Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Mõned algaja küsimused

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Mõned algaja küsimused

Murphy, kas sul on mingi missioon ajada algajatele mingit totaalset möla ? Hiiresitt hakkab ajudele või ?

Küsijale:
    Soovitan soojalt viidatud topicus olevat persulfaadijuttu lugeda. Raudkloriid on agressiivne ja sööb ära su markeri, plastist söövitusanumad ja riided. Haiseb ka koledasti. Samuti ei ole võrreldav ilmuti ja iseostetud NaOH, kuna ilmutis on lisaks NaOHile veel stabilisaatorained.
    Kui kasutad raudkloriidi, siis hangi kindlasti agitaator (mingi õhupump, akvaariumimullitaja nt) või pane plaadile traadijupp külge ja loksuta. Temperatuur kindlasti alla 35 kraadi, muidu hakkab vildikat sööma. Enne plaadi joonistamist tuleb plaat puhastada, kuid mitte liivapaberiga - piisab piirituse või lahustiga nühkimisest. Siiski, need vildikad on poolpidune lahendus, soovitaks nitrovärvi ja sulge, see on 110% kindel ka ebaõnnestunud söövituse korral.
    Söövitusprotsess kestab 5..10 minutit, üle selle tähendab juba et miski on puu taga. Mullitajaga või loksutades läheb kiiremini.

Comment

Tänan vastuste eest, juba selgemaks saab pilt, aga tahaks teada, et kas need kiled on mitmekordselt kasutatavad? On neid vaid 1tk 40 krooni eest?

Comment

Esmalt postitatud murphy poolt
        Sama lugu on igast hirmkallite ilmutitega, ostsin, maksis 600, tegin kõik tootja juhise järgi, täpne temp jne aga tulemus oli saast, katsetasin erinevaid tempe jne tulemus oli ikka et kas terve plaat puhas või mitte midagi.
        Kui tegemist on sellesama minu soovitatud yeint-is müüdava universaalilmutiga, siis minu käes see asi tõesti toimis, aga võib-olla on seal mõni tobe asi kahe silma vahele jäänud. Minu käest on seda saanud ka SacreD ja üks inimene veel, kui neil mahti on, oleks huvitav kuulda nende kogemusi.
        If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Üks lisa veel: lahuste tegemiseks oleks hea kasutada dest. vett, kraanivesi solgib paljugi, eriti ilmuti puhul.
          Dest vett saab tegelikult igast supermarketist, "triikrauavesi" vms all, samuti autokaupade poes. Ei maksa suurt midagi kuid tasub ära.

Comment

Karuteck, tõesta oma väiteid.
            Mu meelest võib see elfa asi stabilisaatoritest ainult koosneda aga kui ta töötab sama effektiivselt kui 1000x odavam asi siis ostan ma odavama.
            Teine asi selle persulfaadi kasutamisel sama tulemus saada mis raudkloriidiga pead omama head tehnikat(temp kontroll jne). kokku võttes pead tagataskust 10k letti laduma töövahendite eest et ültse mingit tulemust saada. Raudkloriid aga töötab pmst alati, ka toa tempil. Jh plaati peab liigutama või lahust segama. Raudkloriid haiseb, mis ajast? Sama võid öelda et söögisoola lahus haiseb. Haiseb asi kui veevaba raudkloriid vette valad sest see on eksotermiline ja temp kasvab ja osa raudkloriidi laguneb.
            No ma olen sellega solberdanud igast plasti sees, no kurat ei söö ära, isegi 90C juures ei söö. Hetke anum on pleksist, ei söö kuhugi. Riietele tekitab kollaseid plekke aga ära ta neid ei söö. Mul on tunne et su kogemuse puhul oli tegemist lammastikhappega või millegi muuga igaljuhul mitte raudkloriid.
            See universaalilmuti oli Universal deveoper RS 690-849.

Seletan siis ka minu meetodi.
            ostan elfast http://www.elfaelektroonika.ee/cgi-b...-51#!49-577-75
            Ostan kilet mille peale saab printida. Prindin välja max tumedusega ja max rsesuga kiled, pealmine pool peeglis. kumbagi kilet 2tk.
            Laon kiled ühekaupa üksteise peale ja ajan pildid paika. siis teen kolviga paar täket ühte serva mis hoiab kilesid kinni.
            Lõikan siis plaadist tiba suurema tüki ja pistan kilede vahele
            Säristan omatehtud säristus aparaadiga

Ilmutan soojas NaOH lahuses.
            Pühin õrnalt samal ajal väga pehme harjaga.
            Seejärel pesen soojas vees.
            Seejärel panen umbes 60-80C peaaegu küllastnud raudkloriidi lahusesse.
            Modifitseeritud näpitsad abiks plaadi hoidmisel(vanad näpitsad vedru lisatud et kogu aeg pinge all oleks).
            Ilmutamine võtab kuskil 2-5 minutit, sõltub, lahuse temperatuurist, mitmes kord lahus kasutuses on.
            Siis pesen plaadi sooja veega.
            Pühin paberiga mis niisutatud nitrolahustis plaadi laki kihist puhtaks ja kohe katan ka FLUKS SK10ga.
            Servad lõikan maha spetsiaalselt selleks otstarbeks ehitatud lõikelaud kus väike ketaslõikur (need umbes 3cm diameetriga kettad)
            Puurin, ja vastavalt sellele kas plaanin asja pärast lakkida või mitte teen viad traadi või elektrit juhtiva lakiga.
            Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
            1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
            2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Raske on vaielda sellise lahmimisega, akvaariumimullitaja + soojendaja maksavad kokku ca 300 krooni, lahtiseks jääb et kuhu sa 9700,- kulutada tahad ?

Ma olen sinust 100x rohkem plaate teinud ja tuginen oma kogemusele.

Äkki sa magaksid öösel, siis on pea selgem ?

Comment

Esmalt postitatud murphy poolt
                Teine asi selle persulfaadi kasutamisel sama tulemus saada mis raudkloriidiga pead omama head tehnikat(temp kontroll jne). kokku võttes pead tagataskust 10k letti laduma töövahendite eest et ültse mingit tulemust saada.
                Mul ei ole sõnu. Sa kas ei oska või ei taha osata, kuid leiges sulfaadi-vee lahuses saab nitroga joonistatud plaadi sulfaadi hinnaga teha.
                Ei pea mingi krdi spets-vahendid olema!
                Räägi, kuhu kulutada 10k?
                Erilahendused.
                PS või mail.

Comment

Re: Vs: Mõned algaja küsimused

kogu elu, > saja plaadi persulfaadiga kodus teinud. ei tule markeriga rajad lahti, ei tule kinni triigitud paber lahti, ei juhtu midagi ka sinise p'n'p ilega... Töötab nii klaaspurgis mis on soojasveevannis, kui akvaariumimullitaja ja soojendajaga paagis. Kulutusi? peaaegu pole. 10k'st on asi kaugel. 1k maksimum... (koos pulbriga).
                  Ainuke "miinus" on vb see, et ma pole teda kusagilt enam suuremas koguses müügil näinud.

Comment

Vs: Re: Vs: Mõned algaja küsimused

KaruTeciga täitsa nõus, raudkloriidiga töödeldes vaja loksutada
                    või muul moel agiteerida protsessi. markeriga saab teha, aga sõltuvalt
                    markeri kvaliteedist võivad rajad poolpidused jääda, nitroga joonistades
                    saab parema tulemuse. kui pisutki mõistust on, saab seda tööd ka
                    lipsuga ja ülikonnas teha. lahuse temperatuur peaks olema 25-30 kraadi
                    vahel, väiksemaga on protsess liig aeglane.

kust Murphy sellise hinna võtab, on mullegi müstika (-;

Comment

35 kraadi on optimaalne, aga riietesse teeb persulfaat augud. Pisikesed. Aja jooksul hargnevad suuremaks. Nii et lihunikupõll ette.

Comment

Mis vahenditega või meetoditega te PCB'd lõikate? Rauasaag, vineerisaag?

Comment

Giljotiin. Ma pakun et igast "vanaisa garaazhist" leiab mõne või siis saab odavalt osta. Rauasaag jms on õudus.

Comment

See ei pea olema mingi spetsiaalselt PCB'le mõeldud giljotiin? Kui võimalik siis kas saaks mõningaid viiteid Eesti poodidesse kust neist osta saab?

Comment

Tööriistamarket

Comment

pisikeste plaatide servad saab ära kaksata suurte vene plekikääridega, neil lõuad pikad. kui juba mitu korda kaksama peab, siis ei ole käärid enam head kasutada, sest see vahekoht muljutakse ära.
                                Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Working...
                                X