Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Võimsuse kontrollimine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Võimsuse kontrollimine

    Tervist,

    Mõtlesin, et küsiks siit ka nõu, sest google on juba kõik mõtted sassi ajanud.
    Nimelt olukord on selline, et valmistan enda tarbeks pisikest elektroodkeevitust. Kasutuseks on 4 x 630VA trafod. Trafod kerisin ümber nii, et iga üks annaks 15,9 - 16V sekundaarist. Trafod lähevad seeriasse ja tühijooksuks peaks tulema 60V ringis. Kõik istub ilusasti kastis ja peaaegu ühendatud, kuid hetkel murran pead kuidas teha väljundvõimsuse regulatsiooni.
    Algul siin raamatuid ja googlit uurides mõtlesin, et teeks nn. "saturable core reactor" -i . Proovisin praktikas selle ka ära, kuid minul see eriti ei õnnestunud. Sain isegi mingid valemid kätte aga ei tea kas arvestasin valesti või sai liiga väikse südamikuga.
    Igatahes millised oleksid alternatiivid? Alternatiivideks võiks olla midagi lihtsat ja kui seda palju palutud pole siis võiks olla ka effektiive. Võimsust tahaks reguleerida 130 - 40A vahemikus. See peaks minu nii seadme kui ka minu vajadustele ilusti sobima.
    Lugesin ka SCR moodulite kohta ning hindu uurides tundusid suhteliselt kirved. Need nagu aru sain pannakse vist primaari ette. Milliste seadmete seeks võiks neid leida nö. second hand kasutusse?
    Osad soovitasid türistorite peale teha. Ma pole türistoreid näinudki ammugi siis veel nendega mingit skeemi teha.

    Igatahes pakkuge mingeid versioone kuidas olukorda lahendada.

    Tänud,
    terv, Siim.

    #2
    Vs: Võimsuse kontrollimine

    Nii, olen vahepeal katseeksitus meetodil proovinud erinevaid reaktoreid, kuid jääb väheks ikka. Kas kellelgi on mingeid valemeid reactori suuruse ja keerdude arvutamiseks?

    Comment


      #3
      Vs: Võimsuse kontrollimine

      Reeglina on jah türistoride, vms sarnane regulatsioon võrgu pool küljes. Kui on 4 trahvot siis siis sinu juhul peaksid saama kõik 4 juhtregu ahelat ennem trahvosi sünkroonselt tööle.
      Kui nüüd tahad nii et oleks ka tagasiside väljuvalt pingelt ja voolult juhtahelatele, tuleb juba elektroonikat üksjagu. Kuna ütlesid et türistoridega võib tekkida raskusi, oleks tark kaasata mõni sõber projekti, kes elektroonikaga sina peal.
      Aga üldised/põhilised oleksid tüübid:
      Inverter tüüpi (töötab nagu impulss toiteplokk, puhtalt elektroonika baasil, trahvo kompaktne- ülekandeks)
      Trahvo tüüpi (töötab trahvovõimsuse baasil, reguleeritakse primaarahelast voolu ja pinge muutmisega, vahel (3L) lisatud ka sekundaarahelasse alaldisild)
      Induktsioon tüüpi ( töötab, võimsust reguleeritakse trahvo induktsiooniahela muutmise teel (rõngas ja rööp tüüpi), vahel (3L) lisatud ka sekundaarahelasse alaldisild).

      edit: mis selle "reaktori" all silmas pead ? Kui paneksid konkreetse skeemi, mida tahad luua või mis süsteemis tahad luua, saaks ehk paremini aru.
      viimati muutis kasutaja erku; 14 m 2010, 12:31.
      Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

      Comment


        #4
        Vs: Võimsuse kontrollimine

        Noh viimastel päevadel olen tükkmaad lugenud magnetismist, induktsioonist jms..
        Minu mõte oli kasutada magnetilist võimu ("magnetic amplifier"). Toimib asi nii, et läheks sekundaaride ja põleti vahele. Ning kontrolliks siis seda nn. reaktorit kas alalisega või liikuva südamikuga.

        Comment

        Working...
        X