Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Steppermootor tuulegeneraatorile - tahaks stabiilset pinget saavutada.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Steppermootor tuulegeneraatorile - tahaks stabiilset pinget saavutada.

Tervitus,

Plaan on siis savoniuse külge väikene generaator panna. Savonius ise juba käib katusel ilusti ringi aga..
    Generaatoriks hakkan kasutama väikest stepperit. Probleem siis aga selles, et nagu mu tagasihoidlikud katsed näitavad, sõltub pinge ikka natukene liiga palju pööretest. näiteks 60rpm'i juures ca. 5V 120rpm'i juures ca.10V jne..

Kuna ma pean nii kui nii pinget kordistitega tõstma, et 12v akut laadida, tekkis mõte, et kas keegi järsku oskab juhatada mõnda skeemi, mis näiteks vastavalt pööretele kordisteid taha/tagant ära lülitab, et pinge vähegi stabiilsem oleks.
    Või teab mõnda muud parematki nippi mis selliseks otstarbeks tehtud on, või kuidas selliseid olukordi tavaliselt lahendatakse. Ühesõnaga kõik mõtted teretulnud.

Loomulikult peaks see lahendus olema ka selline, et energiat võimalikult vähe kaotsi läheks, nii et lm7812 lahendus mulle ei sobi

Ma tänan!

Vs: Steppermootor tuulegeneraatorile - tahaks stabiilset pinget saavutada.

Step-up kiviga pingemuundur sobiks. Sisendpinge väärtus peab stepperi väljastatavaga klappima. Pisikesed kaod on, aga kasutegur on ikkagi lineaarregulaatoritest parem.
    73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
    ATiP1pN4XeM

Comment

Oh, selline on küll hea asi!
      Et siis näiteks see jublakas: LM 2621 ? Datasheet
      Esimse hooga ei saa aru, kus seal kivil öelda, et ma soovin nüüd stabiilselt just +13v saada.

OK, leidsin üles, pime, nagu ma olen:

SETTING THE OUTPUT VOLTAGE
      The output voltage of the step-up regulator can be set between
      1.24V and 14V by connecting a feedback resistive
      divider made of RF1 and RF2. The resistor values are selected
      as follows:
      RF2 = RF1 /[(VOUT/ 1.24) −1]
      A value of 150kΩ is suggested for RF1. Then, RF2 can be
      selected using the above equation. A 39pF capacitor (CF1)
      connected across RF1 helps in feeding back most of the AC
      ripple at VOUT to the FB pin. This helps reduce the peak-topeak
      output voltage ripple as well as improve the efficiency
      of the step-up regulator, because a set hysteresis of 30mV at
      the FB pin is used for the gated oscillator control scheme.
      viimati muutis kasutaja Nikinaki; 04 m 2010, 10:57.

Comment

Niisiis leidsin lõpuks aega jublakas valmis nikerdada, aga paraku on sellel mingi viga küljes. Täpsemalt siis asi asi küll toimib. Ehk, et kui ühendan sisendisse 6V patarei, siis on väljundis ilusti 14V olemas.
        Aga probleem on selles, et ka ilma mingit tarbijat väljundisse lülitamata läheb induktiivus mõne sekundiga nii kuumaks, et sõna otseses mõttes joodab ennast skeemilt lahti ja kukub küljest ära.

Kuna mul enda, debug'imise võimed puuduvad, siis paluks teie abi, et aru saada, mis ma valesti olen teinud.

Pildid on siin:
        Pealt1
        Skeem
        Pealt2
        Küljelt1
        Küljelt2
        Küljelt3
        Tagant

Tänan

Comment

Kas see 6R8 tähist kandev jublakas on drossel?

Comment

Esmalt postitatud a1 poolt Vaata postitust
            Kas see 6R8 tähist kandev jublakas on drossel?
            Jep, täpsemalt siis selline: CM322522-6R8KL Inductor 6.8UH
            On see ikka õige asi ju?

Comment

Esmalt postitatud Nikinaki poolt Vaata postitust
              CM322522-6R8KL Inductor 6.8UH
              On see ikka õige asi ju?
              Õige selles mõttes, et drossel ja 6,8 uH. Max vool on sellel 150 mA, mis tundub väikseks jääma.

Mõõda, mitu milliamprit see skeem patareist voolu tarbib.
              73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
              ATiP1pN4XeM

Comment

Andmelehte võiks hoolikamalt lugeda, seal ju kirjas et Vdd peab olema 2,5...5V, Sinul aga 14V. Et drossel liiga nõrk, juba öeldi.

Comment

Ok, selge pilt, otsin siis võimsama drosseli.

Mis komponendi datasheet'il vdd 2,5-5V on? - ma ei suuda seda kohta üles leida.

Comment

Midagi on siiski seal veel valesti. Ka tühijooksul ei tohiks ka see pisike pindmontaazhiga drossel väga kuumaks minna. Ma ise prooviks asendada sisend ja väljudlüüdid tantaalkondedega, need pealepandud lüüdid paari MHz juures ei kardetavasti ei toimi. Või on need spets madala sagedustakistusega?

Comment

Esmalt postitatud vanavares poolt Vaata postitust
                      Midagi on siiski seal veel valesti. Ka tühijooksul ei tohiks ka see pisike pindmontaazhiga drossel väga kuumaks minna. Ma ise prooviks asendada sisend ja väljudlüüdid tantaalkondedega, need pealepandud lüüdid paari MHz juures ei kardetavasti ei toimi. Või on need spets madala sagedustakistusega?
                      See võib küll täiesti põhjus olla, need lüüdid on seal jah minu omalooming, ilma mingeid sagedusi arvestamata. - Üritan nende asemele ka tavalised kondekad hankida!

Comment

Oh millega te siin kõik tegelete!
                        Kui steppermootori pinge alaldada ja ühendada akuga, pole vaja mingit vidinat sinna vahele.
                        Esiteks tuleb stepperist nii vähe voolu välja et neid peaks lausa 10 tk. paralleelselt panema.
                        Siis kui aku täis saab, oleks vaja koormata stepperit võimsa takistiga, et ta mitte üle ajama ei hakkaks. Selleks saab lihtsa kontrolleri teha OP võimendi baasil.
                        Muidugi on olemas veel MPPT kontrollerid aku laadimiseks aga need suht keerulised (seda vist just siin leiutataksegi).
                        Põhiline jama on just selles et väikesest steppermootorist tuleb liiga vähe voolu välja. Üks suur oli mul ka aga see huilgas koledasti kui elektrit tootis.

Comment

Esmalt postitatud nikinaki poolt Vaata postitust
                          ok, selge pilt, otsin siis võimsama drosseli.

Mis komponendi datasheet'il vdd 2,5-5v on? - ma ei suuda seda kohta üles leida.
                          lm2621.

Comment

Working...
                          X