Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Keevituse pinge reguleerimine ei tööta.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Keevituse pinge reguleerimine ei tööta.

    Ei saa mina ikka oma keevitusest üle ega ümber. Margiks VDG 303.
    Kunagi sai siin arutatud seda traadi etteveo süsteemi parandamist. Tööle ma seda originaalselt ei saanudki, niisiis sai muretsetud üldse lääne etteandekohver ja see osa toimib ilusti.
    Sain temaga siis päeva paar tegutseda ja enam ta pinget ei reguleeri. Kuna tal toimub see läbi magnetvõimendite, siis ehk targemad oskavad aidata, mis võiks viga olla.
    Praegune seis on selline, et potekast keerates ei juhtu mitte midagi. Imelik on veel see, et kui tavaliselt juhtimine ei toimu, siis on täisvõimsuse peal, aga minul oleks ta nagu kõige väiksema voolutugevuse peal. Potekast elektroonikaplaadile minevad juhtmed on korras. Samuti on kontrollitud vast pea kõik juhtmed läbi.
    Ise arvan olevat vea selles plaadis: http://fotoalbum.ee/photos/meli666/70285491 Üleüldse rohkem skeemiplaate tal ei olegi ja ilmselt see skeem siis tegelebki pinge reguleerimisega.
    Kuna see VT2 transistor on originaalis KT503G ja ta on mul ennem ka ribadeks läinud, siis sai ta targemate soovitusel asendatud 2N5551-ga. Samuti istub selle radika peal teisel pool plaati KT817B. See sai siis asendatud MJE340-ga. Veel sai see mikroskeem K553UD2 tehtud pesa peale. Neid on ka juba proovitud panna kolme erinevat, aga ikka ei toimi.
    Ülejäänud osa sellest magnetvõimendite osast näeb siit alates: http://fotoalbum.ee/photos/meli666/70285503
    Seal on siis dioode ja suuremaid takisteid. Nende viga on raske uskuda. Samuti vaevalt, et nendes suurtes trafodes viga on.
    Oskab keegi aidata, mida sealt skeemilt veel oleks mõtekas kontrollida.
    Ah jaa, kondensaatorid olid kirjas olevast andmest veits isegi ülespoole. Nii et need ka korras.

    #2
    Vs: Keevituse pinge reguleerimine ei tööta.

    Nii nüüdseks said ka kõik KD 242 ja 243 dioodid ära kontrollitud, mis olid muidugi korras.

    Comment


      #3
      Vs: Keevituse pinge reguleerimine ei tööta.

      Kas Su masin on selle skeemiga?

      Püüa ära mõõta pinged plaadi klemmidel.
      Kas 12V on olemas? Ploki 3. ja 4. klemmi vahel peaks olema ca 5V, 5.-l peab pinge pote kruttimisel muutuma.

      Comment


        #4
        Vs: Keevituse pinge reguleerimine ei tööta.

        Ei jäänud ikka hing rahule selle mikroskeemi vahetusest. Kuna elu on näidanud, et ka uued Tiigist ostetud skeemid ei pruugi töötada, siis sai ühelt vene mingilt plaadilt see sama kivi maha joodetud ja siis oma skeemile pandud. Ja hakkas tööle, kuid väikse agaga. Nimelt saab keevituspinget reguleerida kõige väiksemast kuni keskmiseni, edasi keerates jääb väärtus samaks.
        Muidu minu masina skeem on enam vähem sama, mõned väiksemad muudatused on sees. Näiteks toitetrafol on veel üks lisaväljavõte gaasi soojenduseks.
        Mina sain sellest skeemist nii aru, et sealt skeemist tuleb siis kuus juhet välja. Esimene on +12V toide, teine on maa, kolmas ja neljas on pingerguleerimise poteka äärmised klemmid, viies on siis poteka keskmine klemm ja kuues on siis väljund nendesse drosseltrafode vahel asuvatesse trafodesse.
        Minu mõõtmise järgi saab skeem kätte toite 8-9V. Proovisin ka 12V sisse lasta, kuid siis ei reguleerinud millegipärast üldse. Mõõtsin otse trafo pealt ka ja seal oli samuti 8-9 V. Ju ta siis nii ongi mõeldud.
        Järgmiseks mõõtsin teise ja kuuenda juhtme pealt plaadilt välja minevat juhtimispinget. Kui keerata potekat, siis kõige väiksem väärtus on 0,09V ja hakates potekast keerama tõuseb pinge täpselt 2,37V-le ja rohkem enam ei lähe. Ja on täpselt sama jama, et poole peale keerates kogu aeg pinge tõuseb ja sealt edasi keerates enam ei muutu. Kuigi kui potekas lõpuni keerata peaks ju tulema 5V. Nii et siin ongi veel siis mingi jama.
        Milles võiks see asi siin peituda?
        Nii, käisin veel garaazis mõõtmas testriga. Kolmanda ja neljanda klemmi vahel oli pinge 4,48V. Kui mõõta pinget 3-nda ja 5-nda klemmi vahel, siis saab ilusti täies ulatuses reguleerida 0-4,5V. Täpselt sama on kui mõõta 4-nda ja 5-nda klemmi vahel, aga siis töötab potekas tagurpidi. Muidugi jah, nagu eespool mainisin, siis selle pingereguleerimisplaadi väljundi klemmidelt 2 ja 6 tuleb potekat keerates millegipärast 0- 2,37V. Kuigi peaks tulema 0- 5V.
        Igatahes minu mõistus jookseb siit edasi kokku.
        viimati muutis kasutaja meli666; 05 m 2010, 20:59. Põhjus: Veel andmeid tulemuste kohta.

        Comment


          #5
          Vs: Keevituse pinge reguleerimine ei tööta.

          6. klemmi pinge ei pruugi sugugi ulatuda +5 voldini, sest läbi mähiste läheb teine ots ju maasse, pingejagur tekib seal.Pigem on seal oluline piisava voolutugevuse tekitamine, mis drosselid küllastusse viib.
          Kuigi see poole peale muutumine on kummaline, viitab transside tööreziimis miskile jamale.
          Regulaatoriplaadi elektrolüüdid, ma sain aru, olid mõõdetud. Toitepingete väärtus trafol ja plaadil viitab kas vigasele kondele (C1) või suurele koormusele (VT1 lahti). Seda C1-e võid proovida vahetada, täpne väärtus pole väga oluline (pinge vähemalt 16V ja mõnituhat mikroF).
          Sama C2-ga.
          Samuti kontrolli üle plaadil dioodid VD1 ja VD2, võta üks ots skeemist lahti, siis saad õige tulemuse.
          Plaadi töövõimet saab kontrollida ka autolambiga (5-10W), ühendades selle 2. ja 6. klemmi vahele, mähistesse minev ots jäta lahti.Potet kruttides peaks nüüd lambi heledus sujuvalt muutuma, miinimumasendis võib lamp kergelt hõõguda.

          Ma kontrolliks veel ära dioodid V9,V10,V11, takisti R4 ja nendega seotud ühendused.

          Kui võtta lahti pistik XP10, siis ei tohiks magnetšundid üldse toimida (kui ma selle riistapuu toimimispõhimõttest õigesti aru sain), st. väljundisse peaks tulema niipalju, kui trafo anda jaksab.Igaks petteks võiks seda ka katsetada.

          Comment


            #6
            Vs: Keevituse pinge reguleerimine ei tööta.

            Esmalt postitatud tcumen poolt Vaata postitust
            Kui võtta lahti pistik XP10, siis ei tohiks magnetšundid üldse toimida (kui ma selle riistapuu toimimispõhimõttest õigesti aru sain), st. väljundisse peaks tulema niipalju, kui trafo anda jaksab.Igaks petteks võiks seda ka katsetada.
            Proovisin nii teha. Keevitades imelikult törtsutas ja ei jõudnud nagu üldse põletada. Täpselt selline tunne tekib, et mida suuremat pinget sinna magnetsuntidesse anda, seda võimsam keevitusvool on. Kas siis viga on üldse seal kuskil trafodes?
            Igatahes enne vast proovin ikka selle plaadi korda saada. Skeemil ju on, et ta peab väljastama 0-5V. Proovin need asjad ära kontrollida.
            Ja huvitav, et mis asjaga siin veel tegemist on: http://fotoalbum.ee/photos/meli666/70285505
            Siin on nagu mähis vastupidi, ehk sekundaar all ja primaar peal.

            Comment


              #7
              Vs: Keevituse pinge reguleerimine ei tööta.

              Dioodid V9, V10, V11 korras. R4 takisti- peal kirjas 18 OM, mina sain 17.2 OM. VD1 ja VD2 dioodid korras. C1 kondekas- kirjas 2000, mina sain 2432. C2 kondekas- kirjas 500, mina sain 782.
              Proovisin ka nii, et jootsin selle kuuenda juhtme küljest. Siis sai ilusti reguleerida täies ulatuses 0-6,4V. Katsetasin ka ühe mootorratta 6V pirniga. Võimsust ei tea, peal oli 2kandelat. Sellega reguleeris ka ilusti. Ampermeeter näitas täisvõimsusega 0,27A. Proovisin ka 6V-se 10kandelase pirniga, aga sellega tekkis juba tuttav jama. Poole peale reguleerib, edasi väärtus ei muutu. Ampermeetriga mõõtes üle 0,62 A jäi väärtus samaks. Proovisin ka selle plaadi 6-nda väljundi ja 6-nda juhtme vahelt mõõta ampreid ja täpselt sama lugu, ehk siis potekast keerates poole peal enam amprid üle 0,6A ei lähe. Kuigi siit vaadates peaks see magnetvõimendi ju 1,2 või 1,5A tarbima: http://fotoalbum.ee/photos/meli666/70285513 Või ma saan valesti aru?
              Tundub nagu, et see plaat ei jõuaks seda voolutugevust anda.

              Comment


                #8
                Vs: Keevituse pinge reguleerimine ei tööta.

                Siis on kaks varianti:
                -toide ei jõua piisavalt voolu anda
                -transid ei lähe piisavalt lahti
                Viimasel juhul võiks kahtlustada nende asenduste ebasobivust, millest privas mainisid (no sattusid mõlemad kõige niruma vooluvõimendusega eksemplarid).
                Võid proovida (kui on käepärast) asendada see KT817 (MJE340) mõne liittransiga a`la KT972 vms. või pista veel üks KT817 sinna VT2 ja VT1 vahele.
                Võid kasvõi sinna radika peale panna, kollektorid lähevad niikuinii kokku.Uue transi baas VT2 emitterile, emitter VT1 baasile.

                Comment


                  #9
                  Vs: Keevituse pinge reguleerimine ei tööta.

                  Nii, viga leitud. Seda MJE340-et ei saa kasutada, kuna sellel on ju collector current 0,5A. Leidsin selle andme sinu antud datasheedist. Ja sellepärast ta laskiski kuskil 0,6A-ni reguleerida ja enam edasi ei toiminud. Leidsin veel varudest ühe KT817B ja jootsin asemele. Toimib täielikult. Muidu see 2N5551 paistab küll kokku minevat KT503G-a ja ühes uuemas keevituse skeemis on seda samuti kasutataud. Ilmselt see sobib.
                  Ja selle magnetvõimendi kohalt jõudsin mõõtmisega arusaamisele, et mida rohkem pinget/voolu see reguleerimisplaat sinna magnetvõimendi trafosse saadab, seda suuremaks tõuseb ka keevituse pinge/tugevus. Kuigi peaks nagu vastupidi olema, aga no mis ma täiesti töötavat asja hakkan uurima ja lammutama. Igatahes toimib aparaat väga ilusti.

                  Väga suured tänud Sulle "tcumen" aitamast ja kaasa mõtlemast!

                  Comment

                  Working...
                  X