Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

TIP122 dc-dc konverteris läheb soojaks ...

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

TIP122 dc-dc konverteris läheb soojaks ...

... mis on ise-enesest norm, küsimus rohkem kui palju. Probleem nimelt selles, et panen kokku konstantse voolu allikat LED-ide jaoks (~2.7A) MC34063 baasil. Skeem on leheküljel 10 nime "Step-down With External NPN Switch" all, voolu piiratakse Rsc-ga. Lülitavaks elemendiks on TIP122 darlington. Skeem töötab hetkel sagedusel ~66kHz ja väljund on alustuseks reguleeritud 0.5A peale. Toideks on 18V läpaka akulaadija. Hetkel läheb transistor vähem kui minutiga nii kuumaks, et eriti näpuga katsuda ei kannata (ilma radiaatorita). Kas see on normaalne ja tuleb lihtsalt panna korralik radiaator või annab skeemis midagi ümber mängida olukorra parandamiseks (madalam või kõrgem sagedus näiteks)?

Teine küsimus on skeemi enda kohta, nimelt on seal transistori baasi ja maa vahele ühendatud takisti, mille suurus ja funktsioon on lahti seletamata ja ma pole ka mingit analoogilist skeemi leidnud. On see lihtsalt "pull-down" või on tal veel mingi otstarve?

Vs: TIP122 dc-dc konverteris läheb soojaks ...

Muidugi peab radikas olema. Datasheedis on antud, et küllastuspinge on sellel transistoril u. 2 V kolme ampri puhul, see tähendab, et vabaneb kuni 6 W. See eeldab juba päris korralikku radikat. Isegi poole ampriga ja oletades, et küllastuspinge on sel juhul 1V teeb see 0,5W. TO220 korpuse soojustakistus radikata on 60K/W, seega poole W puhul on temperatuuri tõus 30 kraadi, kogutemperatuur (kui toatemp. 20 kraadi) siis 50 kraadi. Sellest juba kinni kaua ei hoia.
    Kusjuures nendes arvutustes ei ole veel sees lülitushetkel vabanevat võimsust.

See takisti sulgeb transistori ja peaks olema nii pisike, kui kivi kannatab. Sulgemise kiirusest sõltub otseselt lülitamisel vabanev võimsus. Ise olen kasutanud umbes sama pinge korral 270 oomi 5W.

Kui sellist skeemi ehitad, tee ikka arvutused enne läbi. Powerledid on piisavalt kallid asjad, et parem neid mitte koolirahaks maksta.

P.S. Mina kasutaksin lülitava elemendina MOP-transsi, olen teinud sarnase skeemi ja kümne ampriga läks IRFZ46N väikesel (u 3W silma järgi) radikal ainult parajalt soojaks, käega saab kinni hoida.

Comment

Tänu vastamast. Järeldusele 6W ja 0,5W jõudsin ma ise ka, aga kuna võrdlusmoment puudub, siis kontrollisin. PowerLed-ide asemel on testimise ajal koormuseks 12V 35W halogeen pirn. See mainit takisti on mul hetkel 470 oomi aga vähendan teda. Samas transistori väljalülitumise aeg on andmelehe järgi kusagil 1us ja sinna kanti ta ka mul jääb hetkel. MOP-transi peale minek tundub mõistlik olevat sellisel juhul, radikas kipub väga suureks minema selle TIP122 korral.

Veel üks küsimus tekkis elektrolüüt kondensaatorite kohta. Kas taolises rakenduses peaks kasutama sisendis mingeid nn "kvaliteet"-kondekaid või sobivad suvalised laiatarbe elektrolüüdid. Kuidas üldse eristada "kvaliteet"-kondensaatorit "suvalisest" ja kust neid esimesi leida võiks. Kondektae juures pole tavaliselt peale pinge, mahtuvuse ja hinna midagi muud mainitud.

Comment

Kondekad võiksid olla Low-ESR, enamasti on need eraldi kategoorias välja toodud. ESR on see, mis näitab, kui palju kondekas sooja toodetakse. Samas Sinu voolud on nii pisikesed, et kõlbavad sisuliselt suvalised. 1000 uF tavalise konde ESR on 0,1 oomi kandis, seega vabanev võimsus on Sul alla 1W. ESR on ka ilusti välja toodud näiteks ELFAS: http://www.elfaelektroonika.ee/artnr/67-010-56/electrolytic-capacitor-for-general-use .

Diood peab küll olema kiire või ülikiire karakteristikuga.

Comment

Ja muidugi ärgem unustagem keraamilist kondet paraleeli lüüdiga.
          Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
          1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
          2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Esmalt postitatud murphy poolt Vaata postitust
            Ja muidugi ärgem unustagem keraamilist kondet paraleeli lüüdiga.
            Kusjuures Rod Elliott vähemalt väidab, et see on toiteseadmete disainerite hulgas levinud müüt, mis küll midagi paha ei tee, aga millest suurt kasu ka ei ole, vähemalt pole keegi selle efektiivsust tõestanud.

See jutt on alajaotuse (2) all. Siiamaani olen ma ise ka alati neid pisikesi kondekaid lisanud, aga tegelt peaks asja tõesti uurima.

Comment

Working...
            X