Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

120V pirnid

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: 120V pirnid

Pote all mõistetakse potensiomeetrit? Kust sellist mõistliku hinna eest leida, oskab keegi konkreetse probleemi jaoks õiget potet soovitada?

Comment

Pote all mõtlesin jah potentsiomeetrit. Ise otsiks teist koli hulgast. Vanast raadiost või telerist (just lampidega isendist) võiks sellise leida.
      Katsetamisel tasub ka selles mõttes ettevaatlik olla, et sellise nominaaliga poted on enamasti kuni 0,5W võimsusega ja võivad kiiresti maha põleda. St. tegutseda tuleb nobedalt.
      Poodidest sellise nominaaliga ja piisava võimsusega asja päris keeruline leida, või kui leiab, pole hind eriti sõbralik.
      Mõni kaasfoorumlane päälinnast ehk leiab oma varudest ?

Comment

Palun soovitage milliseid takisteid ma peaksin kasutama. Kas sellised sobiksid http://www.serigo.ee/product_info.ph...oducts_id=1623
        Nendest kombineeriksin vastavalt 4000ohm...14000ohm. Kuna pinge peab langema ca 2 korda (220V-120V), siis kas sobib, kui kasutada pirniga võrdse võimsusega takisteid, ehk siis 3...5W?

Comment

Ei saa aru, miks tahad laiskusest kasutada kehvemat lahendust. Takk ahelas raiskab sul energiat, samuti peab võimsus sama olema kui lambil, muidu suits takil taga.
          Muidu saab edukalt välja arvutada taki klassikalise ohmi valemiga ja mul oli sarnane juhtum ventilaatoriga (no oli 110 V isend) ja siis arvutatud sobis ideaalselt katse eksituse teel leituga. Kuid ma kasutasin keerulisemat juhtumit, ma ei pannud takki vaid kondensaatorit (ei teki energiakadu), kuid vool oli ka väike.
          Kõige lihtsam oleks panna pirnid järjest, kui ei sobi, kasuta alaldusdioodi, edasi kas konde, trafo või drossel. Ja alles siis kui ühtki neist komponentidest pole sobivat saada, kasuta takistit

Comment

Esmalt postitatud jeck poolt Vaata postitust
            kas näiteks siin müüdav 220/110V pingemuundur Minwa 45W oleks sobilik?
            Küsimuses peitub ka positiivne vastus. Ma küsiks ka vastu: on sul neid pirnikesi rohkemgi, kui endal vaja?
            Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

See on gaaslahenduslamp, mitte hõõglamp. Tal võib juba sees olla mingi eeltakisti. Tuleb lisada eeltakisti 110 V pingele.
              5W võimsuse korral tuleb: I=P/U = 5/120
              R(lisa) = U2/I = (110*120)/5 = 2640 oomi.
              3W võimsuse korral tuleb: (110*120) /3 = 4400 oomi.
              Vahemik on selline. Suurem takisti= väiksem heledus. Võimsus 5W.
              Kes pakub rohkem?
              Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

Esmalt postitatud GU50 poolt Vaata postitust
                Küsimuses peitub ka positiivne vastus. Ma küsiks ka vastu: on sul neid pirnikesi rohkemgi, kui endal vaja?
                Mul on neid väga piiratud kogus, need suht haruldlased asjad saadud kalli raha eest. Kui oled abiks ja aitad mul elektroonikavõhikul hea lahenduse välja mõelda, võin ehk mõne loovutada

Alaldusdiood, konde, trafo või drossel - minu jaoks uued teemad, kuna ma ei orienteeru selles valdkonnas nii hästi kui võiks, siis ehk keegi õpetab, kuidas neid vidinaid antud probleemi juures kasutada.

Kas see ikka on gaaslahenduslamp!? Mina sain aru, et helendavateks elementideks on argooni keskkonnas olevale kujundile kantud fosfori jms pulber.

Comment

Kas see ikka on gaaslahenduslamp!?
                  Võta üles lambi pinge - voolu tunnusjoon e. graafik ja siis on selle pealt näha, millise põhimõtte järgi lambike toimib.
                  Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

Kui oled abiks ja aitad mul elektroonikavõhikul hea lahenduse välja mõelda, võin ehk mõne loovutada
                    Kuna asjakesed on ilmselt mõeldud kasutamiseks otse 120V võrgupingel, siis optimaalseim viis nende sobitamiseks oleks see trafo. Sellele 45W variandile võib järgi ühendada kuni 10 tk neid lampe.

Kas see ikka on gaaslahenduslamp!? Mina sain aru, et helendavateks elementideks on argooni keskkonnas olevale kujundile kantud fosfori jms pulber.
                    Gaasikeskkonnas tekkiva lahenduse tulemusel ergastatud luminofoor (fosfori jms pulber) - see ongi gaaslahenduslamp.
                    Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Esmalt postitatud GU50 poolt Vaata postitust
                      Kuna asjakesed on ilmselt mõeldud kasutamiseks otse 120V võrgupingel, siis optimaalseim viis nende sobitamiseks oleks see trafo. Sellele 45W variandile võib järgi ühendada kuni 10 tk neid lampe.
                      Selline kolakas ei aita mind, kuna kogu konstruktsioon peab tulema sale ja minimalistlik.

Comment

Re: Vs: 120V pirnid

Selline kolakas ei aita mind, kuna kogu konstruktsioon peab tulema sale ja minimalistlik.
                        Oeh. Kas trafot kuhugi a"ra peita ei saa? (Et lambid paistavad defkad olema, siis mina maksimiseeriksin nende turvalisust, isegi na"htumuse minimalistlikkuse arvelt).
                        Kui ei, siis vasaraonu oma seni viimases postituses andis ruumisa"a"stliku lahenduse.

P.S. Palun vabandust ta"piliste kirjaviisi pa"rast, mis ilmus koos foorumi uue ja hea tarkvaraga.

Comment

Hm... Lamp peab vooluvõrgust voolu saama? Peab. Vahetrafo käib seina pistikupessa, kusjuures ei ütleks et see trafo suur on, sellise keskmise seinaadapteri mõõtu. Kui trafo on otsapidi pistikupesas, siis ei ole see ju jalus, tee ülejäänud konstrui nii õhuline kui vaid oskad.
                          Eriti pisike variant liigpinget summutama oleks muidugi eeltakisti, kuid see ilmselt hakkab soojenema ja seega vajab ka enda ümber ruumi. Isoleerimise küsimused jne veel peale selle. Ei hea.
                          Kondensaator - ei kuumene, kuid ikka isoleerimise küsimused. Ei pruugi olla minimalistlik seegi.
                          Õiget takistit ega kondensaatorit ei saa antud juhul määrata lampi uurimata. Lambi omanikul ei piisa ilmselt teadmisi seda ise läbi viia. Seega - ikkagi trafo on optimaalne antud juhul.

Comment

Lõpuks jõudsid pirnid kohale, üks kahjuks ei toimi, ilmselt gaas väljas. Autotrahvoga 120V juures olid väga ilusad. Nüüd siis vaja 4,8kOhm 3W takistit, või kahte 2,4kOhm 1,5W.

Comment

Nüüd siis vaja 4,8kOhm 3W takistit, või kahte 2,4kOhm 1,5W.
                              Võid võtta ka kolm 1W takistusega 14,4 kO kanti. Ja kasutad rööpi.

Comment

Nii, proovisin 5W 4,7kO takistit ja lasin vist ühe pirni läbi. Edasi proovisin 5W 4,7kO + 5W 0,1kO jadamisi, siis põles ilusti. Järgi ongi ainult 2 põlevat pirni enam ei tohi lollusi teha. 3W takistei oomipoes ei pakutud.

Comment

Working...
                                X