Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Toiteplokid põlevad läbi

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Toiteplokid põlevad läbi

A.R ajab suht asjalikku juttu minu arvates, mille kerge iroonia paraku tõsistele arvutiseppadele tavaliselt märkamatuks jääb.

Ranirahn, Sulle on siin soovitusi juba jagatud küll, lühikese teema kohta isegi palju, äkki prooviksid need oma arvuti puhul kasutusse võtta?

Saan aru, et konditsioneer on sulle püha ja kraadiklaas mõõdab toas 23 kraadi seetõttu, aga kas sa arvuti seee mõõtsid temperatuuri? Täiendavalt mõõda oma pistikupesas pingekõikumisi, hetke kuumade ilmadega paneb Eesti Energia suht pange ja meil kõnges üleeile tööl ka üks kompuuter seetõttu ära, et elekter kõikus. Vihjeks, tegemist oli codegeni toitega.

See, et sul kvaliteettoide põleb teisel päeval peale ostmist on reegel, asjad surevadki kas kohe või mittekunagi.

Comment

On selline asi
      Features: Main 20+4.Pin for latest Intel or AMD. Supports Multi Core CPU system. 120mm Riffle Bearing Fan. High Efficiency. Energy saver / 1.watt standby mode. Supports PCI Express GPU Power. Advanced thermal control sensor. Mesh.wire cable management. On/off LED switch / with A/C Cord. Supports Serial-ATA power. Low Ripple / Low operating noise. OVP: over voltage output protection. OCP: over current output protection. SCP: short circuit output protection. 100% HI.Pot tested.

Ja järgneb nõnda:
      Specifications: SAGA Series. Type: ATX2.2. Maximum Power: 500W. Fans: 1 x 120mm Riffle Bearing Fan. Main Connector: 20 + 4Pin. Dual +12V: Yes. Efficiency: > 70%. Over Voltage Protection: Yes. Input Frequency Range: 50/60 Hz. Input Current: 10 - 5A. Output: +3.3V@22A, +5V@15A, +12V1@18A, +12V2@18A, -12V@0.3A, +5VSB@2.5A. MTBF: 100,000 hours @ 25C Ambient. Approvals: UL, CSA, VDE, NEMKO, TUV, CE, CB, FCC. Operating Temperature: 0 to +50oC. Storage Temperature: -20 to +65oC. Humidity: 10-90% Non.condensing.

See ütleb nii mõndagi
      Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

Rahu nüüd. Mul hetkel puhkus ja jõuan koju järgmine nädal. Võib olla saab teada selleks ajaks ka läbi põlenud toiteka saatuse ja saab hakata kõiki asju järjest testima. Ja kindlasti mõõdan üle UPS-ist tulevad väljundid ja igaks juhuks ja enne UPSi olevad kaablid. Korpus on mul külje pealt lahti, sest ma isegi ei jõudnud veel uut toitekat korpusesse kinnitada. Asetasin sinna alla ette kus koht on ja panin testimiseks kaablid külge. Ega ma rohkem seda testida ei saanudki, kui mõned tunnid kahel õhtul ja läbi see oligi. Loomulikult sai testitud seda, mis temperatuur seal korpuses lahtise kaanega oli. Kõrgeim temperatuur oli umbes 35 kraadi ja see puhuti videokaardilt. Protsessori juurest tuli umbes 33 kraadist õhku, nii et ülejäänu oli kõik alla 30. Kui see peaks kedagi huvitama, aga rahu hetkel. Ei ole füüsiliselt võimeline 300 km tagant asju testima :P

Comment

Selliste ülekoormuskahtluste korral oleks ikkagi kasulik mõõta ära võimsus.
          See on peaaegu sama mis voltamperkarakteristik aga piisab ühest riistast.
          Kui loota et võrgupinge on 220 (?) siis on tarvis ainult mõõta ära vool.
          Kuskil 2-3 A. Seda mõõdab ka tavaline tester.
          Kunagi sai tehtud kahes pistikupesast "seade" kus kontaktid järjest ühendatud.
          Ühte läheb koormus, teise ampermeeter.
          Kui kohe paistab et asi on piiri lähedal saab ju arvutist terve hulga mitte vajalikku välja visata.
          Jätta ainult see osa et "hing sees" ja siis tasapisi mõõta plaadid ükshaaval lisades üle.
          1968.-70. a. sai niiviisi ampermeetriga sageli Tõraveres arvutist lühist otsitud.

Pühapäeval oli ka konditsioneeritud ruumis arvutil teade et "18.12 Ruum on kuum".
          Analüsaatoril oli 5 kW UPS taga, arvutil oma UPS need töötasid.
          Aga õhtupoolikul olid elektrikd natuke võrku parandanud ja 220 oli paar tundi maas olnud.

Paar korda on olnud aegade jooksul juhust ka programmselt ülekoormust tekitada.
          Seepärast on huvitav teada mis vea hetkel täpselt toimus.
          Kui samal ajal koeraga jalutamas olla siis arvuti tööst tavaliselt ei tea.

Comment

vana toiteka, mis maha põles esimesena võiks ära lammutada ja kontrollida, kas olulised sõlmed pole läbi...kah viis viga lokaliseerida...
            voolukõikumine on mu lauakal nt biosipataka õhtale viinud. Sümptomiks aeg-ajalt kokku jooksmine ja biosi kella nullistumine...
            Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Ma võtan asja hästi lühidalt kokku. Esimene toitekas sai selgelt ülepinge. Lisaks ülepinge kaitsele on veel üks kivi kah maha põlenud. Sellega pole midagi teha enam. Leidsin ka et minu kuumaõhu ahi tekitab pinge kõikumist, sest infrapuna küttekeha töötab impulssidega, et temeratuuri hoida. Kui ahi töötas, aga kuumutamist ei toimunud oli 212-217V.....nii kui lülitus sisse, siis kukkus 201-204V ringi. Kui ahi üldse ei töötanud, siis oli stabiilselt 221-223V.

Teine toitekas oli ikkagi vigane ja vahetati välja. Kahjuks informatsiooni ei jagatud, et mis seal valesti oli.

Järgmine asi oli UPSi kontroll. Leidsin, et aku toitel oli pinge 185-190V vahel. Ei kujuta ette kui palju toiteka võimsus selles osas kannatab, kuid midagi vast ikka mõjutab. Eriti mõjutab see, kui vool kõigub ja siis 220 pealt kukutatakse 190 peale. Kokkuvõttes on see ju sammuti pinge kõikumine toiteka jaoks.

Järgmisena mõõtsin emaplaadi sisendeid ja väljundeid ja tuleb välja, et protsessor ei tööta nii nagu peaks ja kontrollimisel tuli välja, et see konkreetne protsessor ei peakski töötama sellele emaplaadil. Leidsin veel paar viga, aga need hetkel ei mõjutanud midagi, kuid arvuti oli väga ebastabiilne selle protsessoriga. Vahetasin välja mõne sellise vastu, mis on emaplaadil supported nimekirjas ja arvuti on stabiilne pärast seda. Eks ma katsetan selle testprosega veel igasuguseid asju ja eks ole näha, kas hakkavad mingid jamad toimuma nagu selle teise prosega või mitte, aga hetkel paistab, et viga oligi proses.

Ma ütlen ausalt, et sellist nalja poleks ma küll osanud mitte kuskilt välja nuhkida, et Q8300 ja Q8500 vahel olev Q8400 tõesti üldse ei töötagi sellel emaplaadil. Ja see tõesti andis igale poole mingeid kahtlast tagasisidet tagasi. Tekitas resasid ja bluescreene ja aegajalt ei hakanud üldse bootima. Probleem pole algusest peale olnud mitte toites vaid protsessoris. Esimene läks ülepinge tõttu ja teine toitekas oli vigane, nii et nüüd on mul 2 varianti. Kas vahetada välja protsessor või emaplaat. Kuna emmel on veel paar vigast detaili (1 mälupesa ei tööta üldse), siis võib olla emaplaadi vahetus oleks vast isegi mõtekam.

Comment

Working...
              X