Et ma elektroonikast ja jootmisest suht v2he jagan,siis,mis instrumendid mul peaksid olema algvarustuses ja mis hinnaklassist.(Olen sirvinud siin multimeetreid,testreid,jootekolbe jne),kuid praegu nad ytlevad mulle suht v2he.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
algaja varustus
Collapse
X
-
Mida arvate nt Welleri pystoljootekolbist. Eelis veel selles, et ots on galvaaniliselt seinast eraldatud. Peentöö jaoks soovitaks ikkagi midagi muud.
Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...
Comment
-
jootekolbil on sul veel vaja lisaks varuotsasid v6i head viili millega otsa nyhkida
mis ajastus sa elad/mis tehnikat kasutad ?
kolvi otsa puhastatakse spetsiaalsest materjalist "k2sna" sisse, mis enne igat jootmist veel alt l2bi lastakse.
pystoljootekolvist nii palju, et sellega v6ib puitpinnale pildikesi p6letada, aga mitte elektroonika ligi tikkuda.
Liiati veel algaja jootjana.
Algajale oleks ehk k6ige taskukohasem lahendus Welleri SPI 27 jootekolb. Tevalos 449EEQ.
Comment
-
Mina viilin kolvi otsa kogu aeg - iga kolvi ots põleb lõpuks "kirveks"! Samas kogu aeg näha neid jooteid mis tekivad kui sellise "kirvega" on joodetud.
Jootekolvi ots peab olema terav, puhas ja joodisega kaetud - kes ei usu, lugege kasvõi nõukogude ajal kirjutatud jootmisjuhendeid. Need palju paremad kui internetis või suva-tootja poolt kokku kirjutatud jama.
Ja algajatele hüva nõu: loogiline mõtlemine peab kindlasti olemas olema 8)
Comment
-
Mina viilin kolvi otsa kogu aeg - iga kolvi ots põleb lõpuks "kirveks"! Samas kogu aeg näha neid jooteid mis tekivad kui sellise "kirvega" on joodetud.
Jootekolvi ots peab olema terav, puhas ja joodisega kaetud - kes ei usu, lugege kasvõi nõukogude ajal kirjutatud jootmisjuhendeid. Need palju paremad kui internetis või suva-tootja poolt kokku kirjutatud jama.
Ja muide.. kui see ots umbes 7a pideva jootmise j2rel siiski 2ra hakkab kuluma ostetakse poest uus ots.
N6ukogude aegne kirjandus.. come on!
Seal soovitatakse kasutada jootepastat/kampolit ja eiteamidaveel. T2nap2eva tinal on kampol juba sees ja jootepasta kasutamine oleks parem yldse 2ra unustada.
Comment
-
Mina viilin kolviotsa asemel parema meelega ühte teist otsa.
Kui on korralik kolviots, spets pinnatöötlusega, siis kestab see ots ütleme... 300 tundi järjest jootmist. Kunagi ammu unustasin Welleri kolvi paariks ööpäevaks sisse, peale seda seisnes kogu otsa hooldus selles et vaatasin otsa ütlesin nunuh ja tinutasin edasi. Vene kolviots oleks selle ajaga ära auranud.
Jootmise temperatuur ei pea olema kõrge ega madal vaid optimaalne. Kui on liiga madal või kõrge, hakkab tina venima (pindpinevus väheneb) ja peenikese töö puhul on see väga kriitiline (tekivad tinasillad, hoolimata puhtusest ja kampolist). Optimaalne temperatuur on peenikese töö ja hõbedaga tina puhul 330 kraadi ja 10 kraadi siia sinna on juba palju. Olenevalt tinast saab seda ise leida, muutes kolvi temperatuuri, kuni tina venivus on minimaalne.
Btw. jootmisest ja trükkplaatidest peaks mingi FAQi tegema, see pole just esimene kord vastata
Comment
Comment