Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Päris algaja

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Päris algaja

Tere! Mina alustasin kunagi multivibraatorist. Kena, lihtne, kasutatavad ka odavad jupid ja igaljuhul läheb võnkuma. Elemendid nähtavad, suurtes piirides muudetavad ja vastavalt sellele ka kasutajasõbralik. Nii madalsageduslikull kui ka vilkujana,seda ühenduste läbihelistamiseks või lihtsalt signalisatsiooniks. Ka RC suhted, sõltuvus sagedusele lihtsalt kuuldav ja nähtav. Pelegi kasutusala oi kui lai. Saab ka väljundi lihtsalt silda panna kui kasutada trafot. Sealt ka kiire tee pingrmuundini. Jõudu!!!

Comment

Oi, oi! Vabandan eelmises kirjutises kirjavigade pärast! Isegi endal piinlik! :-)

Comment

Esmalt postitatud rainadov poolt
        Oi, oi! Vabandan eelmises kirjutises kirjavigade pдrast!
        Ei olnud nii hull ühtigi .

Siin foorumites saad oma postitust ka Muuda käsuga parandada.
        73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
        ATiP1pN4XeM

Comment

Esmalt postitatud rainadov poolt
          Tere! Mina alustasin kunagi multivibraatorist. Kena, lihtne, kasutatavad ka odavad jupid ja igaljuhul läheb võnkuma. Elemendid nähtavad, suurtes piirides muudetavad ja vastavalt sellele ka kasutajasõbralik. Nii madalsageduslikull kui ka vilkujana,seda ühenduste läbihelistamiseks või lihtsalt signalisatsiooniks. Ka RC suhted, sõltuvus sagedusele lihtsalt kuuldav ja nähtav. Pelegi kasutusala oi kui lai. Saab ka väljundi lihtsalt silda panna kui kasutada trafot. Sealt ka kiire tee pingrmuundini. Jõudu!!!
          Ka mina sain esimese transistori just sellesse skeemi tinutatud, mis siis et selle jalad pidevalt enda tehtud montaazi plaadilt lahti kippusid tulema Aga juhendaja Viljandi Raadioklubi liikme Hellar Luiki(Luik) käe all sai nende asjadega igatpidi katsetatud. Kõigepealt pininat tekitada ja siis LEDi vilgutatud ja mõlema väljundit ossiga uuritud. Lisaks lõppes see kahe transiliseks võimendiks ühendatud lülitusena...

Comment

Esmalt postitatud toimik007 poolt
            Ka mina sain esimese transistori just sellesse skeemi tinutatud, mis siis et selle jalad pidevalt enda tehtud montaazi plaadilt lahti kippusid tulema Aga juhendaja Viljandi Raadioklubi liikme Hellar Luiki(Luik) käe all sai nende asjadega igatpidi katsetatud. Kõigepealt pininat tekitada ja siis LEDi vilgutatud ja mõlema väljundit ossiga uuritud. Lisaks lõppes see kahe transiliseks võimendiks ühendatud lülitusena...
            Minu elektroonika algus oli samamoodi, samade skeemidega ja sama juhenda all. Algul sai papile traatidest veetud rajad, siis jupid peale ja voila...töötab. Pärast kodus sai asi 2x väiksemalt ümber tehtud ja ikkagi töötas. Algul vilgub, siis piiksub ja hiljem sai juba need kaks omavehel kokku ühendatu. Valgu ja undamine missugune!

Comment

Siiani olen saanud endale suuremapoolse jootekolvi, laualambi, multimeetrid(digitaalse ja mehaanilise), tugevad kruvikeerajad, tangid, tina, nipukad, kohvri.
              maksma on läinud ca 1000 krooni.

Kuna mainisin kuskil et eriti huvitab auto elektroonika starterist (mida oskan ja saan aru) kuni aju ehk ecu-deni (õpin :P)

Siis läheb vaja ka ampertange, siin mainiti et enamjaolt on vahelduvvoolu tangid siis need mu auto generaatorile sobiksidki.

Skeem miks just selline, sest ehk annab mul seda enda huvides kasutada. Nimelt saaks selle abivahendiga mõõta auto juures palju. Kannatab kuni 5v pinget. Sellega saaksin mõõta erinevate andurite signaale, mis joonistaks ka mulle programmiga nimega zelscpoe ilusad graafikud, alates hapniku andurist kuni õhuluge MAF ja sissetuleva õhu temperatuuri IAT anduriteni.

Skeemi kohta saab rohkem informatsiooni otsides Janno Pugi balalaureuse tööd internetist.

Comment

vahelduvvoolu ampertangidega pole gene juures miskit teha, kui just dioode maha ei kaku ja otse mähistelt mõõtma ei hakka. Alalisvoolu tangid aga maksavad palju, muidugi on ka kõvasti abiks. korraliku testri olemasolul saab ka ilma, sest enamus juhtudel kannatab juhe lahti ühendada ja tester sinna jadas vahele panna. suured kannatavad pea kõik püsivalt 10A. mina olen enda omaga ilusti ka 11A mõõtnud. osadel on lubatud piiratud ajaks(10...30s) ka kuni 30A. see suurus peaks katma enamiku vajadused autos.

tubaseks tegemiseks tasuks investeerida jootejaama, autos tegemiseks kindlasti abiks ca 25W 12V kolb/gaasikolb.
                kandelamp
                Westbaltis olid mingi aeg müügil odavad testrid, a 50EEK, üks selline võiks autos igapäevaselt kaasas olla.
                peenemate juhtmete ja trükkplaadi jaoks võiks olla sileda küljega külglõikurid. lisaks pisikesed otslõikurid, kui raha varuks
                kõverate otstega peened näpitsad ja pintsetid.
                auto juures juhtmed hullemad, sinna ka kampolitükike tagavaraks.
                jootetina on kindlasti vaja. 100g rullist peaks tükiks ajaks jätkuma, kui pikemas perspektiivis vaadata, siis poole kilone.
                testrile korokodillid, lisaks eraldiseisvad 50...100cm banana- või krokkodilljuhtmed(2 või enam), mis 5...10A ära kataks
                banana otsikutele istuvad ilusti otsa vene testri metallkrokud, mis päris hästi voolu kannatavad, paraku võrgupingel ebameeldivad, kuna ei oma isolatsiooni. alternatiivina on saada plastikkrokud, mille ühe lõua sees on metallsakid. hind neil pisike, sama ka kasutatavusega
                krokofandid(londi otsas on pisikesed krokodillid) võivad vahel vägagi abiks olla, aga neid siis, kui muu vajalik olemas.
                Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Working...
                X