Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Akulaadija

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Akulaadija

Ehitasin omale sellise väiksema akulaadija, mis annab välja 5,5-12 voltsi. Ja saab laadida NiCd ja NiMh akusid. Ise masin annab välja 120mA ja seda saab veits tõsta ka kui seal mõnda taki vähendada või LEDi värvust muuta. Kas keegi teab LEDide värvuste järgi nende süttimispingeid? Laadija veel algul laeb alalisvooluga ja siis hakkab impulsvooluga laadima. MIlleks see hea või mille jaoks? Ja see, et laadimiseks tahab ta veidi kõrgemat pinget, kui akul kirjas. Näiteks 4,8 voldist akut tuleb laadida 5,7 voldiga.
    Kas Nokia 2,4 voldist akut tohiks 5,5 voldiga laadida? või see mõjub aku siseelule veidi kahjulikult?

Kas keegi teab LEDide värvuste järgi nende süttimispingeid?
    ??? Ei ole küll kuulnud sellisest sõltuvusest. LED'i pooljuhtsiirde tekitatav valgus sõltub siirde omadustest, mitte pingest. Nojah, kui ikka suur pinge peale keerata, läheb roheline naljakalt kollaseks, siis muutub korpus pruunikaks ja valgub susinaga klemmide ümbert ära ;D
    LED'e ja muid tulesid annad küll süüdata mingil konkreetsel pingel kuid selleks tuleb vastav skeem ehitada. Võimalik, et sinu laadijas just selline lülitus ongi.

Akusid laetakse minu teada 20% nimikoormusvoolust. Kui sul on 1A/h aku, peaks laadimisvool olema järelikult 200mA. Pinge järgi laadimist otseselt kontrollida ei saa, tähtis on just vool. Küll aga teeb ntx. MAX712 aku klemmidel pinge kasvu lõpu järgi kindlaks, et aku on täis.

Liiga suure vooluga laadides läheb aku keema ja teeb mütsu.
    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Akudega (NiCd ja NiMH)on üldiselt nii et nad tahavad saada kindlat laadimisvoolu ja sellepärast peab pinge olema kuni 3x kõrgem. Vool piiratakse takiga. Kõige parem laadimistsükkel on kui vool on 1/10 aku mahtuvusest ja sellisel juhul tuleks laadida 15 tundi. Mida kiirem laadimine - seda kahjulikum akule. Umbes sama jutu leiate Abo sinisest raamatust "Elektroonikakomponendid"
      Elekter on niisugune asi mida ei näe, aga tunned - ja kui tunned siis enam ei näe

Comment

Jah seda ma mõtlesingi LEDide, mida sa kirja panid. Seal lülis on 12 oomine tak ja järelikult selle vähendamisega saab voolu tõsta, aga jah 120mA hetkel piisab. Seda olen isegi kuskilt poole kõrvaga kuulnud, et 10%ne laadimine on kõige kasulikum. LED mul kollane ja läheb ilusti põlema, kui aku täis. Veidi tülikas, et peab vaatam, millal LED põlema läheb, et ei tekiks ülelaadimist, sest ega seegi vist akule hea ole. Kas kuidagi saaks teha nii, et ta automaatselt välja lülitab, kui aku täis. Kas peab tegema uue skeemi või saab millegi juurde lisamisel seda teostada?

Comment

See led saab õieti töötada vaid ühe konkreetse aku pinge juures ??? Paranda kui valesti aru olen saanud. Kui laed 10%-ga siis paar tundi ülelaadimist ei tee veel midagi. Suurema vooluga on asi karmim. Väljalülimine on kindlasti teostatav. Kui see led sul õige aja juba ära tunneb mis see laadimise väljalülitus sealt siis enam teha pole. Ise olen kasutanud lihtsalt kellaga pistikupesa (ööpäeva jooksul peab asi siiski meelde tulema)
          Elekter on niisugune asi mida ei näe, aga tunned - ja kui tunned siis enam ei näe

Comment

Niipalju kui mina olen aru saanud, siis see LED läheb iga erineva aku juures põlema. Ma olen veel ainult ühe akuga katsetanud, kuid varsti plaanis ka proovida võimsa Spotlighti 6 voldist akut. Kuigi nüüd sain just tal kruvid lahti tehtud ja nägin, et mahtuvus 4A/h. Ja minu laadija peaks jääma 120mA laadimisvooluga lahjaks. Aga vot mille järgi see LED põlema läheb, seda ma veel kindallt ei oska öelda. Arvan, et vooluga midagi. Et kui aku saab täis, siis vool LEdi läbides peaks suuremaks minema. Ehk siis kuskil 10mA kanti ja tänu sellele läheb ta ka põlema ehk siis helenduma. LED on skeemis ühe transi baasijaguriks ühe teise takiga. Trans siis kas sulgeb ja avaneb tänu sellele, mis vooluga baasi tüüritakse. Ja kollektor sellel transil lähebki aku plussile. Miinus akul on ühenduses toite miinusega.See jutt on puhtalt minu kogemuste ja teadmiste põhjal järeldatud, seega võibolla on miskit valesti väljendatud või jääb segaseks :-/. Aga see päris hea, et LED võib veel 2 tundi põleda, kui aku on täislaetud. Ja seda ikka paneb tähele küll ja saab arvestada, millal ta umbes täis peaks saama. Lugesin ka veel seda, et kui aku on täis ja veel laadijal järel, siis ta pidavat andma väikseid vooluimpulsse, et säilitada akul mahtuvus.

Comment

Kust sa skeemi võtsid mille järgi selle asja tegid ???
              Veel niipalju et aku pinge antakse mingil koormusel töötades see on siis 1,2 V element. Laadimise lõpus on see isegi kuni 1,7 V ja täis akul ilma koormuseta 1,4 V

Comment

Skeem sellel aparaadil on siin http://hem.spray.se/lythall/power/charger.htm

Comment

Võimalik et see pulseeriv laadimine lõpus on kasulik aga minu arust on selle laadija miinus et muudetakse pinget mitte voolu ja seega on ta ikkagi ühe konkreetse aku laadimiseks. Ise kasutan näiteks krona gabariitidega akut mille mahtuvus on 140 mAh. No ei pista ju seda sinna külge

Comment

Jutt jumala õige.
                    140mA/h akut sinna külge pista ei tohiks. See ikka mõeldud 600mA/h kuni 1200mA/h akude laadimiseks. Voolu saaks muuta minu arust juhul, kui 12 oomise taki asemel panna sinna kilone potekas. Aga siis on voolumuutumine äärmiselt tundlik poteka keeramisele. Kuid siis peaks ju ka teoreetiliselt voolu saama muuta :-/. Võibolla ka eksin. Ei tea kas MP3 pleieri akut oleks sobilik selle asjandusega laadida. Nimelt ta 1,2 voldine ja mahtuvus 1300mA/h. Ega vist eriti soovitatav pole.

Comment

Miks sa tahad sinna kilost potet pista. On ju ka väiksema takistusega muudetavaid traattakisteid. Sellisel juhul peaks tal juba ampermeeter ka küljes olema ja üldse kui oled ta ühe aku jaoks seadistanud siis teise jaoks pead jälle keerama. See pinge mille algul paika paned on see ledi süttimise pinge niipalju kui mina aru saan ja selle pinge järgi lõpetab ta ka pideva laadimise ja hakkab impulsse andma. Seal lehel kästi pinge panna mingi 1,4 kopikatega aga nagu ma enne ütlesin mõned akud saavutavad laadimise lõpuks 1,6-1,7V. Sellisel juhul süttib diood liiga vara. Kõige kindlam on ikkagi laadida ühe kindla algul paika keeratud vooluga ja arvestada mitu tundi on selleks vaja et aku TÄIS saaks.Pooliku laadimis ja tühjendustsükli suhtes on eriti tundlikud NiCd akud. NiMH akudel väidetavalt "mäluefekti" ei esine. Paraku ei ole mul andmeid uute Li-ion akude kohta, tean vaid niipalju et nad kardavad külma - alla 0°C kaob pool mahtuvust ära. Pleieri akut võid sellega laadida küll kui:
                      a)saad aku pleierist eraldada. Pleieris võib veel mingi laadimise juhtimine olla ja üks ajab teise lolliks
                      b)140 mA laed teda 12 tundi. Kui potest pinge 1,5-1,6 peale keerad siis tõenäoliselt hakkab ka led toimima

Sry sinu laadijal on ju täpselt 120 mA st laadimise aeg 15 tundi

Comment

Ma nüüd jälle targem
                        Kahtlustasin isegi, et peavad ka ju alla kilosed potekad olema, aga pole lihtsalt nendega kokku puutunud ja praegu mul üks selline käepärast võttes on väikseim. Aga seda enam siia monteerida ei saa. Eks peab arvestama nende soovitustega. Ma uurin ja katsetan edasi ja esialgu ikka veel kindlamate akudega, mis jäävad nõutud piiridesse. EI tahaks aku elukest rikkuda Potekast 1,5 voldile tegelikult praegu keerata ei saa. 5,5 miinimum. Kui just toitepinget 12 volti saaks vähendada, aga siis peaks ka ju vool kukkuma.

Comment

Praegu on sul potega järjest 68 k püsitak. Pane nende kahe asemele 100k potekas ja siis peaksid saama pinget reguleerida 0-ni. Akule eraldi ei saa see laadija midagi kurja teha kui vool suuremaks kui 120mA ei lähe. See ei ole üldse oluline kui suur on pinge teisel pool seda 12 oomi taki

Comment

Üks väiksema gabariidiline 100 kilone potekas mul juhuslikult on kuskilt ehitamisest üle jäänud küll, mis mahuks plaadile ära 50 kilose asemele.
                            Aga milline peaks olema selle traattakisti suurus, et saaks voolu muuta ja kas selle peab siis selle 12 oomise taki asemele panema. Aga siis mõjub ju ka LEDi helenduma hakkamine ja järelikult peab selle ka aku laadimisele vastavalt õigeks sättima.

Comment

Tuli ka veel selline mõte, et tahaks seda kaasaskantava prozektori akut laadida. Andmed tal 6 volti ja 4Ah. Aga sel juhul peaks laadimisvool olema vähemalt 400mA, aga see skeem vist seda välja ei kannata. Ja nii suureks vist ei saagi voolu ajada selle skeemiga. Aga mida see 6,8 voldine stabikas stabiliseerib? Rööbiti temaga on see LM 358 opvõim.

Comment

Working...
                              X