Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

septembri AK digitaalne sagedusmõõtur

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

septembri AK digitaalne sagedusmõõtur

Mõtlesin et ehitaks selle sagedusmõõturi ja generaatori. Äkki kulub kunagi marjaks ära.
    Jama on selles et mul pole PIC16C54 programmeerijat ja eriti ei viitsi teha ka. Parema meelega kasutaks mikroprotsessoriks AVRi, aga sellel vist pole seda RTCC, mis nagu ma aru saan, teeb selle lugemise võimalikuks. Saaks küll panna AVRi rising/falling edge'i lugema, aga siis tuleb vist liiga palju lisa koodi ja ei saa nii kõrgeid sagedusi lugeda. On kellegil mingeid ideid?

Samas olen ma kuulnud ka mingitest sageduse jagajatest, äkki neist on kasu? Ja äkki on võimalik teha see sageduse "lugemine" üldse loogika loenduritega ja siis neilt kuvada tulemus mingi mikrokontrolleri abil. Tegelt ma olen näinud kuidas skeemi kuidas mingi vana tegi kogu selle kraami ainult loogikaga(vist isegi loendurist kuvas pildi displeile loogikaga).

PIC i saab ära progeda, sellega pole muret. Jama on see, et 54'a enam ei saa. Tegin koodi ümber PIC16F84-le, on ftp-s.
    AVR-i jaoks sama koodi ja plaati kasutada ei saa. Peab oma softi kirjutama. Sagedusjagurit pole tarvis, AVR jõuab lugeda küll. RTCC on ilmselt lihtsalt teise nimega, nt. tmr0 vms.
    Loogikaskeemidel saab ka teha, siis pane indikaatorid juba otse loendite külge.
    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

pic-i programmaator on niivõrd lihtne (nt. http://www.ic-prog.com/hschaer.htm), et kui sa ei viitsi seda kokku tinutada, siis tõenäoliselt ei ole sinust ka sagedusmõõturi-generaatori ehitajat

selliste skeemide väärtus on juba valmisprojekteeritud skeemis ja valmiskirjutatud softis. atmeli peal ehitamine tähendaks praktiliselt asja nullist peale ümbertegemist.
      kui sa "parema meelega kasutaks avr-i" ja teemat valdad, siis tee ära.

mis loogikakividel sagedusmõõtja ehitamisse puutub, siis asja tööpõhimõtte õppimise kohapealt tuleb see kindlasti kasuks. mina olen kunagi (10+ a tagasi) analoogse asja paarikümne ttl kiviga valmis teinud. plaadi suurus, keerukus ja voolutarve on kahtlemata järgu võrra suurem.
      GSM: 5039624

Comment

ega loogikakividel asja tegemine nii hull pole.  Asja sisuks on loendur, mis loendab ajayhikus impulsse  . Olen asja kunagi valmis teinud ja ka t88tas  Voolu tahab jah nats rohkem kasseerida
        Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

offtopic küsimus: Mis asi on PIC programmaator?

Comment

See on PIC (programmeeritav integraallülitus) programmeerimise seade, millisega PIC-ile mõistus pähe loetakse.
            Head susserdamist !

Comment

offtopic küsimus: Mis asi on PIC programmaator?
              kõigepealt peaks rääkima, misasi on "PIC".
              nõnda nimetatakse firma microchip ühekivi-mikrokontrollerite põlvkonda.
              tegu on siis mikroprotsessoriga, mis sisaldab samas korpuses ka mõni(kümmend) kilobaiti mälu, pordid jms. vajaliku.
              pic on mugav asi kõikvõimalike automaatikaseadmete ja kontollerite ehitamiseks ja plaaditäie lihtloogika asendamiseks.
              pic-i programmeeritakse üldjuhul assembleris, uuemal ajal ka c-s või isegi basicus. programm saab pici sisse com või printerpordis istuva programmaatori kaudu, mis kujutab endast tavaliselt paari puhvrit-nivoomuundurit.

Comment

Ja mina juba lootsin et sellega saab EEPROM'e ka kirjuda :'(

Comment

ma tean täpselt mis on PIC, aga öelge mulle kah mis on 'septembri AK'

aadu

Comment

Ja mina juba lootsin et sellega saab EEPROM'e ka kirjuda :'(
                    oleneb eepromist ja oleneb programmaatorist. on ju ka universaalseid tükke, mis oskavad kirjutada nii pic-e, atmeleid, eepromme ja muudki.

Comment

ma tean täpselt mis on PIC, aga öelge mulle kah mis on 'septembri AK'
                      ajakirja "arvutikasutaja" septembrikuu number.

küsi ajalehekioskitest. r-kioskis on ntx.
                      imho sisukam, kui arvutimaailm.

Comment

oleneb eepromist ja oleneb programmaatorist. on ju ka universaalseid tükke, mis oskavad kirjutada nii pic-e, atmeleid, eepromme ja muudki.

Kui keeruline on ise ehitada EEPROM'i programmaator..

Silmas pean just Arvuti BIOS'ide jaoks mõeldavat programmatorit. Ise olen elektroonika vallas võhik, ei oska vene keelt ja ei tea ka komponentide ingliskeelseid nimesid ja seega interneedusest eriti hästi otsida ei saa...vist.

Comment

Kui keeruline on ise ehitada EEPROM'i programmaator..

Silmas pean just Arvuti BIOS'ide jaoks mõeldavat programmatorit. Ise olen elektroonika vallas võhik, ei oska vene keelt ja ei tea ka komponentide ingliskeelseid nimesid ja seega interneedusest eriti hästi otsida ei saa...vist.
                          Sinu jutust j2reldades:
                          sinu jaoks v2ga keeruline.
                          Ja mis programmaatorit sul Bios'i jaoks vaja ehitada on?
                          Kogu raud on masina mobo peal olemas!
                          tirid netist vajaliku softijupi ja ongi korras.
                          Paintball Ruhnu saarel - http://www.combat.ee
                          Ruhnu WiFi, PMR446, SATnet - http://ruhnu.combat.ee

Comment

Arvuti BIIOSid on enamasti flashid, seega saad neid progeda otse emaplaadi peal. Vajadusel saab ka eraldi. Ise panin ühe sellise 8051 kontrolleri külge ja kirjutasin pisikese koodijupi mis laadis info com-pordist ning pritsis siis otse flashi. Asi oli 1 konkreetse flashi jaoks, vaevalt et sulle sobib. Kivil oli vaja "identiteeti" muuta.
                            Erinevalt EPROMitest pole vaja kõrgeid pingeid (12,75V) jne. Flashid on toredad asjad!
                            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Jap ..sellega olen kursis et nad flashid on ja et neid on erinevaid tüüpe.

Emaplaatide peal on neid kirjutatud ka nii palju et kokku ei saa enam ammu lugeda. Probleem ise tekib siis kui ette satuv surnud emaplaat millel võib näiteks BIOS hapu olla (Näiteks CIH viirus sööb selle ära) ja ei ole parasjagu samasugust BIOS'i võtta. Tehtud on sel puhul ka hot-swapi..st. tuleb leida emaplaat mis vastavat kivi sööks ja peale PC ülestulemist töö ajal lihtsalt kivi ära vahetada ja ära flashida. See on natuke tülikas ja mingil määral ka ohtlik sinu riistvarale. Kasutatud on ka apastraati mis mõeldudki BIOS'ide flashimiseks aga sellel on ainult vanade ristkyliku kujuliste bioside jaoks pesa. Raskem juhus on ruudukujuliste BIOS'ide kirjutamisega (no need biosid millel jalad kõhu alla on väänatud..pisikesednoh..teate kyll )

Kunagi oli mõte et äkki ehitus jms on sama ja lihtsalt kuju on erinev...et annaks teha miskise vahepistiku vms....ei tea kas on see ka reaalselt teostatav.

Comment

Working...
                              X