Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

laserspirograaf ja tema moduleerimine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

laserspirograaf ja tema moduleerimine

Tere mehed .. ja naised ikka ka,
    sattus minu kätte ühel ammusel ajal füüsika eksamitööna tehtud laserspirograaf. Põhimõtteliselt asi toimis, aga vormistus oli selline nigelamapoolne - niisiis valmis plaan ta viisakamasse vormi valada. Toitepool sai korda aetud - nudisin paljaks ja eemaldasin ebavajalikest osadest vanema AT toiteploki.

peeglid-mootorid on samuti terved, aga liigutati neid puhtalt potede ja polaarsust muutvate lülitite abil - üsnagi igav.

ja mis ma nüüd siis teha soovin. nimelt leidsin vast kõigile siinsetele foorumlastele tuntud "Leintzi projekti" ja sellega kaasas olnud laseri ja mootorite moduleerimise ja juhtimise skeemi. Üldjoontes on skeem selge, aga jääb segaseks ülemise osa parem pool (DD1.1 ja DD2) - toimub seal miskine mootori pööretekiiruse moduleerimine?

... ja teab veel keegi öelda, et kust võiks otsida neid maagilisi esipinna peegeldusega peegleid - inglismannide keeles on vist tegu polygon mirroritega? Ehk tekib tahtmine mõni peegel katki teha või hiljem ka skanneriprojekt ette võtta.

Vs: laserspirograaf ja tema moduleerimine

D´ga märgitakse dioodi. Ehk sul on seal dioodid.

Comment

skeemil ta nüüd dioodi küll ei meenuta dd1.1 74L514 - meenutab mulle rohkem midagi loogikaelemendi moodi vidinat

Comment

74LS14 - inverteeriv trigger

Comment

DD tähistab loogikakivi. DD1.1 = esimese kivi esimene element.
          DD1.1 on impulsigeneraator.
          DD2 on kahendloendur.

Comment

mm, oookei ja see tähendab mida? mis reaalselt ahelas muutub? Kas antud skeemiosa on siis laseri moduleerimine? ja alumine osa siis selle moduleerimise asja põhimõtteline skeem? asi läheb minu jaoks tiba keeruliseks

nii, vahtisin nagu lamas kuud seda skeemi ja sain lõpuks aru kuidas asi kokku käib, aga endiselt on segne asja funktsioneerimise osa, et kuidas on mootorid seotud selle impulsigeneraatori ja kahendloenduriga - mis juhtuma hakkab?
            viimati muutis kasutaja mihkelmi; 20 m 2009, 21:19.

Comment

Ülemises osas on 3 mootorit. Need piklikud kastikesed ilma tähiseta tähistavad samasuguseid lülitusi, nagu üleval vasakul.
              See kahendloendur seiskab mootoreid sellise mustri järgi:
              M1 M2 M3
              x x x
              0 x x
              x 0 x
              0 0 x
              x x 0
              0 x 0
              x 0 0
              0 0 0
              .... ja otsast peale
              x= töötamine 0=stopp M1,M2,M3 =mootorid

Ei saa korrektset tabelit teha, aga ehk saad aru.
              Edit: tabelit parandasin.
              viimati muutis kasutaja tcumen; 20 m 2009, 21:35.

Comment

ahhaa, ja lisaks siis lülitatakse soovi korral ka laser vilkuma?

Comment

Just. Iga mootori kiirust saab eraldi timmida ja laseri vilkumist ka omaette.

Comment

ole sa hüva inimene tänatud!

Comment

kas keegi oskajam inimene võtaks hetkeks aega ja uuriks natukene seda skeemi ja komponentide paigutust ja takkide numeratsiooni ja väärtusi. Mina siinpool olen antud teemal üsna noob, aga skeemi kokku jootes tundub olevat miskit mäda. Elektriskeemi ja paigutust võrreldes ei taha nagu mõningad kompod paika minna. Nt R1.1...1.3. Ja saan ma õigesti aru, et LM317 on plaadil asetatud nii, et sile pool on joonist vaadates ülespoole ja et Vin otsad sillatakse omavahel jupi traadiga ja sinna peale antakse +12V?

Link joonisele DWG vormingus

Comment

Mis mõttes ei lähe R1.1 .. R1.3 paika ? Gabariitide poolest ?

Need esipinna peegeldusega peeglid olid mu mälu järgi valmistatud kullatud alumiiniumist... võis ka midagi muud, kui Al olla. Selliseid kasutatakse erinevates laserseadmetes. Olen näinud ka esipinna peegeldusega peegleid projektorites.

Comment

segadust tekitab see solder side skeem kus kompode tähistused on peegelpildis-tagurpidi ja kurat teab mis pidi veel. Korra loed 1.3 teisel juhul 3.1 ja asi läheb ikka nii nihu kui veel minna saab =)

esipinnapeeglid leidsin mina lõpuks ühest vanast skännerist. oli neid seal lausa kolm, aga kahjuks ainult kitsad ribad - laserskannerile piisaks, aga spirograafile oleks tarvis veidi suuremaid tükke.

sai nüüd pisut puhatud-rahunetud ja skeemi uuritud - tundub, et veel on lootust.

Comment

Peegleid võib minu käest küsida, oleneb, millist tükki vajad. Saan tellida erinevaid skännerite peegleid näiteks. Või Yagangi diskolaserite omi.
                            Kui töötab - ära näpi! (A.Ots)

Comment

Esmalt postitatud mihkelmi poolt
                              segadust tekitab see solder side skeem kus kompode tähistused on peegelpildis-tagurpidi ja kurat teab mis pidi veel. Korra loed 1.3 teisel juhul 3.1 ja asi läheb ikka nii nihu kui veel minna saab =)
                              Jah-noh, skeem on on koostatud aastal '99, kui õieti mäletan siis need spirod on kõik vene pulkade peal üles ehitatud ja tolleaegsete raamatute järgi kokku joonistatud (skeemi koostaja-kokkupanija on nimelt sõber).

Esipinna peegeldusega peegli leiad ka vana kõvaketta seest ketta näol. Ma ei mäleta kui oluliselt halvem oli selle peegeldustegur võrreldes "õigete" peeglitega. Ka on suht nüri sealt saega tükke välja nühkida.

Lihtsalt huvi pärast küsin, kelle ehitatud see spirograaf on, mis sinu kätte sattus ?

Comment

Working...
                              X