Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Püstoljootekolvid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Püstoljootekolvid

    Krabasin täna Ehituse ABCst odava, alla 100-kroonise komplekti, kus oli püstolkootekolb ja tina. Kolb on umbes taoline:

    http://www.elfaelektroonika.ee/artnr...ring-gun-230v-

    Õhutusavadest sisse vaadates on näha, et otsiku peale tulevad viigud trafo sekundaarmähiselt, mis on jämedast traadist ja omab vähe keerde. Seega tekkis küsimus, et kas on ka kohti, kus ei tohiks püstolit kasutada - äkki on seal otsikus mingi pinge, mis võib mõnda joodatavat asja ohustada?

    Kust saada sellistele aparaatidele varuotsikuid?

    #2
    Vs: Püstoljootekolvid

    Eks seal niipalju pinget ole kui trafo lekib. Õrna elektroonika kallale ei tasu minna ja ega otsiku mõõtude tõttu eriti ei mahugi. Vähemalt ei tohi jootmise ajal käega plaati näppida ja kõik plaadile minevad juhtmed, mis mingit pidi vooluvõrgu või maandusega kokku võivad puutuda, olgu ka lahtiühendatuna laual.
    Mul on umbes samasugune ligi 15 aastat vastu pidanud ja varuotsik on veel kasutamata. Vene ajal sai katsetamise teel erineva läbimõõduga vasktraadist ise otsikuid väänatud. Tuli peenem kui originaal. Ilmselt on see mingist erisulamist tehtud. Nädalakese pidas isetehtu vastu kui iga päev hommikust õhtuni kärsatada. Lõpuks kippus neil trafo maha põlema, sest need pole mõeldud pidevaks tööks - enamus aega peaks jahtuma. Ega need tänapäevased paremad pole. Ainult ilusamad näevad välja.
    Suuremate kondekate, jämedate kaablite jms lahtijootmiseks käib see kolb küll. Vedeleb mul käeulatuses ja kui kähku on vaja midagi jämedat joota, siis soojeneb loetud sekunditega. Kui on palju jämedaid asju, siis tuleb võimsam "tavaline" kolb sooja panna.
    viimati muutis kasutaja Padasonic; 05 m 2010, 03:42.
    Harjutamine teeb harjutajaks.

    Comment


      #3
      Vs: Püstoljootekolvid

      Varuotsikuid olen ise vastava jämedusega traadist teinud. Samas see otsik on galvaaniliselt võrgust eraldatud, ja ei tohiks midagi põhjustada.
      Hea alternatiivina kasutada tavalise kolvi kõrval.
      Samas üks suur eelis on. Selle otsiku võid väänata täpselt selliseks, nagu vaja ja joota korraga terve kivi lahti.
      Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

      Comment


        #4
        Vs: Püstoljootekolvid

        Kas varuotsikute tegemisel on nende mõõtudel ka mingit tähtsust? Et kas näiteks originaalist lühem või jämedamast traadist otsik võib hakata trafot ülekuumenemisega ohustama?

        Comment


          #5
          Vs: Püstoljootekolvid

          Kasutan sama põhimõttega vene jootekolbi aastast 1980.Varutraadid olen väänanud 1,5mm2 vasktraadist.Pikkuse võtsin kunagi originaalotsiku järgi.

          Comment


            #6
            Vs: Püstoljootekolvid

            Üle 40 aasta on käigus samsugune nõukaaegne kolb. Korduvalt maha kukkunud ja lapitud, lüliti vahetatud, aga töötab. Kui sisemine trafo on korras isolatsiooniga, siis pole elektri kohapealt võrgu poolt mingit ohtu. Kui traat katkeb, siis jääb sekundaari otste vahele mingi tühine voldikene.
            Kasutatud on mitmeid iseväänatud otsikuid, ka selliseid, millega kivi saab maha joota. Hetkel on küll ilmselt liiga jäme traat: 5-6 jootmise järgi on trafo tuline. Aga rohkem pole vaja ja vastu on ka pidanud.
            Katsetamise asi. Põhimure tundub olevat hea kontakti saamine otsiku ja sekundaari ühenduskohas.

            Comment


              #7
              Vs: Püstoljootekolvid

              Esmalt postitatud paadikapten poolt Vaata postitust
              Kolb on umbes taoline:
              Kas selles mõttes sarnane, et otsik käib samuti 4mm kruvidega külje pealt kinni? Siis on vast kõige parem 2.5mm² kaabli soon, 1.5mm² jääb natuke liiga pehme, kuigi otsik tuleks meeldivalt väike. Meetrisest kaablijupist piisab pikaks ajaks. Massiivseid asju siis küll joota ei saa. Pikemad kruvid pead samuti panema.

              Comment

              Working...
              X