Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

vendi kontroller

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: vendi kontroller

Mina sõrmega sensorit soojendades küll venti käima ei saanud. Ma lõpuks sain vendi niimodi käima et VR1 oli viimase piiri peale keeratud (väga vähe jäi puudu, et vent tööle oleks hakanud) ja siis hoidsin sensorit puhuri ees paarkümmend sekundit ja lõpuks läks vent tööle, aga sensordiood pidi ikka päris kuumaks minema ennem kui vent tööle hakkas. Näpuga soojendamisest küll ei piisanud.

Comment

Kas 100k takisti on veel paralleelis R1-ga? Kui on, võta ära ja vaata, kas ventilaatori rakendumispunkt läheb VR1 teise piirasendi juurde. Kui nii, siis peaks R1 optiaalne takistus olema kuskil 75 k ümbruses (rakendumispunkt läheb VR1 keskossa).
      Hoiatus - muudan oma postituse sisu kuni 30 minuti vältel pärast postitamist.

Comment

Rakendumispunkt on sama, 100k takistiga ja ilma takistita. Aga kui suurel temperatuuril vent umbes peaks tööle hakkama? Ma saan vendi tööle aga sensordiood peab ikka päris kuumaks minema.

Comment

Millised on pinged lülituse sisenditel S+ ja S- GND suhtes?
          Minu lülitusel on pinged vastavalt 6,1 ja 5,6 V.
          Kui ventilaator rakendub alles tulise dioodiga ja sisendites on pinged ligikaudu võrdsed toitepingega, on sensordiood tagurpidi või R1 takistus liiga väike. Dioodi katood on 1N400x-tüüpi ja enamikul teistel dioodidel tähistatud valge rõngaga korpuse vastava väljaviigu juures. Näiteks D1 asub rõngas R6 poolel, sensordioodil peaks paiknema s- küljes.

Comment

Mul on sellega vist midagi väga valesti. Pinge (gnd suhtes) s- 1,7v ja s+ 0,01v

Comment

Kas R1 skeemi järgi ,,ülemine" ots läheb ikka toite +klemmile?
              Tundub, et viga on R1 ahelas, sensordiood on õigesti.
              Paar trükkplaadi pilti ei teeks paha.

Comment

Oh mind lolli, see zeneri eemaldamine skeemist ajas kogu värgi nii sassi. Mul on jh R1 kogematta maase ühendatud. Lähen kohe joodan lahti ja ühendan toite plussi. Pilte natuke (mõnest kohast r2 juurest on mul trükkplaadi rajad katki lõigatud noaga ja mõnest kohast juhtmetega ühendatud) http://live.hot.ee/gallery/show_gall...umbs?id=898212

Comment

Super(Y)
                  Condemn the hive.

Comment

Jootsin nüüd R1 toite plussi (peale R5te ikka). Mõõtsin pinged s+ ja s- (maa suhtes) s+: 3,61v ja s- 3,15v, aga nüüd selline jama et vent ei hakka enam üldse tööle.

Comment

Reguleeri VR1 abil pinge S- klemmil kõrgemaks. Kui see ei aita, kuid sensordioodi väljaviikude lühistamine käivitab ventilaatori, tuleb suurendada R1 või R2 takistust ehk vähendada pingete erinevust in+ ja in- vahel.
                      viimati muutis kasutaja 6p45s; 09 m 2008, 19:07.

Comment

Sain selle tööle lõpuks. Suur-suur tänu sulle 6p45s.

Comment

Lõpp hea - kõik hea!
                          Edaspidiseks (kui elektroonikaga või elektriga veel kokkupuuteid tuleb) harjutuseks:
                          Mõõtühikute lühendid, mis on tuletatud teadlaste nimedest, kirjutatakse suurtähega.
                          See on lugupidamisest nende töö vastu ja leidnud rahvusvahelise kinnituse praktikas.
                          Näiteks
                          Volta - V - volt,
                          Ohm - Ω - oom,
                          Hertz - Hz - herts...
                          Lihtne meeles pidada, kuid raske
                          ümber harjuda kui valesti juba harjutud.
                          Edu edaspidiseks elektroonika maailmas!
                          Elektroonika töötab suitsu baasil.
                          Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                          Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Lühike tööpõhimõtte seletus tulevastele ehitajatele.

Kui radiaator ja sensordiood on külmad, on operatsioonvõimendi in+ ja in- sisendi vahel piisavalt kõrge pinge, et hoida võimendi väljund maksimaalselt positiivsel pingel ja Q1 suletuna. Kui diood soojeneb ja pinge seetõttu in+ ja in- vahel langeb, hakkab operatsioonvõimendi väljundpinge vähenema ja Q1 avanema. Seejuures pole tähtis pingete absoluutväärtus vaid omavaheline erinevus.

Tegin ise lülitusega ühe katse. Soojendasin sensordioodi takistiga ning juhtisin ventilaatorist nendele õhku. Manusena lisatud graafikul on näha pinge muutumine ventilaatori klemmidel pärast lülituse pingestamist.
                            Mõõdetud on Axio AX18 multimeetriga, kasutades seda ja arvutit andmete registraatorina (1 võend iga 2 sekundi järel). Ventilaator (15 cm diagonaaliga, 12V) käivitub alles 8V pingel, jahutab korraks anduri maha ja jääb seejärel ligikaudu 2,7 V toitepingega püsivalt tööle.

PS. Vabandan foorumi risustamise pärast, lihtsalt tundus huvitav.
                            Lisatud failid

Comment

Aitäh!
                              Eks ma jätsin vist jah väga lolli mulje endast.. Eks ma õpin ja arenen veel. Aega õppida küllaga veel (kuna ma alles seitsmendas klassis ikkagi). Tänud veelkord kõigile kes viitsisid minusugust lolli aidata!

Comment

solgin ka teemat aga paar sõna madis07-le eks algul ole ikka raske aga vigadest õpitakse. hea et huvipakub selline asi noortele(mulle/sulle), mitte ei passita niisama arvutis või raisata oma noorust mõtetuteks tegudeks.
                                Emal oli kolm poega, kaks olid normaalsed ja kolmas oli elektroonik.

Comment

Working...
                                X