Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Kullatud detailide jootmine pliivaba joodisega

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Kullatud detailide jootmine pliivaba joodisega

Tervitus
    Ma olen üldiselt kursis kullatud detailide jootmisel esinevate probleemidega, kuid nüüd olen pisut hädas. Joodis on Kester "275" 96,5/3,0/0,5 http://www.elfaelektroonika.ee/cgi-b...rtnr=82-916-37
    Töötemperatuuriks on ca. 370C. Pole ilmselt parim joodis, kuid muidu pole suuremaid probleeme esinenud. Õhukese kullakihiga kaetud detailide jootmine läheb valutumalt. OK, kullakiht lahustub väga kiiresti ning kulda on piisavalt vähe, et mitte tulemust eriti mõjutada. Kuid paksu kullakihi puhul on asi tunduvalt halvem.
    Kas kellelgil on kogemust sama joodisega antud situatsioonis? Kas asi on üldse joodises? Või on viga minus?
    21st Century Fox

Vs: Kullatud detailide jootmine pliivaba joodisega

Mis jootejaama kasutad ? Kui vastus on "mis jootejaam" siis on probleem leitud. Kolviotsa temp. peab olema ca 5-10 kraadise täpsusega paika regullitud, muidu pliivabaga tulemust ei saa. Kesterist ma ei tea, kuid üldiselt on Multicore kõige parem.

Kui sul on korralik jaam, siis tee katsetused 5 kraadiste sammudega. 10 kraadi rohkem ja 10 kraadi vähem on juba liiga suur viga.

Comment

Weller WS81. Pliivaba jootmise iseärasustega olen ma samuti üldiselt kursis ning piivabu joodiseid kasutanud juba mõnda aega. Viimasel ajal siis seda konkreetset. Muude pinnakatete, peamiselt siis hõbeda, või vase ning pronksi, tinatatud või mitte, puhul probleeme ei ole. Samuti õhukese kullakihi puhul pole asi eriti halb. Täna õhtul just puutusin kokku paksema kullaga. Ma ei oska öelda hetkel, mitu mikromeetrit, aga peaks olema/tundub olevat tõsisemat sorti. Mitte et seda varem juhtunud poleks, kuid selle joodisega esmakordselt. Kolviotsikuga vedelat tina sellel pinnal liigutades lohiseb see kaasa, jättes järgi pinna mis on ca. 10-20% joodisega kattunud. kui joodis tinasukaga eemaldada ning jootmisprotsessi korrata, muutub tulemus veidi paremaks. Temperatuur, nagu mainisin, on ca. 370C, mille ma olen selle joodise puhul üldjuhul optimaalse leidnud. Proovisin temperatuuri +/- 10C piires reguleerida, erilisi muudatusi ei täheldanud. Kõrgem temperatuur tundus justkui pisut halvem. Mõtlesin, et ehk võiks aktiivsema fluxiga joodist proovida, ehk aitaks ebasoovitavate kullaühenditega võitlemiseks? Pole praegu kodus midagi võtta. Muidugi võiks ka töö pliid sisaldava tinaga lõpetada.
      21st Century Fox

Comment

Mis detail see on ? Äkki kuld ei olegi kuld ?

Comment

kontrolli ka seda, et see kuld ei oleks oksüdeerunud. Kuigi kuld ei tohiks seda teha, on näiteks meie firmas olnud juhuseid, kus kullatud plaadid ei märgu ja tänu sellele ei toimu jootmist. Kuigi see pole laua peal tegemise tulemus, on jutt puhtuse kohta ikka sama.

Comment

Tervitus
            Kuld tavatingimustes ning suhteliselt lühikese aja jooksul olulisel määral ei oksüdeeru jah. Süüdi on kuldamisprotsess, mida nimetatakse "direct gold plating". Mis oli ilmselt süüdlaseks minu juhtumi korral. Räägitakse et loll polevat loll olla, loll olevat lolliks jääda. Pagana rumal tunne on ikkagi .
            Kes teeb otsa lahti ja pajatab siinkohal mõne blondinalja?
            Tänan kõiki kes kaasa elasid ning jõulu teile.
            21st Century Fox

Comment

Working...
            X