Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

tehnilisi küsimusi sageduse kohta

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

tehnilisi küsimusi sageduse kohta

kui mul on näiteks vaskkaabel mingisuguse maksimaalse läbilaskevõimega x, siis kui ma selle kaabli jagan näiteks 5 sagedusribaks, siis kas iga sagedusriba maksimaalne läbilaskevõime on nüüd x/5? Ning kui selline kahanemine paika peab, siis miks see sedasi on? Lihtsalt mõistmatu tundub see, et kitsamas vahemikus samasuguse kiirusega saab vähem signaali edastada..

Vs: tehnilisi küsimusi sageduse kohta

Esmalt postitatud m4rtin poolt
    kui mul on näiteks vaskkaabel mingisuguse maksimaalse läbilaskevõimega x, siis kui ma selle kaabli jagan näiteks 5 sagedusribaks, siis kas iga sagedusriba maksimaalne läbilaskevõime on nüüd x/5? Ning kui selline kahanemine paika peab, siis miks see sedasi on? Lihtsalt mõistmatu tundub see, et kitsamas vahemikus samasuguse kiirusega saab vähem signaali edastada..
    Siin jääb arusaamatuks hoopis see, kuidas jagada mingi kaabel sagedusribadeks. Aga jah, ülekandetrakti läbilaskevõime on ribalaiusest küll täiesti otseses sõltuvuses. Selle teoreetiline pool oleks siinkohal käsitlemiseks vast liiga mahukas, raamatud ja Google otsing ikka abiks...
    Elektroonika töötab suitsu baasil.
    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

ma lugesin seoses viimasel ajal sagenenud internetiühenduse riketega huvi pärast ADSL'i kohta ning sealt oli juttu FDM'st. Sealt ka minu küsimus. See sagedusriba oli jah vist natuke kehvasti väljendatud, sest kõik signaalid on ikkagi korraga ja segamini kaablis, lihtsalt nende sagedused on erinevad(teisisõnu vist lainete pikkused on erinevad) ning sedasi on nad eristatavad. Aga ehk viitsib keegi lühidalt kokku võtta, miks ülekandetrakti läbilaskevõime on ribalaiusest sõltuvuses?

Comment

Aga ehk viitsib keegi lühidalt kokku võtta, miks ülekandetrakti läbilaskevõime on ribalaiusest sõltuvuses?
        Lühidalt: Nagu veetoru läbilaskevõime sõltub toru läbimõõdust.
        Pikalt: http://ar.va.ttu.ee/v/v/p/ois.aaine_...E_ID=32205&V=3
        viimati muutis kasutaja vasaraonu; 22 m 2008, 14:51.
        Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

.... Aga ehk viitsib keegi lühidalt kokku võtta, miks ülekandetrakti läbilaskevõime on ribalaiusest sõltuvuses?
          Natuke eestikeelset lugemismaterjali selle teema kohta ja ümber...

Elektroonika töötab suitsu baasil.
          Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
          Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

kitsamas vahemikus samasuguse kiirusega saab vähem signaali edastada.
            Kujutame sellist olukorda et meie kanali läbilaskeriba on üks Hz. Sekundiga signaal tõuseb maksimumini, ja jõuab jälle tagasi. Mis juhtub kui signaal muutub kiiremini, näiteks 1/200 sekundiga, nagu võrguvool? Ta lihtsalt ei jõua kiiremini tõusta kui sekundiga. Vahelduvvoolu puhul, see käib kogu aeg edasi tagasi, pole väljundis midagi näha -mõõta, aga kui oli selline kiire hüpe 0-1, siis väljund muutub ikkagi sujuvalt sekundi jooksul nullist maksimumini. Vat ei muutu kiiremini ja kõik. See ongi see ribalaius.

Selliseid muutusi, ja ka palju kiiremaid, saab vaadata näiteks ossillograafi ekraanil. Aga siis peab tema võimendaja sagedusriba olema ka vastav. Kui meil on helisageduste oss 20Hz -30 KHz, siis sellega megahertsilist signaali või mikrosekundilist muutust ei näe. Kui oss on 500 MHz, siis mäed kenasti TV signaali kandjat aga alla nanosek muutusi jälle ei näe.

See on selline üldine seaduspärasus.

Signaali ajaline muutus ja signaali sagedused on omavahel seotud ja neid annab ümber arvutada. On selline asi nagu Fourier teisendus. FFT on tema kiire variant. Loe, vast on kasu.

Comment

Working...
            X