Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Küsimus multimeetri kohta

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Küsimus multimeetri kohta

    Tekkis üks teoreetilist laadi küsimus multimeetri kasutamise kohta. Elektroonika alal täielik võhik ei ole, ehk dioodi tunnen ära ja tinutada oskan aga teooria pool jätab kõvasti soovida.

    Kasutan sellist odavamapoolset multimeetrit: http://www.elfaelektroonika.ee/artnr/76-043-33/multimeeter-uni-t-ut33d

    Tavakasutuses vastab aparaat minu nõudmistele: alalis- ja vahelduvvoolu mõõdab enam-vähem täpselt, isegi takistite väärtuse näitab normaalselt ära aga järgmise näite puhul tekib minu peas suur küsimärk:

    Stabiliseeritud väljundiga toiteplokist mis annab välja alalispinget vahemikus 3-4,5-...-12 V mõõdan 3v väljundi juures oma multimeetriga 2,99 V. Kuna lõpptarbijal (antud juhul valgusdiood) on tarvis pinget vahemikus 2,2-2,4 V lisan + kanali vahele takisti (väärtust täpselt ei mäleta, aga proovisin erinevaid takisteid vahemikus 22 oomi kuni 490 oomi) ning multimeetri näit püsis alati 2,99 voldi peal. Led valgusti reageeris erinevatele takistitele siiski erinevalt.

    Nüüd tekkiski järgmine küsimus: mida ma mõõtmisel tähele panemata jätsin? Lootsin oma naiivsuses, et lisades toitejuhtme otsa takisti, saan multimeetriga kiiresti sobiva pinge leida. Kas probleem on pigem põhimõttelist laadi või on pudelikaelaks minu multimeeter?

    Täpsustuseks nii palju, et olin eelnevalt sobiliku takisti väärtuse küll välja arvutanud, kuid sobiva väärtusega takistit polnud kohe käepärast võtta ning ei olnud aega olemasolevate triipkoodiga takistite väärtusi hakata dešifreerima, lootsin katse-eksitusmeetodi peale.

    #2
    Vs: Küsimus multimeetri kohta

    jääb mulje, et ühendad toiteploki + väljundi ja testrijuhtme vahele takisti ja testri teise juhtme ühendad toiteploki - väljundi külge. aga koormuseks ei ühenda midagi. st see punkt kus on ühendatud tester ja takisti, seal kui oleks sama aegselt koormus (led) ühendatud, siis peaks pinge alla tõmbama.

    Comment


      #3
      Vs: Küsimus multimeetri kohta

      Jah paraku nii ma tegin, nagu eelpool öeldud siis teooria pole just minu tugevaim pool. Nüüd järgmine rumal küsimus, kas multimeetriga polegi antud olukorras võimalik väljundpinget koos takistiga mõõta?

      Comment


        #4
        Vs: Küsimus multimeetri kohta

        Proovi multimeeter ühendada valgusdioodi klemmide külge. Mis tulemus on?
        If you think education is expensive, try ignorance.

        Comment


          #5
          Vs: Küsimus multimeetri kohta

          Peamine "probleem" on sul selles, et LED-i juhitakse voolu mitte pingega. See 2.2-2.4V võiks olla pingelang dioodi peal (otse LED-i jalgadelt mõõtes). Oomi seaduse järgi saad arvutada välja takisti teades kui palju LED voolu tahab.

          Üldiselt foorumi otsinguga peaks LED-i teemasid küll tulema. Samas google aitab ka kõvasti, linke lademetes.

          Comment


            #6
            Vs: Küsimus multimeetri kohta

            Kas ühendasid: toiteallika + -> takisti -> LED -> toiteka miinus ja tester toiteka klemmidele? Siis ei peagi testri näit muutuma. Kui muutuks, oleks toiteallikas kutu sest LEDi 10 mA vool ei saa normaalset toitekat maha koormata. Õige on ühendada tester LEDi otstele (nagu juba öeldi). Samuti öeldi, et LED on tegelikult voolu, mitte pinget tarbiv vidin. Sõltuvalt dioodi värvist on ka oinge oluline (valge LED ei põle alla 3V, punane tahab ca 1,6V) aga eeltakisti arvutatakse ikkagi dioodi läbiva voolu järgi. Tavaline 10 mA vool, arvestad ka pingelangu LEDil (vastavalt värvile).
            Tavaliselt (punane LED): +5V toide, R=470 oomi, +12V toide, R=1k.
            Või võtame valge LEDi minimaalse pingega 3V. Toidame 5V allikast. Vaja hajutada 2V, tahame voolu läbi LEDi 10 mA. R=U/I=2V/10mA=200 oomi.
            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

            Comment

            Working...
            X