Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Kui ohtlik on arvuti toiteploki kasutamine?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Kui ohtlik on arvuti toiteploki kasutamine?

Kui ohtlik on arvuti toiteploki kasutamine?

Väga ohtlik!
    Condemn the hive.

Comment

Kui juba maanduse tegemiseks läheb, siis kui pikki vardaid on vaja ja kust võiks neid osta? Üks variant on vardad lüüa akna all maasse, aga see on käidav koht ka kohalike noorte poolt ja seinal jääks maandusjuhe üsna nähtavale (võib tekitada lõhkumisvajadust). Kuid keldril on muldpõrand ja kuna maja fassaadi alumine piir jääb keldri põrandast veidi kõrgemale (toetub kandevseintele ja maapinnast on umbes meetrijagu madalamal), siis saaks seina alt vardad maasse ajada. Keldri põrand ilmselt on liiga kuiv, sest keldriaknad on viimseni kinni müüritud ja kelder üsna soe, seega tuleks vardad ajada maja piiridest väljapoole. Keldris opereerides saaks tuppa veetava juhtme kah ehk paremini ära peita (tuua läbi vahelae).

Comment

Esmalt postitatud paadikapten poolt
        ..... Üks variant on vardad lüüa akna all maasse, aga see on käidav koht ka kohalike noorte poolt ja seinal jääks maandusjuhe üsna nähtavale......Keldri põrand ilmselt on liiga kuiv, sest keldriaknad on viimseni kinni müüritud ja kelder üsna soe, seega tuleks vardad ajada maja piiridest väljapoole.
        Enamasti tehakse maandus umbes 1m vundamendist väljapoole.
        Olen maandust teinud ka otse keldrisse ja sealt saab enamasti kiiremini vajaliku takistuse kätte.
        Teostamisvõimaliusi on mitmeid n. OBO varrastega või lihtsalt juhtvardaid kasutades + 25-e ruudune vask, mõlemal juhul tuleb umbes 100 eek-i meeter. Soovitatav takistus elamute jaoks on umbes 20 oomi, piksekaitsel vähemalt 10 ja võrdluseks> alajaamadel maksimaalselt 4 oomi (vähem võib alati olla )
        Tuleviku huvides (kunagi tuleb sull nagunii juhtmeid vahetada ) vea endale maandus kilpi välja ning sealt juba edasi.
        Üldiselt peab maandus olema kaitstud läbides ehituslikke konstruktsioone ja olles paigutatud kaablitega ühte punti, st. kõris või torus.

Comment

No ma meil on 1 krundi peale 3 elamist. maandus tehtud ainult peakilbi juures EE poolt. Edasi on igal pool maadamatta nõuka süsteem. Endal sai koha elamiskõlblikuks tegemise käigus sai vahetatud juhtmed ja pandud 2 L rauda maase, nii 2M pikad. Mõõtnud pole aga pakun et see parem kui EE oma sest mu maanduse koht on alati väga niiske. Sai katsetatud, 2KW soojapuhur maa ja faasi vahel tekitas mõõtes maa ja 0 vahelt mõne voldi ainult(ei soovita kellelgi seda katset korrata). Kogu majale veel 30mA rikkevoolu kaitse ka. Viimase pealt ei tasu kokku hoida. Paar korda see päästnud korralikust nätakast juba. Valisin 30mA sest palju erinevaid seadmeid taga ja kõik seadmed "Lekivad" natuke. Maanduse kohta veel, kolb maanda läbi 1M taki vähendab palju "pauke" tulevikus. Ise nii mõnegi seadme maha põtletanud. Lähed jootma, toite kondes veel mahla ja kuna neg. ots PC puhul alati maas siis käib kabuum. Viimane juhus oli kui CNC pingi toite 8 x 6800uF @ 40V toide läks korpusega kokku. Tekkis ring läbi pingi maanduse PC maandusesse sealt läbu UCB/COM adapteri tagasi. Viimane ka küpses.
          Maandus võiks kõigil eestis müüdavatel seadmetel kohustuslik olla. Näinud läppari adaptereid kus maandus klemm pistikust tuleb aga toitekas endas pole kuskilt ühendatud ja siis kui adapter ükskord lekkima hakkab ja sa oma kalli riista sinna järgi pistad ja paarkümmend kHz värskendav pinge üle käib siis ajab tigedaks küll. Sa kontrolli kas neil PC toitekatel ültse maandus ühendatud on. Olen PC toitekate seas ka näinud selliseid kus seest pole kuskile ühendatud.
          Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
          1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
          2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Esmalt postitatud murphy poolt
            No ma meil on 1 krundi peale 3 elamist. maandus tehtud ainult peakilbi juures EE poolt. Edasi on igal pool maadamatta nõuka süsteem.
            Tavaliselt võrguettevõte ei ehita kordusmaandust, vaid teeb enda kilbile potentsiaaliühtlustuse . See aga ei vasta küll kordusmaandusele esitatavatele nõutele.

Comment

Esmalt postitatud tcumen poolt
              Tavaliselt võrguettevõte ei ehita kordusmaandust, vaid teeb enda kilbile potentsiaaliühtlustuse . See aga ei vasta küll kordusmaandusele esitatavatele nõutele.
              Mõned aastad tagasi võis se jah nii olla, praegusel ajal tuleb isegi ehitusjärgus oleva hoone ajutise kilbi mõõtmine teostada inspektoritel.
              Üldiselt maandatakse iga teine elektripost, iga PJK ja elamu JK.
              Täiesti tavaline EE.

Comment

No need mõned meetrid vasetatud terastrossi, mis mina olen näinud maasse peidetavat, nüüd küll paigaldise kordusmaanduseks ei kvalifitseeru.
                Võrguettevõte (loetelu ei piirdu EE-ga) ei ehita reeglina kliendile kordusmaandusi, sest tal pole seda vaja.
                Kordusmaandust on vaja kliendile enda ohutuse tagamiseks.
                Loomulikult on Su sõber EE, täpsemalt "OÜ Jaotusvõrk", äriettevõttena valmis seda vastava tasu eest ehitama, kuid nende hinnapoliitikat arvestades on mõistlikum leida mõni teine pädev tegija.

Comment

Ei tea, mul nad tampisid maase ikka päris mitu vasest vaiia. Olen liini viimane tarbija. See maandus pandi peale sellist juhust kui miski 2 talu enne neutraal ühendust ei andnud. Naabrimehe neutraal oli ära roostetanud, meill siis kilbi juures polnud, no siis juhtus igast huvitavaid asju. Võrgupesades oli 80V 310Vni kõik sõltus kella ajast ja mis seadmed järgi olid erinevates taludes. Ja millisest pesast mõõtsid. külmikud ja muu sellised asjad olid ära tagant. Õnneks läks hästi esimese ehmatusega ainult 2 laepirni. Siis põlesid ports 300V varistore tööruumi kilbis mis olid äikse ajal ülepingeks. Ja pea kaitse päästis asja. Seega omamoodi vajalik asi on maandus.
                  Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                  1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                  2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Selle teema jätkuks sobib päris hästi viide siia.

Comment

Working...
                    X