Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Mõned algaja küsimused

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Mõned algaja küsimused

Esmalt postitatud RK1.0 poolt
    C2 peab olema 220uF seal nii. Sellisel juhul võtan elektrolüütkonde, sest keraamilised olid kõik palju väiksema mahtuvusega või panen ma millegagi mööda?
    Takistit oskan arvutada , aga kas ledi eeltakistile tuleb ikka 12v peale...
    Sul on õigus. Tõenäoliselt on õige jah 220 µF, uurisin spetsi lohakalt. Pakkusin väärtuse skeemi pealt, sealne tähistus annab pF.
    Takistile jääb 12V miinus LED-i(de) pingelang.

Comment

Jõudsin nii kaugele, et jootsin skeemi kokku.
      Kui transistorid valesti ühendada, ka siis nad lähevad kohe läbi? Ma panin valesti- ledid põlesid ainult, aga transistorid kuumaks ei läinud, siis avastasin, et panin nad valesti, panin teistpidi ning õnnestus ikkagi valesti panna ning seekord läksid ka nad kuumaks. Lõpuks õiget pidi pannes põlesid ledid jälle ainult.
      Testril mul olemas see kohta, kus saab transistoreid kontrollida ning tester näitab mõlemaga 242. Kui mõõdan transistorite päritakistus, siis see on 824 ja vastutakistust ei näita...?
      Lõpus tahtsin mõõta palju pingeregullija L78L00 pinget annab ning suutsin oma väriseva käega testri otsaga in ja gnd lühisesse lasta, ledid kustusid, suutsin selle ka siis läbi lasta?
      E: Mida digitester näitama peab, kui transistor on läbi, kui topin transi sinna aukudesse?

Comment

Transi mõõtmise asendis peaks näitama h21e-d, ehk võimendustegurit sisuliselt.
        Mina kontrollin tavaliselt dioodi mõõtmise reziimis, seda saab enamasti teha ka skeemist välja jootmata.Ühe otsa paned baasile, teise emitterile ja siis kollektorile. Sinu transside korral siis + baasi.
        Korras ränitransi puhul peaks näit olema ca 0,5-0,7V. Liittransi puhul on emitteril näit suurem.
        Kui 7805 õigetpidi skeemi panid, siis sisendotsal peaks olema 12V. Kui sinna lühise tekitasid, on toiteallikas küps või kaitse läbi.

Comment

Esmalt postitatud tcumen poolt
          ...Kui sinna lühise tekitasid, on toiteallikas küps või kaitse läbi.
          Viskaski hoopis arvuti toiteploki välja, kuid midagi läbi ei läinud ja sisse lülitamisel töötab jälle. Transistorid on terved, oli 0,7V. Pote S = Wiper jalg on skeemi peal nool ja E = Final läheb skeemi peal 555'e 7 pinni?

Comment

Pote S = Wiper jalg on skeemi peal nool ja E = Final läheb skeemi peal 555'e 7 pinni?
            Nii jah, aga midagi ei juhtu, kui teistpidi paned, lihtsalt pote töötab nö äraspidi.

Comment

Mida ma võiksin kontrollida, mõõta, sest skeem ei tööta. Voolu taha ühendades üks led vilgub kaks korda ning siis jääb lihtsalt põlema ja teine põleb üli õrnalt..? Skeemi olen muidu sada korda üle kontrollinud ning minu arust on kõik õigesti.

Comment

See skeem sai ju moditud. Riputa see lõplik versioon õige siia üles.

Comment

Pole skeemi, tõmbasin Multisimi ning proovisin teha just, aga ei leidnud pingeregulliat üles ning 4017BE'd ka ei leidnud, oli palju teisi. Homme proovin uuesti.
                  Muidu skeemis asendasin R4 ja R5 78L05A'ga nagu soovitasid ja kivi toite otstele panin 0,1uF konded. Algne skeem
                  E: Ning releede asemele panin ledid, kokku kaks tükki.
                  viimati muutis kasutaja RK1.0; 19 m 2009, 22:44.

Comment

Toitepinged. U1 16-ndal pinil ja U2 4/8-ndal peab olema +5V, üldjuhtme suhtes. Igaks juhuks kontrolli mikroskeemide maaga ühendatud pin-e, neil peab olema 0V.
                    U1 pinil 14 peab olema impulss, mille sagedust saad potest reguleerida.Pulsid peavad olema ka sama kivi väljundites Q0-Q7, aga 8x harvemini.
                    Et see skeem natuke nagu töötaks, võib viidata lühisele kivi koibade vahel. Väga tõenäoline koht tundub 14-nda ja 15-nda koiva vahel, sel juhul jääb neile püsiv pinge, mis võib olla ca 2-5V.
                    Kui testriga ei õnnestu pulsse tabada (testri jaoks liiga kiired), tee sest töötavast LED-iga transist proovik.Selleks ühenda lahti R6 või R7 dioodidepoolne ots ja jooda sinna jupp juhet. Parajalt nii pikk, et ulataks skeemi igasse punkti. Sellega käid siis vajalikud kohad läbi.

Comment

Midagi on mööda, U1 16pinni ei tulegi voolu, aga enne kondensaatorit on vool, kondensaator ei lase voolu läbi. U2 4/8 pinni tuleb üle 6V. U1'l maaga ühendatud pinni 8 tuleb 0,6V ning 13ndas 0V, U2 aga on maaga ühendatud pinnides 6,5V ja kuskil oli üle 7V.

Comment

U2-l on ju ainult üks maaga ühend pin:№1
                        Sa panid konde toiteahelasse järjestikku ilmselt, pead panema paralleelselt: konde üks ots №16 külge, teine ots №8 külge.Ja nende pinnide küljest omakorda rajad/juhtmed vastavalt +5V-> №16-le ja - ehk maa ehk üldjuhe №8-nda külge.
                        Aga midagi on seal pingetega mäda küll. Kontrolli veelkord kõiki ühendusi. Kas kõik "maad" on koos omavahel?
                        0,6V võib olla testri viga, aga võib olla ka üks ränipooljuhi siire kuskil vahel ülearu.
                        7805 ühendasid nii: In-jalg -> +12V ;GND jalg "maaga" ; Out jalg läheb nende kahe ärajäetud taki ühisesse punkti (skeemi järgi)?
                        Kangesti tahaks seda pilti näha.

Comment

Ma ühendasin konded kivide toiteotstele jah jadamisi, parandasin vea. Lisaks oli mul 7805 valet pidi ikkagi, joonistasin omale paberi peale küll pildi, aga ei lisanud, seda et see on alt vaade, mina vaatasin koguaeg jalgade järjekorda ülavaatest.
                          Skeem töötab, aga mingi väiksem kala on- ühele LED'le jääb pidev 1V peale, LED küll vilgub, aga ei kustu täielikult ära, kui ta peaks olema kustus.

Comment

Skeem töötab, aga mingi väiksem kala on- ühele LED'le jääb pidev 1V peale, LED küll vilgub, aga ei kustu täielikult ära, kui ta peaks olema kustus.
                            On see transs ikka õigetpidi skeemis?Võibolla sai see transs viga, kui alguses neid valepidi panid.Prooviks pane uus. Või kui tagavara pole, vaheta transid omavahel, siis peaks viga asukohta muutma.

Comment

Vahetasin transid omavahel, kuid viga ei liikunud, lisaks avastasin, et teine LED ka õrnalt jääb põlema. Tegin väikse video.
                              Kui esimest skeemi kunagi tegin, siis sellega oli ka jama ning see lahenes, kui sõber pesi skeemi puhtaks, ma ei tea millega(võttis isegi osad rajad maha), aga pärast pesu hakkas skeem tööle. Ma joodan muidu tinaga, millel kampol sees...

Comment

Hmm.Kahe silma vahele on jäänud asjaolu, et transside baasid ei saa korralikult maandatud. Lisa skeemi takistid suurusega 10÷100 kΩ, üht otsa pidi transi baasile, teist otsa pidi emitterile või maasse. See võte peaks LED-id korralikult kustutama.
                                viimati muutis kasutaja tcumen; 26 m 2009, 18:27.

Comment

Working...
                                X