Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Mõned algaja küsimused

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vs: Mõned algaja küsimused

    Esmalt postitatud Writech poolt
    Mõõtsingi valmis skeemi voolu, kui mingi suvalise leitud Ledi peale panin. Aga on ikka takistite väärtused siis õiged? 22 Ohmi, et 5V teha 3Voldiks ja 82 Ohmi, et 11V teha 3Voldiks.

    5V -> 3V:
    5V - 3V = 2V / 0,1A = 20 Ohm = 22 Ohm takisti
    2V * 0,1A = 0,2W * 3(kolme Led'i paraleel ühendus ühe takistiga) = 0,6W * 2 = 1,2W = 1W takisti

    11V -> 3V:
    11V - 3V = 8V / 0,1A = 80 Ohm = 82 Ohm takisti
    8V * 0,1A = 0,8W * 3(kolme Led'i paraleel ühendus ühe takistiga) = 2,4W * 2 = 4,8W = 5W takisti

    Niiet, pmst, peaks töötama õigesti, kui Led'id otsas on. Antud anomaalia põhjus oli see, et Led'e polnud skeemis? Aga tänud, sain jällegi targemaks...
    Siin need asjad päris ei klapi. Oled jätnud varem kirjutatud kommentaarid piisava tähelepanuta.
    Täpsustuseks niipalju, et takistite väärtused said arvutatud voolu järgi milleks on 0.1A. Arvutuse aluseks on võetud, et LED-ile jääb pingelang 3V. Ülejäänud toiteallika pinge langeb takistile. Praegu saan ma aru seda, et sa eeldad, et selle takistiga tegid endale nn. 3V toiteallika. Paraku pole see arvamine õige, kuna LED-id ise hoiavad seda pinget 3V. Seega see takisti määrab ära ainult antud ahela voolu. Pannes nüüd ühe LED-i asemele 3 paralleelselt saad sa tulemuseks et igat LED-i läbib vool 0.033A.
    Seega tuleks teha takisti arvutus kohe 0.3A-ga. Takisti väärtuseks oleks siis 2/0.3=6.7oomi ja võimsuseks 2*0.3=0.6W
    Juhin tähelepanu veel sellele, et LED-id peavad olema samast seeriast ja tuleb mõõta voolud läbi LED-ide eraldi, et mõni ei saaks suuremat lubatavast voolust. Tuleb ette juhuseid, kus ka samast partiist LED-id on piisavalt erinevad et voolud paralleelühenduses ei ole võrdsed.
    Üldiselt on mõistlik ikkagi antud olukorras panna igale LED-ile oma takisti, milleks on 22oomi ja vähemalt 0.2W.
    Sama arvutusskeem kehtib ka 11V toitepinge puhul asendades 2V 8V-ga.

    Comment


      Vs: Mõned algaja küsimused

      Kui Ledid on ühendatud paraleelis (3V 100mA Led) ja igaühte läbib vool 0.033A, siis kas nad kiirgavad valgust sama tugevasti kui nad oleks eraldi ja neid läbiks vool 0.1A?

      PS. ma hakkasin mõtlema, et kas tõesti läbib neid paraleelis vaid vool 0.033A?! Kui jah, siis miks...

      Comment


        Vs: Mõned algaja küsimused

        kui sul on 3 sarnast tarbijat paralleelis, siis vool jaguneb võrdselt nende tarbijate vahel. 33mA juures on loomulikult heledus nõrgem. sinu pea ülearuse vaevamise vältimiseks soovitan igale dioodile panna eraldi takisti.
        nende dioodide puhul kontrolli ikka kindlasti enne üle, kas nad ikka tahavad 100mA saada. kui tahavad, siis tuleb neile ka ilmselt tiba õhutust jätta, sest 0,3W on juba omajagu võimsust, mis võib umbses keskonnas juba ka siiret kahjustama hakata
        liiter vett minutis voolab läbi toru, kui nüüd panna kuskile punkti 3 toru kõrvuti, siis kui peale tuleb endiselt 1 liiter vett, siis ei saa ju seal kolmes torus see 1 liiter äkki kolmeks liitriks muutuda, selge, et igasse torusse jääb võrdne osa vett, seega 0,33l
        Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

        Comment


          Vs: Mõned algaja küsimused

          Paraku pole see arvamine õige, kuna LED-id ise hoiavad seda pinget 3V. Seega see takisti määrab ära ainult antud ahela voolu.
          Ma ei saanud aru lausest "LED-id ise hoiavad seda pinget 3V". Et pmst kui mul on 24V adapter seinapistikus ja see annab välja 100mA, siis võin 3V ja 100mA Ledi sinna taha panna ja töötab probleemideta? Ma tean et nii ei ole, aga ma ei saanud sellest lausest ikkagi aru...

          Comment


            Vs: Mõned algaja küsimused

            Pooljuhtidel on jah selline omadus, et teatavas voolu vahemikus tekib siirdel teatav suhteliselt stabiilne pingelang, mis sõltub siirde füüsikalistest omadustest (materjal, paksus, jne). Seda voolu piirabki eeltakisti.Selle omaduse kõige tuntum näide on dioodi üks eriliike- stabilitron.
            Ja muide: valgusdioode on samuti kasutatud stabiilse pinge saamiseks madalate pingete puhul( 1-2V),kui on on oluline müra. Punased olid vist eriti müravaesed.
            Et pmst kui mul on 24V adapter seinapistikus ja see annab välja 100mA, siis võin 3V ja 100mA Ledi sinna taha panna ja töötab probleemideta?
            Põhimõtteliselt suts aega töötab ka, aga see osa pingest mis 3 voldist üle jääb, muutub soojuseks, mis LED-i kiirelt kustutab. Eeltakisti kasutamisel piltlikult öeldes suunatakse see energia eeltakistile.
            viimati muutis kasutaja tcumen; 22 m 2008, 19:44.

            Comment


              Vs: Mõned algaja küsimused

              Palju kasulikum oleks trafo 3V peale teha, õigemini sellele pingele, mis tagab õige töövoolu dioodile. Pääsed ilma takita. Siiski on üks aga, pead organiseerima käivitusimpulsi, nimelt LED dioodid on ka "negatiivse takistusega", enne süttimist on dioodil suurem takistus ja siire ei toimi. Kui süttib siis takistus väheneb. Nii vähemalt naised saunas rääkisid.

              Comment


                Vs: Mõned algaja küsimused

                Esmalt postitatud kalvis poolt
                Palju kasulikum oleks trafo 3V peale teha, õigemini sellele pingele, mis tagab õige töövoolu dioodile. Pääsed ilma takita. Siiski on üks aga, pead organiseerima käivitusimpulsi, nimelt LED dioodid on ka "negatiivse takistusega", enne süttimist on dioodil suurem takistus ja siire ei toimi. Kui süttib siis takistus väheneb. Nii vähemalt naised saunas rääkisid.
                dioodil PEAB olema eeltakisti, kui ei ole tegemist driveriga või toitepingega, mis jääb oluliselt alla dioodi nominaali.
                mis asi on "LED diood"?
                mis ajast valgusdiood käivitusimpulssi vajab?
                negatiivne takistus on küll teatavatel olukordadel kasutatav mõiste, aga seda mitte valgusdioodide juures.
                dioodi takistus on vale termin, kuna dioodi moodustab siire, mille pingestamisel jääb sinna pingelang ja siiret läbib vool. voolu kasvu kõver on tööpinge juures väga järsk ja seepärast on vaja seda piirata, kuna liiga suur vool lõhub siiret

                trafo saab teha õigele töövoolule, kui trafo väljundvool jaääb alla dioodi töövoolu, muudel juhtudel kõrbeb diood. trafo väiksema töövoolu, aga piisava pinge korral kõrbeb diood, sest tema on kiirem. oluliselt väiksema vooluga trafo korral, mil pinge piisav, kõrbeb trafo. seega laske käia ja katsetage oma rahakoti peal, kui uskuda ei taha.
                Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                Comment


                  Vs: Mõned algaja küsimused

                  Ootaks siis su põhjenduse ära, miks peab olema eeltakisti (ma ise tean küll miks, kuid teised ei tea)?
                  Kas siis LED ei olegi sinu arust diood (näpuvahel üht testisin - ühtepidi juhib, teistpidi mitte). LED (eestikeelne vaste valgusdiood? kui LED ei ole diood siis mis ta on?)
                  Käivitusimpulss sai seletatud. Enamus skeemijuhtudel ei ole seda vaja.
                  Takistus terminina on ehk ebatäpne, kuid paljud ei saa aru. Enamus dioodidel ei anta pn siirde infot vaid kogu kupatus ikkagi takistuskõverusena. Rahvas saab niimoodi paremini aru. Mul tekib siiski kahtlus - nimelt takistuskõveratel juhib diood siiski voolu, kuigi takistus on väga suur. Kui sinu termin kasutusele võtta siis diood ei tohiks üldse voolu juhtida, kuid ta teeb seda siiski. Äkki ei risustaks pn siirde pingega, tegemist on dioodi sisese asjaga, mis küll aitab asju paremini mõista, kuid diood käitub väliselt ikkagi mittelineaarse takistina.
                  Voolu kasvu jutt on seotud eelmise jutuga ja ma ootaks su vastused ära (minu terminites tuleneb voolu järsk kasv negatiivsest takistusest, kui seda poleks siis ei tekiks ka voolu järsku kasvu vaid piisaks lihtlabasest oomi seadusest leidmaks dioodi takistuskõveralt õige töövool ja kõik. Ei mingit käivitusimpulssi, eeltakistit ega muud jama)

                  Comment


                    Vs: Mõned algaja küsimused

                    eeltakisti vajalikkusest on siin foorumis jahvatatud nõrkemiseni, ei hakka seda uuesti üle kordama. otsing abiks
                    LED = light emitting diode, miks sinna peab veel dioodi nimetuse lisama. tõlge peaks siis tulema "valgusdioodi diood"?
                    negatiivne takistus pm tähendab seda, et takistus vooluringis mitte ei langeta voolu, vaid tõstab. valgusdioodid sellises reziimis kasutuses ei ole
                    2...2,5V valgusdioodid suudavad mingi valguse tekitada ka 1,5V elemendi pealt. kõige lihtsam alalispinge allikas ja impulssi pole kuskil.
                    takistil on kombeks unipolaarne olla, valgusdiood seda kindlasti mitte ei ole, seega mittelineaarse takistina kirjeldamine on mööda. lihtsam on võtta võrdluseks lihtsalt tavaline diood, valgusdioodil on suurem pingelang ja väike vastupinge talumise võime. mittelineaarseid asju kirjeldavad tavaliselt hüperpooli või parabooli kujuga kõverad. dioodide kirjeldamiseks on vaja keerulisemat funksiooni, sest tunnusjoonel on 2 erinevas suunas kõverat.
                    dioodi puhul toimib oomi seadus, nagu ka muude asjade kohta. et 3V juures on vool 20mA ja 3,05V juures võib juba olla 30mA, ei muuda seaduse kehtivust kõige vähemalgi määral.

                    vaidluse lõpetamiseks võta eestikeelne raamatt kätte ja loe: L. Abo "Raadioseadmete Üksikosad" sobib selleks suurepäraselt
                    Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                    Comment


                      Vs: Mõned algaja küsimused

                      Kõike lihtsam on ledi kujutada zenerina, vool kuni teatud pingeni on 0 peale seda hakkab väga järsult kasvama.
                      Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                      1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                      2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

                      Comment


                        Vs: Mõned algaja küsimused

                        Ostsin Oomipoest FeCl3 söövituseks, söövituskindla tindipliiatsi ja kahepoolse trükkplaadi. Selle söövitusainega ei olnud mingeid juhised vms. kaasas. Kuidas õiget lahust valmistada? Kui palju FeCl3'e mingi ühiku vee kohta?
                        Põhimõtteliselt joonistan rajad pliiatsiga trükkplaadile ära ja oanen plaadi lahusesse ja lasen tal seal mingi aeg olla ja ongi valmis? Kui kaua on seda vaja lahuses hoida?

                        Comment


                          Vs: Mõned algaja küsimused

                          Comment


                            Vs: Mõned algaja küsimused

                            Mul oli see FeCl3 purgis juba tükki tõmmanud ja mitte pulbrilises oleks (nagu ta vist peaks olema) kui ma selle Oomipoest ostsin. Seda ei anna siis enam kasutada? Rohkem kasutatakse vist seda naatriumpersulfaati?

                            Comment


                              Vs: Mõned algaja küsimused

                              Vahet pole palju seal vett sess on või kas tükkis on, toimib ikka(erinevalt sulfaadi sodist). See persulfaat on saatanast, katsetanud, peab õige temp olema ja üldse igatpidi täpne, raudkloriid töötab ka toa tempil aga aeglaselt. Tegelikkuses töötab aga kuni lahus ei kee veel. Sama lugu on igast hirmkallite ilmutitega, ostsin, maksis 600, tegin kõik tootja juhise järgi, täpne temp jne aga tulemus oli saast, katsetasin erinevaid tempe jne tulemus oli ikka et kas terve plaat puhas või mitte midagi. Samuti müüakse elfas NaOH-d mida ise ilmutamiseks kasutan, ma aga ei osta elfast,. Miks? Sest et elfas maksva 20g raha eest saan ma 2x 8kg(16000g) 45% Na OH-d mida jagub nii umbes 3a yhest 5L kankust. Tartust firmast nimega ESTKO mis müüb seda piimatööstuse jaoks puhastusvahendina. Nii nüüd räägime elfa kasumist asja juures.Elfas maksev asi maksab 115 eeka 20g. Mata ütleb et kui ma nüüd sellest 5 liitrisest vee välja aurutaksin saaksin puhast kasumit 17 308 EEK arvestades et 5L mu ostetavast kohast maksab 62 eeka kanku. Hakka või äri ajama. aurutad ja pakendad iga päev kanku 17k taskus. Kuuga pea pool milli.
                              Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                              1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                              2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

                              Comment


                                Vs: Mõned algaja küsimused

                                Ilmutamine on see spetsiaalselt kilelt sinna prindutud skeemi kandmine trükkplaadile? See et mul see FeCl3 tükkis on osaliselt, selle kohta ma kuskilt lugesin et siis aine muutub ja ei pidanud enam nii hästi söövitama. Kas need kiled, mille peale prinditakse skeemid on ühekordsed või saab neid ka mitu korda kasutada?

                                Comment

                                Working...
                                X