Et siis millestalustada toiteka ehitust, kui mul ei vedele kodus "vanast ajast" hunnikute viisi trafosid, traati, trafosüdamike jne stuffi. Kas sellisest seisust tasub toiteploki ehitamine ennast ära, eriti arvestades kogemuse puudumist. Või äkki keegi teist valmistaks ploki, mis toituks ~220v ja annaks teisest otsast 18v alalist(mitte +-18) ja 8-10A. Äkki ütlete orienteeruva hinna mille eest sellise saab. Tänud.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
millest alustada toiteploki ehitamist
Collapse
X
-
ee kui tahad võid alustada ise valmistamis ega seal midagi keerulist pole, oleneb mis otstarbeks toiteblokk läheb kui lõpp võimu toiteks siis või olla stabiliseerimata ( ja ilma filtiteta) aga kui mingiks muux otstarbeks siis arutame seda asja koos
igaljuhul on vaja tähtsuse järjekorras sobilikku trafot dioodsilda ja suuremahtuvulisi kondekaid.
mis seadmes muidu konkreetne toiteblokk kasutust leiab ???
Comment
-
Alustada võiks vähemalt paarisaja vatise trafo otsimisega. Samuti vajad siis dioode, mis kannataks selle koormuse välja ja ka suurema mahtuvusega elektrolüüte. Põhijoontes esialgu olekski nagu kõik. Teine küsimus on muidugi, mis see maksma läheks. Poest ostes odav ei tule. Kui on ikka kindel soov ja tahtmine, siis mul on olemas 250W trafoga. Primaar on küll 220 kuid sekundaar on kas 36 või 12 volti vahelduvat. Ümbermähkimata 12 voldisest alalispinge väärtus küll tõusb kuid mitte 18 v-ni. 36v-st saad sekundaari mahakerimise ja hilisema sama traadi topelt mähkimisega küll oma soovitud pinge ja voolu kätte, kuid sellega on tükk jändamist.
Comment
-
Sobivaid trafosid leiab Noorest Tehnikust mõnekümne krooni eest - viimati kui käisin, olid Estonia trafod.
Sobivaid trafosid leiab vene võimenditest, vene telekatest - lamptelekad, 202-208 seeria omad. Sellise seismajäänud tehnikat leiad sõbra laua alt või kapi otsat väikse mineraalvee vastu vahetades 8)
Comment
-
Mina alustan toiteka tegemist arvutamisest.
Võrgupingeks 230V, pingelang dioodidel 1V ja juhtmetes 0.5V. Vooluvaruks 1A.
Seega "brutoväljundpinge" 19.5V ja vool 11A.
Ehk siis trafo sekundaarmähis ... 13.9V ja 17.6A.
Kuna vool on suur siis võiks teha hoopis keskväljavõttega trafo ning panna Schottky dioodid, ehk siis võtame kogupingelanguks 1.5V asemel 1V. Sekundaar siis 2*13.4V ja vool 11A. Sellel juhul on kaovõimsus palju väiksem. Dioodid peaksid olema u. 40V vastupingega.
Väljundmahtuvus võetakse u.2200u amprile, ehk siis sina võta u. 22000uF.
Toroid parem telli, hind on ~350 krooni.Primaari-sekundaari vahele ekraanmähis, mille ühendad toitepistiku PE otsaga.
Rohkem inffi pole vist vaja.
Comment
-
Kukkus sülle hoopis üks toroidtrafo, välimusepoolest väga sarnane sellele mida kasutatakse estonia 010 lõpvõimu toites. Läbimõõdud 14,5cm ja 5cm ning 6,5cm kõrge. Kaalub oma 3-4 kilo. Veidi on midagi juurde ka mähitud(justkui 4 sekundaarmähist vist kokku.) kokku on 11 juhet, 4 on läbimõõduga 2mm(2x15V), 6 on läbimõõduga 1mm(2 neist 220V toide ülejäänud 2x16V) ning üks minujaoks arusaamatu 0,3mm juhe??? Nüüd küsimus, kas ilma ümbermähkimata saaks sellest trafost 18V(ehk siis tühijooksul 19,5 nagu soovitati) alalist(hädapärast võib ka mõni volt vähem olla)? Kas saab seda 1,4x pingetõusu kuidagi vältida ka(mis oleks mulle enam-vähem sobiv, saaksin siis 16V)? Kui suure tõenäosusega mikroskeemil TDA1562Q ehitatud lõpvõim maha põleb kui talle anda peale 21V(15x1,4) 18V asemel mis ette nähtud datasheedil. Ning veel, juhul kui tahan kasutada trafot kahepolaarse toite saamiseks, siis kust ma tean millised 4 st otsast keskväljavõtteks kokku ühendada? See mul esimene trafo mida lammutan ja küsimusi tekkis rohkem kui arvata oskasin ja pea nüüd täitsa sassis juba.
Comment
-
Just järsku une pealt lahvatas mis nende 8 trafootsaga teha, vastavalt kokku ühendades annavad sekundaarmähised +-36V;D, proovisin ja annavad ka. Ja traadi jämedust arvestades tuleb sealt ka paras ports ampreid. Näib et seda trafot 2x70W võimu peale kasutada oleks laus raiskamine. Siit on uus projekt koitmas :
Comment
Comment