Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

termopasta

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

see et kas selle silla külge on võimalik kinnitada vastasin ma sellepärast et ta väga huvitavalt tehtud see chip nimelt siis on seal väike äär nagu oleks trükkplaadi peale tehtud ja siis trükkplaat juba omakorda emaplaadi peal, oleks fotokat teeks pilti näitaks.
    ja isiklikult olen huvitatud sinna jahutuse muretsemiseks suht nn. sportlikust huvist ja ma leian et see paarsada krooni ühekskorraks on suht mõtetu.
    ja ka tegelikult ei anna ükski asi garantiid et see asi seal peal püsiks

Comment

see et kas selle silla külge on võimalik kinnitada vastasin ma sellepärast et ta väga huvitavalt tehtud see chip nimelt siis on seal väike äär nagu oleks trükkplaadi peale tehtud ja siis trükkplaat juba omakorda emaplaadi peal, oleks fotokat teeks pilti näitaks.
      ilmselt midagi sellist, nagu pildil: http://www.vtl.ee/files/chip.jpg
      unusta ära mõte selle trükkplaadi ääre külge kinnitamisest.

ja isiklikult olen huvitatud sinna jahutuse muretsemiseks suht nn. sportlikust huvist ja ma leian et see paarsada krooni ühekskorraks on suht mõtetu.
      kõik on suhteline. kui plaadil on garantii, siis võib ju öelda, et on kama2. põleb maha, siis vahetad ringi.
      kui sinu jaoks on tegu arvutiga, mis teeb missioonikriitilist tööd, siis see paarisaja krooni investeerimine töökindluse tõstmiseks on köömes.
      üldiselt, kui plaat on projekteeritud nõnda, et seda radikat seal peal ei peaks olema *ja* korpuses on õhu liikumine normaalne (miskid kaablid jms. ei takista), siis ära hakka miskite põlveotsas tehtud lahendustega käkerdama. igasugused superliimid pigem takistavad soojude levimist chipi pinnalt.
      ja ka tegelikult ei anna ükski asi garantiid et see asi seal peal püsiks
      päris umbropsu neid asju ka ei ehitada? liimidel on teatavasti tehnilistes andmetes antud tugevus, kui tugev on nake miski pinna peal. edasine arvutus sõltub juba radika massist, liimi pindalast, raskuskesemest, maksimaalsest lubatud kiirendusest (kukkumine, vibratsioon) jms.

eriti lollikindel ja visuaalselt usutav garantii on mõnedel plaatidel, kus kahel pool chippi on trükkplaadis augud ja radikas on plastpukside või kruvide-vedrude abil vastu chippi surutud.
      GSM: 5039624

Comment

tjah u. sedasigi ta on, egas polnudki plaanis sinna külge hakata kinnitama ( ärge nüüd solvuge aga egas ma blond pole ) aga siin mõni selle teema vastajale ma lihtsalt mainisin et päris sedasi ei taha teha.
        Ja need kaks auku on kahjuks puudu, küll videokaardil on aga seal juba lihtsam seda jahutust teha( tegelikult polegi veel leidnud põhjust selle tegemiseks), küll aga põhjasild tekitab muret, eks ma veel mõtle selle asja peale
        muidu see kaablite pundar on seal tõesti jube peab mingite vahenditega nad kõrvale tõstma ja kuidagist kokku panema
        vb. see lahendaks mu probleemi( lahendus võib ikka olla lihtsam kui algul tundub )

Comment

...muidu see kaablite pundar on seal tõesti jube peab mingite vahenditega nad kõrvale tõstma ja kuidagist kokku panema
          vb. see lahendaks mu probleemi( lahendus võib ikka olla lihtsam kui algul tundub )
          üks võimalus on silla kohale-kõrvale panna miski klambriga suur 80mm ventilaator ja see omakorda 5-7V peal käima.
          sellise pingega on see praktiliselt hääletu, aga ajab õhku piisavalt palju ringi, et silda jahutada.

Comment

see 9kr superataki asendaja mis saastakas myyakse ei tule lahti. EPO ka ei tule. selle chipi temp on ju max 60-70 kraadi, radikaga veel palju v2hem. mulle yks tegelane myys riva tnt2-e mille radikas oli EPO-ga peale liimitud ja ma kasutasin seda pool aastat asjast teadmata, no problemos. ja seda EPO-t oli ka visatud mingi hale tilk keskele, polnud mingist korralikust liimimisest juttugi.

aga sportlikust huvist ei maksa igasugu asjade jahutamisega lolliks ka minna
            kui see asi on siiamaale ilma radikata t66tanud t66tab edasi ka

Comment

hehhehheee.Täitsa õige.Ise kunagi imestasin, et oh päris vaikne arvuti mul.No siis oli mõne nädala pärast arvutisse asja ja ennäe prose vent polnd järel.Radikas kuum küll aga funkas küll.No problemo.Mitte, et lisa jahutus nüüd paha teeks...
              muusika on kuulamiseks

Comment

see 9kr superataki asendaja mis saastakas myyakse ei tule lahti. EPO ka ei tule. selle chipi temp on ju max 60-70 kraadi, radikaga veel palju v2hem. mulle yks tegelane myys riva tnt2-e mille radikas oli EPO-ga peale liimitud ja ma kasutasin seda pool aastat asjast teadmata, no problemos. ja seda EPO-t oli ka visatud mingi hale tilk keskele, polnud mingist korralikust liimimisest juttugi.
                ok. lappasime vahepeal veebi ja uurisime erinevate materjalide soojusjuhtivustegurit.

vase soojusjuhtivustegur on kuskil 400 W/m-k kandis.
                alumiiniumil poole vähem (150-220) sõltuvalt sulamist.
                terasel ja pronksil 60W/m-k kandis.

coolermasteri termopastadel 4-6W/m-k,
                eelpoolviidatud arctic silver 3 termopastal >9W/m-k
                arctic silver liimil 7.5W/m-k
                (sellest ka moraal - miks termopastat tuleb võimalikult õhukeselt panna)

nüüd aga võrdluseks: tavalisel epoliimil on soojusjuhtivustegur paraku 0.16-0.2W/m-k. rohkem kui paarkümmend korda väiksem, kui keskpärasel termopastal.

epo-liimi soovitajad võiksid nüüd uuesti mõtelda, kas on ikka hea mõte seda radika vahele panna. eriti veel siis, kui kiht vähegi paksem saab ja pindala ainult tilk on.

radika mõte on teatavasti suurendada pindala, et soojus saaks hajuda suuremalt pinnalt. epo liim hoopis takistab soojuse ülekannet (chipilt radikale) ja chip on veelgi kuumem, kui üldse ilma radikata.

Comment

ot ega ma EPOt ei soovita
                  lihtsalt r22kisin et oli selline pull asi mul :
                  loomulikult EPO on isolaator

Comment

Vs: termopasta

Tohib, ma lükkan teema ülespoole uuesti. Kuna otsingut kasutades just nimelt selle leidsin ... aga ...

... Suhteliselt lihtne küsimus selline, et plaanis osta jahutus millel on niiöelda "termopasta" juba olemas, aga siis kleeps varjandis. Seega, lugesin lähemalt "kleepsust" ja lugesin välja et pahatihti jääb kleeps natuke väheseks. Ma ei tea, et kas peaks ise termopastat juurde ostma ja pisut tilgaksese sinna juurde panema? Vaja siis natukene protsessorit ülekiirendada.
                    Estonian SPL & Sound
                    @gargru

Comment

reeglina ei ole ühtki proset vaja üle kiirendada. kui seda teha tahad, siis muidugi iseasi.
                      enamasti see kleeps on suht niru ja mitte väga kvaliteetne. kui ostad uue pasta, siis vana eemalda täielikult, need pastad ei ole omavahel segamiseks. pealegi viletsam pasta rikub sel juhul hea pasta omadusi.

mul mingi hõbeda sisaldusega Spire pasta - töölt sain. peal kirjas 10% hõbedat ja soojusjuhtivustegus >2,17. tavakasutamiseks ideaalne, pisikeseks kiirendamiseks kah, aga korralikuks kellamiseks oleks ikka Arctic Silverit vaja.
                      pasta eesmärk on täita pisikesed pindade kokkupuutel tekkivad vahed. esimene samm heaks soojusjuhtivuseks on lihvitud pinnad, mis hästi kokku sobivad. 2 peegelsiledat pinda võib rahumeeli omavahel pastata kokku panna ja tavakasutamisel soojusprobleeme ei teki
                      Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Üks paremaid on kindlasti Arctic Silver 5 , nende lehelt (paremal) leiab ka linke erinevate pastade võrdlustele.
                        Arvan, et pastadel ei ole erilist vahet, kui need õigesti pindadele kanda ja pinnad on korralikult lihvitud.
                        Pastade erinevus mõõtmisel tuleb pigem sellest, et kokkupuutuvad pinnad on ebatasased ja pastakiht (siiski suhtliselt viletsa soojusülekandega, nagu numbrid vtl postituses näitavad) on mõnes kohas liiga paks.
                        Võite ise katsetada kasvõi tavalise arvuti keskprotsessori ehk CPU-ga. Ülipeenike liivapaber (soovitavalt nr. 1000...2000) klaasplaadile, seejärel õrnalt nühkida protsessori jahutuspinda vastu liivapaberit ja ongi kohe näha, kui ebatasane tegelikult protsessori jahutuspind on. Lihvimise jälgi paistab ainult servades ja alles pikkema nühkimise tagajärjel ka veidike keskel
                        Nii olen lihvinud mitmeid vanemaid P4 protsessoreid ja isegi uuem Q6600 on täpselt samamoodi ebatasane. Ka head pastat kasutades on korraliku lihvimisega võit 5...10 kraadi
                        Samamoodi "kõverad" on ka paljude jahutusradikate pinnad.

See ka põhjus, miks tuleks kasutada võimalikult hea soojusjuhtivusega pastat kui ei viitsi-raatsi või ei oska jahutuspindu tasaseks teha.

Ahjaa...siin tuli jutuks ka ülekellamine.
                        2,4GHz lihvitud Q6600 töötab suurema radikaga (samuti lihvitud ja AS5 pastaks) kiirusel 3,4GHz täiesti stabiilselt terve päev Prime95 -ga koormates.
                        Ma arvan, et 40% jõudluse juurdekasv tasus seda mõnetunnist vaeva

Comment

Mnjaa, aga samas niipaljudelt kui mina kuulnud olen siis selle jahutusega pidi ka kleepsuga piisavaid tulemusi saama. ORDI poes on lisainfos märgitud, et lausa 4.4Ghz peale saab kiirendada, minul aga niipalju vaja ei läheks. Hetkel jookseb 2.6Ghz 2 tuuma peal ja tahaks seda näiteks 3.0Ghz või 3.2Ghz peale kiirendada. Millegipärast natuke mõtlesin, et see poleks põhimõtteliselt üldse probleem jahutusele. Jahutuseks oleks siis Arctic Freezer 7 PRO.
                          Estonian SPL & Sound
                          @gargru

Comment

korralikumaks kellamiseks peaks juba ka asisem jahuti olema. õhk vahetu jahutina ammendab ennast suhteliselt kiiresti ja metallide soojusjuhtivusel on piirid. heatpipe on hea, aga plaatidele nende monstrumite monteerimine võib miskit ära lõhkuda. kui ekstreemsustesse minna ei taha, siis vesi on hea ja väga tõhus. soojuse ärajuhtimise pindala piiriks on ainult osavad käed ja fantaasia. soojusjuhtivuse määrab ära plokk ja vooluhulk. viimane sõltub pumbast, voolikutest ja ploki läbilaskevõimest. õhkjahutuse tõhusust saab parandada peltieri abil, aga see tahab jälle toitest palju lisa saada või eraldi toidet, mis siis omakorda lisaks prose soojusele tuleb radiaarorist lendu lasta. plussiks jahedam prose ja kõrge radiaatori temperatuur, mis parandab soojuse kandumist radiaatorilt ümbritsevasse keskkonda

proset ei saa vaadata, et näe jookseb 2,6, tahaks panna 3,2. see võimalus oleneb ikka palju ka prosest erinevad põlvkonnad ja steppingud võimaldavad erinevalt. lisaks ka sama põlvkonna ja sama steppinguga prosed võivad anda erinevaid tulemusi ega ilma asjata ei müüda osasid kasutatud prosesid kasutatult kõrgema hinnaga, kui poes.

nagu eespool mainitud ei määra pasta nii väga palju, kui pinnad on ideaalselt siledad, siis ka suht kehvapoolse pasta õhuke kiht võib anda häid tulemusi. kuumaastike kokkutoppimisel aga pole ka Artic Silverist suurt tolku
                            Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Working...
                            X