Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Jooksvad ledid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Jooksvad ledid

    Kas keegi teab kuidas lede ringiratast liikuma panna lede u 110tk 2v.
    Nokia/Huawei/Sony/SonyEricsson/Motorola/LG/Samsung/Chinese MTK/Sagem

    #2
    Kas nad kõik peavad ringlema järjestikku ükshaaval (põleb korraga ainult üks LEDi) või grupiti?

    Comment


      #3
      Võix põleda järjest üx led, kuid ei juhtu midagi ka siis kui mingi grupp ringiratast liigub. Valixin muidugi lihtsama variandi??
      Nokia/Huawei/Sony/SonyEricsson/Motorola/LG/Samsung/Chinese MTK/Sagem

      Comment


        #4
        grupiti on muidugi tunduvalt lihtsam.
        Asja oleks kaval teha loogika peal. Mingi 3 elemendiga generaator, mis lööb takti ja siis trigerid.
        Üks võimalus oleks siis panna D-trigereid piisavalt pikk rida (d-trigereid toodetakse 8-kaupa 1 kivi sees näiteks). Siin läheks aga jamaks asja algväärtustamine, st kuskilt peab ju käima minema kõik, sellistel suurtel kividel on ainult üks reset viik. Algväärtustamiseks tuleks veel kõik väljundid läbi nand'ida ja see signaal kuskile or'iga vahele panna.
        Teine võimalus on teha seda dekoodrite peal. Siis läheb vaja samuti 3-elemendiga generaatorit, 4bit-loendurit ja 4-bitist dekoodrit. Saab 3 mikroskeemiga 16 gruppi. Seega 7 ledi grupis oleks 112 led'i. 7 led'i tüürimiseks peab aga nüüd küll olema veel trans ka igal grupil ees.
        Kui panna 2 loendurit, siis tuleb panna 1+16 dekoodrit ja saab 256 gruppi, loomulikult on siis kokku mikroskeeme palju rohkem, 20tk ja see läheks juba suureks ja mõttetult kohmakaks.
        Keerulisem aga kavalam oleks ühendada led'id maatriksina. Siis ehitada rea ja veeru jaoks eraldi loendurite ja dekoodrite peal juhtimise. Näiteks 3-elemendiga taktkell, realoendur, veeruloendur, readekooder, veerudekooder. 4-bitiste loenduritega saaks katta 16*16 maatriksi, seega kuni 256 led'i. Pmst teha mingi ristkülikmaatriks, kus sis led jookseb paremale ja jälle järgmine rida ja paremale jne. Kuni siis alla välja jõuab ja hakkab otsast pääle. Kui nüüd need led'id ringi paigutada, saadki oma tulemuse. Kui teha näiteks 10*11 maatriks, saadki oma 110 led'i. Siis tuleks ainult panna veel üks and-element mis resetib rida ja üks, mis resetib veergu, et vähendada loenduri loendamist. Samast veeru reseti signaalist saab ka kohe rea loenduri kloki.

        Comment


          #5
          Kas ütlexid äkki kindlad detailide nimed ja panexid üles nii skeemi, kui ka trükiplaadi skeemi???
          Nokia/Huawei/Sony/SonyEricsson/Motorola/LG/Samsung/Chinese MTK/Sagem

          Comment


            #6
            Kas ütlexid äkki kindlad detailide nimed ja panexid üles nii skeemi, kui ka trükiplaadi skeemi???
            ma küll ei viitsiks seda teha... skeem veel... aga trükkplaat? Äkki siis saaks juba ise tehtud > ...kuigi jah... mida ma räägin, pole antud teema üle isegi mõelda viitsinud... ausaltöeldes ei kujuta ma ette kuidas asi maatriksina töötab, põhimõttest saan küll aru, aga kuidas on võimalik antud asja tööle saada? Kas siis iga LEDi ette tuleb ühendada NING lüli? Siis saaks küll, kui rea oma on 1 ja veeru oma on 1 siis vastava NING lüli väljundis on samuti 1... ja takti andmisega on kah lihtne... 555 annab takti impulsid rea loendurisse ja rea loenduri viimasest väljundist läheb impulss veeruloenduri sisendisse... aga ainus probleem mis tekib on see, et NING lülisid on vaja 110 tükki ja siis tuleb välja eta on vaja 110/4=28 migroskeemi... natuke palju minu meelest... või ei ole kah... aga skeem on üsna lihtne muide :P vaeva natuke nüüd oma pead kah... isegi mina sain asjale pihta...
            ...

            Comment


              #7
              Eip, maatriks on väga lihtne... Tõmbame iga rea led'ide anoodid kokku ja iga veeru led'ide katoodid kokku. Kui siis ühele reale ja ühele veerule pinge pääle anda, hakkabki ta särama. Väga vähe komponente palju led'e. Kui kontrolleriga aktiivselt iga rida järjest pingestada ja siis iga rea korral õiged veerud pingestada, siis saab sellise tabloo lahenduse, kus siis saab mingit infot edastada.

              Aga skeemi ma küll ei viitsi joonistama hakata. Tõmba mingi digitaalloogika simulaatori proge ja hakka ise aretama!

              Idee on siis standartne 3xnand elemendiga gene (ühes mikroskeemis 4 tk), siis 2 loendurit, ühte klokkad genest, teist esimese ületäitumisest vms sobivast kohast. Siis mõlemale loendurile taha dekooder ja dekoodritele mingi võimendusaste, näiteks ühele poole uln2003 ja teisele poole invertorid ja pnp transid koos eeltakkidega. Kui me teame, et meil üle ühe led'i korraga ei põle, siis võime kohe panna ainult ühe eeltaki kokku kõigi led'ide jaoks.

              Comment

              Working...
              X