda pinget madaldada? Eeltakistiga ilmselt on raske - äkki paneks hoopis mingi pisikese stabilisaatori vahele... kas seda annaks ise ehitada? Nimelt ma ei tea, kuidas hakkab primitiivne stabilisaator käituma aku tühjenemisel. Ilmselt on vaja sellist stabilisaatorit, mis hoiab 3 V pinget kuni aku madalaima võimaliku normaalse pingeni.

Sealt edasi läks mu mõte auto sigaretisüütajast toituvatele mobiililaadijatele.
    Olen näinud isendeid pingega umbes 4 volti. Kui suurt ülepinget talub digifotokas, kas eksisteerib ka 3 V andvaid laadijaid või kas annab laadija väljundpinget sättida 3 V peale?

Miks mul see mõte tuli - seni olen küll fotoka sees olevate akudega toime tulnud, kuna ma pole fotokale hankinud mälukaarti. Seetõttu palju pilte teha ei saa ja kui teha iga päev 3-4 pilti, siis 1600 mA/h akud elavad niimoodi laadimata kuni 3 päeva. Aga kui ma saan fotokale mälukaardi? Igatahes kui ma ühe päevaga fotoka mälu täis pildistan, tuleb akud juba teise päeva õhtul laadima panna. Palju suurermad (2300mA/h) akud juurde annavad, ei tea, aga kui ma võtan välja või matkale minnes kaasa ka käsijaama koos UPSi akuga, saaks fotoka enda akusid kasutada vaid laagrist või ööbimiskohast eemal olles, laagris saab suure aku külge panna.

Vs: UPSi akult digifotoka toitmine - võimalik või mitte?

Teed pingestabilisaatori näiteks LM350 baasil. Digifotokas tahab ilmselt (AA toite puhul ma päris kindel pole) saada 4,5 volti. Et siis 12V -> 4,5V stabilisaator.
    Eeltakistitega ei saa.
    Primitiivne stabilisaator stabiliseerib ikka, sest tema sisendpinge (siis akupinge millelt toidad) peab olema u. 2V kõrgem väljundpingest ja 12V aku puhul ta alati on, kui just akut täiesti tühjaks ei ime.
    Samas...taoline LM350 stabilisaator on üsna väikese kasuteguriga. Enamus energiast, mis akult võetakse läheb soojuseks. Ehk siis (kohustuslik!) radiaator LM-i küljes läheb üsna kuumaks.

Parem variant oleks nn. auto mobiililaadija, seal sees tavaliselt impulsstabilisaator mis kuni 80% kasuteguriga. Tavaliselt on ka nende väljundpinge suurusjärgus 4,5...5 volti, sest enamus tänapäeva mobiilidest töötab ühe 3,7V Li-Ion akuga.
    UPS-i aku või autoaku - vahe on põhimõtteliselt ju ainult mahutavuses

edit; kaldun arvama, et ühest 7Ah akust jääb sul väheks, kui samas tahad ka CB jaama toita. UPS-i akud on küll meeldivalt odavad (pinge/mahutavuse-hinna suhe on üks paremaid akude "maailmas") , aga nagu kõik pliiakud, on nad ka küllaltki rasked. Kaks oleks parem, kui ainult matkal tassida jõuad...
    viimati muutis kasutaja sebastian; 17 m 2008, 23:52.

Comment

kasuta Recom kive. kallis on küll, aga kasutegur annab fotoka laadimiseks piltlikult akust pea 3x rohkem energiat. 5V kivile paned väljundisse jadadioodi ja ongi asi ca 4,5V. tihtipeale on need fotokad nõus ka otse 5V sööma.
      0,5A kivike oli vist mingi 130 raha ja 1,5A isend pea topelthind. klemmidelt ühildub 78** kividega, aga sooja peaaegu ei tee
      Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Mul on samamoodi selline 7Ah aku kaasas, on paraleelselt sigaretisüütajasse mõeldud astmeliselt muudetava väljundpingega toiteplokiga ning vajadusel saan autos seda akut laadida. Minul on see lahendus kasutusel kui vaja ronida kuhugi masti või katusele wifi levi mõõtma ja olen paari aasta jooksul niimoodi hakkama saanud. Ei viitsi praegu just autosse vaatama minna kuid oleks nagu 3V ja 4,5V valikus olemas...
        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
        Konfutsius

Comment

Fotokasse läheb kaks AA akut või patareid. Ma ei tea, kas fotokal on ka sisemine akulaadija sees, kui on, siis oleks see 4-5 volti talle paras küll. Aga mu eelmise fotoka (mis nüüd on peetis) välitoite augu juures on selgelt kirjas "3 V", nii et ilmselt katsetamise asi... proovin algul kolme voldiga ja kui tööle ei hakka, tõstan pinget, kuni aparaadil elu sisse tuleb.

7 Ah aku muide ei jää sugugi väikseks. Kui paar korda nädalas Alan 95-ga kuni 15 minuti pikkusi sidesid teha, siis peab aku lausa nädalaid.

Nüüd tekkis mul veel idee, et, jah, kasutaks mobiilide autolaadijaid, aga liigse mõne voldi kustutaks kas mõne võimsusdioodiga või mingi võimsama stabilitroniga (dioodid koormusega jadasse, stabilitron just nii, nagu vaja).

Comment

mobiilide laadijad ei ole mitte kõik fix väljundpingega, seetõttu tasub kindlasti enne järgi kontrollida.

Comment

naljakad inimesed.kas tasub mingi kahe AA patarei pärast hakata fotokat rikkuma?ühel hetkel lõpevad kõik sellised katsed fotoka surmaga(sama käib ka kõigi muu pisielektroonika kohta)

Comment

Mul vähemalt pole midagi otsi andnud, vaid töö on oluliselt kergem ja kiirem...
                Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                Konfutsius

Comment

muretse 12V toimiv akulaadija ja võta kaasa tagavaraakud.kui juhtub et fotoka akud saavad tühjaks,siis torkad värsked sisse ja tühjad paned kohe laadima.kõik muu lõpeb kurvalt.

Comment

Esmalt postitatud paadikapten poolt
                    Seetõttu palju pilte teha ei saa ja kui teha iga päev 3-4 pilti, siis 1600 mA/h akud elavad niimoodi laadimata kuni 3 päeva. Aga kui ma saan fotokale mälukaardi? Igatahes kui ma ühe päevaga fotoka mälu täis pildistan, tuleb akud juba teise päeva õhtul laadima panna. Palju suurermad (2300mA/h) akud juurde annavad, ei tea,
                    Muidugi annavad aega juurde, kui päris säästuka omad pole! Praegu ju 2700 mAh ja vist isegi 2900 müügil...

Comment

2600 Ansmannid Canon520 ga, minukäes rohkem seistes tühjenevad kui pildistades.(Kui nad tühjaks said siis olid ka tagavara akud seismisest tühjad juba) AA suurus, ühe seti käigus pole nad veel tühjaks saanud. Ca 100 pilti ja 20 min nö videot. 2 paari neid peaks ikka vga kaua pildistada saama.
                      Maailm oleks puhas ja süüta
                      kui poleks õllejogurtit
                      - Õ.Õ.

Comment

Ise kaalun sellise asja ehitamist:
                        http://ozastro.dyndns.org/rdslr_power_shutter.html
                        Aga asja miinuseks on suhteliselt vilets kasutegur.
                        Kas kellelgi oleks LM317 asemele midagi ökonoomsemat soovitada?
                        Sellel lehel http://home.arcor.de/panacocha/astro...10d_power.html on küll kasutatud ökonoomset 8V pingemuundurit PT78ST108H, kuid kust seda saada ?
                        Asja läheks vaja Canon 350D toiteks.
                        MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
                        KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

Comment

kui see 8V ei pea nii täpne olema, siis kasuteguri saad nendest:

Comment

Esmalt postitatud reuter poolt
                            Tutvusin nendega, aga neil jääb voolutugevust väheks,hetkeliselt oleks ca 1,2A vajalik.
                            Ja 8 V (7,9 V täpsemalt) asemel ei riskiks 9 V anda.
                            MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
                            KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

Comment

1,5A nagu katab 1,2A vajaduse ära...
                              üks jadadiood lahendab asja, aga ühtlasi ka viib kasuteguri madalamaks

Comment

Working...
                              X