Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

vendi kontroller

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

vendi kontroller

Tere, selline lugu siis, et leidsin netist http://sound.westhost.com/project42.htm sellise skeemi ja tegin asja valmis aga ei tööta kõik on mitu korda üle kontrollitud ja peaks õigesti olema, aga ei tea mis viga on. Ise hakkasin mõtlema, et kas seal sensoriks võib tõesti täiesti tavaline diood olla? Aga mis targemad ja vanemad kaasfoorumlased asjast arvavad? Pilte saan homme lisada.
    Tänud!

Vs: vendi kontroller

Kahtlane skeem, termotakistit oleks vast õigem kasutada, dioodid kipuvad suure kuumaga ära küpsema.
    -Artificial_Intelligent-

Comment

Mul omal on sellise skeemi järgi asi kokkupandud ja töötab suurepäraselt, niiet skeemi viga olla ei saa.
      Takistite väärtuseid kontrollisid? Ise olen tihtipeale mõne "kilo" tagant ära unustanud.
      Kui sul on sensoriks ainult 1 diood, siis proovi kolmega ja ühenda nad rööbiti, nagu skeemil näidatud.

Comment

Proovisin kolme dioodiga. Asi ei mõika üldse. Mõõtsin pinge vendi juures seal näitas 0v, mõõtsin ka transi juures baasil: 11,55v emitteril:11,72v ja kollektoril 0v.
        PS: kõik takistid olid ennem plaadile jootmist kaks korda üle kontrollitud.

Comment

Lühista dioodid ära. Idee järgi langeb nende päripingelang temperatuuri kasvamisel (püsiva voolutugevuse juures) 2 mV kraadi kohta, seega 0V sisendpingel peaks ventilaatori täie võimsusega töötama. Igaks juhuks võiks mõõta ka pinge D2 katoodil (10 V) ja operatsioonvõimendi väljundis ning kontrollida dioodide polaarsust - ehk on D1 või sensoritel anoodid-katoodid vahetuses?
          viimati muutis kasutaja 6p45s; 07 m 2008, 23:06.
          Hoiatus - muudan oma postituse sisu kuni 30 minuti vältel pärast postitamist.

Comment

op võimendi väljundis on 10,92v ei tea kas see on normaalne? D2-te mul skeemil pole, kuna sellel lehel oli öeldud, et kui toitepinge on 12v siis võib D2 skeemist välja jätta ja r5 lihtsalt lühistada. D1 peaks vist tõesti ümber keerama, sest ta peaks ikka op-võimult pinget ära juhtima kui ma õigesti aru saan?

Comment

op-võimu väljundis on siis 10,92v pärast takistit R6 (1k) on pinge 11,06v, ning dioodi katoodil on siis 11,06v ja anoodil on 11,53v. Keeran siis dioodi D1 ümber?

Comment

Mõõda pinge klemmidel s+ ja s-, erinevus peaks jääma 0,4..0,6 V ümbrusesse. Kui pinge ületab nimetatud väärtust, on ilmselt andurina kasutatav diood valet pidi. Samuti ei sõltu dioodide päripingelang oluliselt sellest, mitu neid paralleeli ühendada. D1 tundub õigesti olevat. VR1 võiks ka reguleerida, ehk on ventilaatori rakendumislävi liiga kõrge?

D1 ülesanne on operatsioonvõimendi mitteideaalsuse kompenseerimine - selle väljundpinge ei jõua kunagi toitepingeni (pole rail-to-rail OV), mistõttu tekib oht, et Q1 ei sulgu täielikult (ventilaator jääb tööle ka külma radiaatoriga). Läbi D1 päripingestatakse Q1 baas-emitter siire, kui OV väljundpinge langeb, mis viib transistori avanemiseni, diood on skeemis õiget pidi.

Kahtlaseks muudab selle skeemi asjaolu, et OV mitteinverteerival sisendil on inverteeriva suhtes pidevalt positiivne pinge, mistõttu OV väljundpinge peaks pidevalt olema toitepingele lähedane ja Q1 ei avanekski. Samas, kui arvestada dioode läbivat voolu (alla 0,2 mA) ja ehk veab sisendnihkepinge polaarsusega....
                viimati muutis kasutaja 6p45s; 08 m 2008, 11:53.

Comment

Kui sensor on nii ühendatud nagu skeemil näidatud, siis on S+ ja S- el 0,28v ja kui vastupidi, siis on 0,21v.

Ülejäänd jutt on raske mulle aru saada , aga niipalju kui ma aru sain, et transistor saaks avaneda peab OV väljund kuidagi baasile jõudvat 12volti vähendama?

Vabandan, et nii lollid küsimused, aga ma ei ole elektroonikas veel nii tark.

Tegin asjast paar pilti ka: http://live.hot.ee/gallery/show_gall...umbs?id=898212

Comment

Ühenda s+ läbi kuni 1k takisti toite miinusega (sensori dioode pole vaja lahti ühendada) ja reguleeri VR1 pinge s- klemmil kõrgemaks, kui on s+ klemmil. Kui lülitus on korras, peaks pinge operatsioonvõimendi (OV) väljundis vähenema ja ventilaator käivituma.

Comment

Panin 620r takisti toite miinuse ja S+ vahele, keerasin VR1 ühele poole lõpuni välja ja teisele poole lõpuni välja, vent ei hakanud ikka tööle. Minust vist ikka elektrooniku ei saa. Kas tasuks nüüd trükkplaadi joonis kõik uuesti üle vaadata (ma joonistasin trükkplaadi joonise skeemi järgi käsitsi, mitte ei teinud mõne arvuti programmiga). Omast arust olid küll kõik rajad ja värgid õigesti skeemi järgi..

Comment

Mõõda nüüd uuesti pinged (koos 620R takistiga lülituses) operatsioonvõimendi sisenditel ja väljundis. Kas väljundpinge sõltub VR1 asendist?

PS. Siiani pole mul endal ükski (väheste eranditega) lülitus kohe õigesti toimima hakanud, süstemaatiline uurimine ja katsetamine on alati eesmärgini viinud.

Comment

Suurt muudatust VR1 keeramisest ei olnud. Kui VR1 oli ühele poole lõpuni keeratud olid pinged -in sisendil: -11, 65v; +in: 11,63v ja väljundis 10,98v. Kui VR1 oli teisele poole lõpuni keeratud olid pinged -in: -10,56v; +in: 11,63v ja väljundis: 10,98v
                          viimati muutis kasutaja madis07; 08 m 2008, 17:49. Põhjus: ...

Comment

Kas 620R takisti oli mõõtmise ajal skeemis ja milline on pinge sisendil s- ?
                            Kui s- on samuti üle 10V pinge, siis on R2 ahelas mingi katkestus. Selleks, et väljundis pinge madalaks muutuks, on tarvis operatsioonvõimendi in- sisendile kõrgem pinge kui in+. 620R takisti mõjul peaks pinge sisendil in+ langema kuhugi 0,1 V suurusjärku.

Esimese pildi kohta:
                            trükkplaadi pildi järgi läheks nagu R1 ja VR1 toite allika vale otsa külge, OV toited on õigesti. Kas detail VR1 ja sisendi vahel on takisti R2? VR1 taga paistab veel üks detail, mis paisab toidet sildavat.
                            viimati muutis kasutaja 6p45s; 08 m 2008, 19:01.

Comment

620r oli skeemis. Nii ma mõõtsin nüüd veel natuke ja sain S-: 0,89v; S+: 0v; OV in-: 0,9v ; OV in+: 0v ja OV väljundis on 11,03v.

R1 ja VR1 on õigesti ju (gnd), tegin veel ühe pildi http://live.hot.ee/gallery/show_image?id=899951 ehk sealt paremini aru saada.
                              VR1 ja maa vahel ei ole takistit. See detail mis VR1 tagant paistab on R5, mis on +12v ja maa vahel.

Comment

Working...
                              X