Kas keegi remondimees teab sellist ja kas tasub osta maale majapidamisse?
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
Deca elektoodkeevituse inverter DC MOS 170 GEN 160A /3.5KW
Collapse
X
-
Vs: Deca elektoodkeevituse inverter DC MOS 170 GEN 160A /3.5KW
Selle asjaga on just niisugune lugu, et sõltub kui palju ja milleks seda kasutad .
Ilmselt on siis tegu selle osta.ee-s müüdava aparaadiga?
Keevitusseadmete kohta kehtib tegelikult üldiselt reegel, et proovi erinevaid enne otsustamist! Tegelen ise selles valdkonnas ja erinevate aparaatidega on kogemusi (endaarvates piisavalt omale ostmise lihtsustamiseks). Mul on kokkupuuteid Kemppi, Fronius, Migatronic, Lincoln, Telwin, Kitin, Cea, Esab j ilmselt veel mõned mis ei meenu.
Võib ütelda, et need kõik on nii kuratlikult erinevad aparaadid, et kui oodata neist tööriista siis tuleb proovida ja võrrelda (võimaluse korral).
Ilmselt soovid kasutada põhiliselt siis käsikaarkeevitust, MMA varraselektroodiga?
Näit. sel juhul kui raha oleks palju soovitaks kohe hankida Kemppi Minarc seeriast masin - kuuli ja pommikindel tõsine tööloom kompaktses pakendis, see on ilmselt investeering aastakümneteks, tasuks eelistada MiniLog paneeliga variante. Kasutan seda tööl, tegemist 99% roostvabast terasest torustikega ja senini ei ole selle aparaadi võimalustest puudu tulnud. Selle aparaadi puhul siis on seda võimalik kasutada ka alalisvoolu Argoonkeevituseks (TIG), eriti mugavaks muudab asjaolu, et MiniLog olemas (kõik valikud pm. ühest nupust). Miinuspoolele peaks märkima selle aparaadi hinna - täisvarustuses ca. 2500€. Boonus aga on see, et mitte ühtki paha sõna ütelda ei saa: kompaktne, töökindel, ideaalselt seadistatud, lihtsalt kasutatav jne.
Fronius siis järgmiseks: TransPoket 2500 näit. on ülihea MMA tarbeks aga ka hinnalisevõitu, üldse Trans- eesliitega on head seadmed, kompaktsed, töökindlad. Pikalt neil ei hakka peatuma, ka kogemust MMA-ga Froniuse puhul vähe aga niipalju kui kasutanud olen siis midagi paha ei ütleks. Samuti on ka Migatronic, seegi on vähesel kasutamisel MMA reziimis end õigustanud, suht "pehme" keevitada - ei tundu kalk, elektroodi süütamine on rahulik ja ei pea seda pikalt koksima, elektrood põleb rahulikult, reguleerimised toimuvad lihtsalt ja loogiliselt.
Lincoln on suht keskmine - s.t. pigem oma hinda mitte niiväga väärt, enamus kogemusi MIG/MAG ja koju omale seda aparaati ei soetaks. Siiamaani on tunne, et ükskõik mis liigi aparaati kasutada selgub ometi kas tasub teisi selle firma aparaate proovida või mitte (eriti kinnitab seda kogemus Esab-i aparaatidega).
Nüüd aga siis oma kogemusest üks huvitavaim aparaat MMA tarbeks:
KITIN LA seeria, KITIN 170LA näit, see siin: http://www.anapol.ee/product.php?pro...u=217&keywords= müügil ja hind soodne. Kuigi on valmistatud tegelikult niisuguses riigis millelt ei ootaks niisugust siis peab ütlema, et kodukasutajale parima hinna/kvaliteedi suhtega masin.
Senikogetu põhjal ütleks, et näit. 30k Esab-i inverteri lööb see aparaadike üle. Väga kerge on elektroodi süttimine/põlemine, selle aparaadi toiteosa on insenerid suutnud üsna ideaalilähedale ajada. Kui peaks minema võrdluseks selle Deca ja mu soovitatu vahel siis kindlasti uuri võimalust neid proovida , see on hea võrdlusmoment!
Cea ka suhteliselt kodusnokitseja klass, ajab asja ära kuid sama raha eest saab paremaid, kaar on sellel liiga närviline, reguleerimine ka ei ole just parim, liiga ebtäpne nimelt - pult töötab viivitusega (voolu reguleerimisel puldist on tajutav vahe reguleernupu keeramise hetkest kuni ajani mil aparaadi vool reaalselt muutub).
Esab siis on masin mille kohta ma paraku ei saa ütelda häid sõnu, siin on tegemist sellega, et nimi on "manageride" poolt puhutud suureks, nime taga aga ei ole eriti midagi. Muidugi mida ei ütleks on Esab-i keevitusmaterjalid (elektroodid, maskid, keevituskeemia ja tarvikud), need on kahtlusteta tippklass. Käsikeevitusseadmed aga on jamad, pidin olukorra sunnil kasutama Esab-i inverterit ja selle regulatsioonist alates on see jama, vool ei muutu sel ka puldi kasutamisel kiiresti, see toimub viivitusega ja sujuvalt [tegu oli spets. MMA aparaadiga, mingisugused seaded valed ei saanud olla-polnud võimalust keerukaks regulatsiooniks]. See voolu regulatsioon on eriti oluline näit. toru keevitamise puhul, samuti ka õhemapoolse materjali keevitamisel PF, PC ja PE asendites. Isegi Esab-i TIGid ei ole mitte ligilähedalegi Kemppile, Migatronicule või Froniusele. Poolautomaadid (MIG/MAG) samuti, nende uuematest mudelitest võiks märkida OrigoMig-i, arvamus sellele aparaadile muutub aga täidistraadi kasutamise korral, sel juhul on tegemist täiesti toimiva lahendusega, lihtsa MIG131/ MAG135 puhul on aga tegu väga ebakindla valikuga.
Seega tasub enne võimaluse korral proovida erinevaid ja seejärel otsustada! Kui kirjand väga viha ei tekitanud siis võib mõnesid mudeleid konkreetsemalt võrrelda (reguleerimine, käsitlemine erinevates olukordades jne.).viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 26 m 2010, 00:10.-superradical-
-
radiotehnika35: tänan põhjaliku vastuse eest!
Põhimõtteliselt olen kõigega nõus, Kuna maal on pinge üsna kõikuv, siis ei hakka mingite imelike itaallastega jamama. Kunagi 10 aastat tagasi on mul siin üks nimetu 160A karbike rikki läinud. Käis pärast tööandja kulul Tallinnas tonnises remondis ja töötab seniajani. Et kõiki keevitusi, mida proovida saab asuvad Tallinas, siis Lõuna-Eestist sinna mitmepäevasele turneele minekut ei kujuta kuidagi ette. Ostsin siis Kemppi Minarc 150.
Peakilbist vedasin talle 3x2,5 ruutmillimeetrise toitekaabli. Ostsin juurde veel Vellemani 150 EEK testri pidevalt pinget näitama. Tegin europistikust kaablijupist ja vanast vene pistikust spetsiaalse juhtme pinge pidevaks jälgimiseks testri abil. Ühendasin siis equipmendi kõige tugevama faasi peale. Pinge päeval üle 240V. Kui keevitasin 100A langes pinge 215V. Hiljem keevitasin 80A 2mm elektroodidega, langes pinge 220V. Asi jookseb ülimõnusalt. Selle väikese oranzi plekkastiga ei anna võrreldagi.
Comment
-
Esmalt postitatud alsatianp poolt Vaata postitustOstsin siis Kemppi Minarc 150.
Selle väikese oranzi plekkastiga ei anna võrreldagi.
Loodetavasti teenib pikki aastaid!
Veel üks lisand, mulje on jäänud, et näit. nende: http://www.keevitus.ee/product.php?p...nu=17&keywords= elektroodidega on konstruktsiooniterast selle Minarc seeriaga ülihea keevitada - õmblus jääb väga kvaliteetne, ma selle pulgaga palju ülanurkasid teinud ja siiani ei ole paremaid kätte sattunud. Kuigi Esab-i kohta võib ütelda, et aparaadid...(minu kogemus !!!) kuid keevitustarvikud ja materjalid on Esabil üldiselt kvaliteetsed, röntgeni alla minevate asjade jaoks on Esab kindel valik keevitusmaterjalide osas.
Kui erimetalle ei keevita siis soovitan proovida neid materjale, muidugi leiab Esab-i materjalidevalikust kõike, hinnad on küll veidi kallid kuid kvaliteet on kõrge!
Samas on mõned vene pulgad ka mi selle aparaadiga ülihead keevitada ja tulemus ka korralik. Täpseid marke ilmselt ei ole tarvis kuna neid ilmselt keerukas leida ja kõike ei mäletagi, proovimise asi, ka Korea firma, Kiswell toodab päris häid ja odavaid elektroode (antud juhul Korea metallitööstust teades ei ole mõtet esmapilgul umbusaldust tunda ).viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 05 m 2010, 23:35.-superradical-
Comment
-
Panen ka oma arvamuse kirja, Minarc 150 on väga hea valik ja elektroodiks soovitan elga tootevaliku poole vaadata (koduses majapidamises sobib väga hästi p45s).
Minu arust ka on esab keevitus tarvikud väga OK. aga aparaadid ei kõlba simmasamusesse ka mitte.
Mis aga puutub pealkirjas nimetatud aparaati, siis kogemustega keevitaja saab sellega kvaliteetselt keevitatud aga harrastaja peksab lõpuks selle aparaadi suurest vihast puru.Oskan elektroonikast suitsu välja võluda!
Comment
-
Esmalt postitatud Karmo poolt Vaata postitustMinu arust ka on esab keevitus tarvikud väga OK. aga aparaadid ei kõlba simmasamusesse ka mitte.
Üks jama nendega on, esimene kokkupuude oli kohe tööandja kisa, et ei oska keevitada...kui Kemppi juurde sain siis vanamees rohkem ei vahutanud midagi. Õnneks on selles osas asi paigas, et korralik Kemppi on uuena pea poole kallim kui Esab-i loksud, samas kurvaks teeb asjaolu, et omale kodukasutuseks korralikku aparaati raske soetada. Üks parim mida olen kasutanud, Kemppi MasterTIG 3500 AC/DC oli uuena ca. 100k eeku . Aga võrratu aparaat. Üldiselt selle aparaadiga proovides saab selgeks, et muid aparaate peale TIG-i ei ole mõtet omada, parem siis üks, parim käsikaarkeevituse viis ja ära saab keevitatud kõik mis vaja, isegi niisugused materjalid mida algul ei pruugi ette üldse näha, sh. titaan, inconelid jne.
Samas Esab-i puhul, sel suvel oli nädal mässamist, et tõdeda, et töötajasõbralikud need ei ole.
Oli poolautomaat, invertertüüpi, sh. sai sellega ka TIG-i ja MMA reziime kasutada, hind oli tal 7400€
LCD näitas prameetreid, üks peanupp nagu paljudel Kemppidel, paar (5) miniswitch-i kah, neist siis valisid parameetri mida häälestada-orienteerumine oli siis alla-üles /paremale-vasakule. Isegi drosselit sai häälestada elektroonselt (tarkvaraliselt!) 1-100%, 1% astmetega, traadi kiiruseid mm täpsusega, voolud ka 1/10A täpsusega, täis-synergic mida ise sai vastavalt hetksituatsioonile muuta (eelseadistust näit. gaasi tüübi osas muuta), isegi gaasi tüübi on nad sisse progrenud ja see tegelikult jama kui jääb kahe silma vahele ja kasutad natuke teise koostisega gaasi (erinevad MISONID mil koostis silmaga vaadatuna vähe erineb jätavad ikka väga erinevaid tulemusi ja kohati ei saa synergicute vale häälestuse puhul üldse keevitada). Igaljuhul korralikult seda masinat tööle ei saanud, 4-5venda käisid näppims aga tutkit, Igaljuhul Kemppi jätkas ja sai ilusti hakkama.
Elektroodiga keevitades oli pisike Esab taas jama, Kemppiga oli see suht saastavaba ja õmblustega probleeme ei olnud, isegi mugavam oli teha kui täidistraadiga poolautomaadil, tunnitöö kah .
Elga ka jah korralik tootja, osad elektroodid on neilgi päris silmapaistvate omadustega.-superradical-
Comment
-
Kui siin keevituste valiku jutuks läks ja profid asju soovitavad, siis äkki keegi oskab ka suuremaid poolautomaate soovitada? Ei mõtle invertereid, vaid ikka trafodega asju. Kuidas näiteks vene aparaadid ka on ja näiteks eesti Modul? Või on nad ikka kolekehvad võrreldes Kemppiga? Samas hobi jaoks mingi paarkend kilo välja ei tahaks käia. Keegi miskit oskab öelda?
Mul muidu vene VDG 303 on, kuid selle traadi etteannet ei oska keegi parandada.
Comment
-
Esmalt postitatud atsrandma poolt Vaata postitustMul muidu vene VDG 303 on, kuid selle traadi etteannet ei oska keegi parandada.
Peast tõesti ei meenu need mudelid nii täpselt kuid kas sellele seda Traconic-u juhtosa ei saa aretada? Mul selle skeem olemas kuid ilmselgelt on asi siin pealehakkamise taga, et teha see valmis ja leida võimaus proovimiseks, seda muidu päris mitu korda küsitud ja olen ka sisuliselt lubanud kuid... (sinnapaika see jäänud). No kuidagi ei viitsi kulutada tunde, et kujundada plaat mis lihtsalt faili kujul jääb arvutisse . Aga kui huvilisi rohkem siis võin keret tagant sundida rohkem .-superradical-
Comment
-
Sai ka kunagi soetatud VDG 303. Siin foorumis olen neid teemasid teinud tema kohta üksjagu, küll ei töödanud traadi etteande juhtplokk, küll pinge reguleerimine. Nüüdseks olen teda tunduvalt ümber ehitanud ja võib öelda, et teeb ikka väga ilusat ja korralikku keevitust.
Originaal traadi juhtploki remontijat sai samuti otsitud siin foorumis ja mõned pakkusid siin, et selle remondi hind hakkab juba viiekohalise summa lähedale kiskuma. Lisaks on nende vene mkroskeemidega ka asi nagu on. Sai Tiigi elektroonikast ostetud neid mikroskeeme ja osadega nagu töötas juba enamvähem ja teistega mitte. Ühesõnaga tohutu peavalu, ajakulu, kena kopikas läinud ja ei midagi.
Siis sai soetatud endale CEA täiskomplektne etteandekohver ja see külge poogitud. CEA oma sai just sellepärast valitud, et temal on ka mootor ja gaasiklapp 48V pealt, nagu VDG-l. Ei pea hakkama toitetrafosid ringi tegema.
Järgmisena ütles üles mul pinge reguleerimise plaat. Õnneks see oli suht kergesti remonditav ja midagi ületamatut seal ei olnud. Siin peaks teema ka selle kohta olemas olema.
Veel sai keevitusele endale korralik käru alla tehtud koos balloonihoidjaga ja nüüd saab seda ilusti igale poole liigutada. Igatahes mina olen asjaga väga rahul.
"atsrandma" mina soovitaksin sul see sama VDG korda teha, kuna sul on ta juba olemas. Originaal etteande johtplokki ilmselt remontida on mõtetu. Kõige kavalam oleks osta sul CEA etteande juhtplaat, mis maksab kuskil 2,5K või siis täiskomlektne etteandekohver hinnaga 14K. Need siis uuest peast poe hinnad, kasutatud selliseid asju müüakse ikka väga harva, kuid neid liigub. Muidugi võibolla mõni foorumlane teeb sul selle juhtplaadi ka odavamalt valmis, seda ei tea. Igatahes ise sama asja tegijat otsides ei jõudnud kuhugi, seda enam, kui ise ei jaga ka eriti isegi seda, kumba pidi kuhugi midagi joota.
Paar pilti ka minu lõpptulemusest:
Comment
-
Kõne alla võiks tulla ka MasterMig seeriast midagi või KempoMig seeria.
Mul kogemus niisugustega:
KempoMig 3200 mudel on üsna pommikindel.
Kui raha on palju, näit. 50k siis soovitaks ehk isegi Froniust (uuena) VarioSynergic 4000 on jätnud endast igati positiivse mulje, sel pole sünergiline protsess nii valulist täpsust nõudev kui Esabil millest oli eespool juba juttu. Happekindlat kirurgilist 316 roostevabasulamit on sellega lausa lust keevitada. Ka alumiiniumit, siiski kui nende kahe materjali keevitamist ette tuleb siis vaieldamatult peaks olema TIG :P .
Kui Fronius kaalumisele tuleb siis enne ostmist soovitaks selle nurgad üle vaadata - keevitusaparaat kuid selle korpuse keevitanud kodanikud poolamaal küll keevituspõletit käes hoida ei oska - proosaline lugu.
Üks aparaat sattus uuena ette mil korpuse nurk oli küll punktitud kuid punkt vales kohas ja niipalju kui värv pidas niipalju ta pidas - igaljuhul nädala jooksul selgus, et külje saab avada ilma tööriistadeta (selgus, et punktid ikka väga nigelad, vales kohas ja ilmselt oli plekk millest kest tehtud ka mingi jamaga määrdunud enne keevitamist), õnneks see vaid üks juhus, rohkem ei ole niisugust praaki kohanud - ilmselt sai kestakeevitaja kinga.
To: Meli666 - Mis kivid seal plaadil olid mida raske leida? Mingi loogika teema? 155 seeriad vms? Sellest vene moodulist pilte saaks?-superradical-
Comment
-
Olid sellised kivid: K155LA1, K155LI1, K155TV1 ja KR140UD20A. Osasid kivisid on seal mitu tükki ühte marki. Niivõrd probleem ei olnud nende saamises, kui selles, et sai tehtud kivid pesade peale ja osade kividega nagu asi töötas ja vahetasid täpselt sama teise kivi vastu välja ja asi ei teinud kõssugi. Ilmselt osad kivid olid ostes juba praagid. Muidugi korralikult tööle ei saanudki. Pilte näed siit: http://fotoalbum.ee/photos/meli666/s...?page=1&seek=0
Mul oli see mingi uuema PUSP2 juhtplokiga.
Comment
-
Enamus jah siis loogika, viimane ainult opakas (op-võim.) neid juppe saab asendada ka lääne kividega, loogikakivid ei ole kallid, algavad seal 5-eegust/tk. (www.farnell.com näiteks on suur valik lääne loogikat). Hm, Tiigi elektroonikast ostes jah kogemusi, et isegi uus kivi ostes ei tööta ja hinnad ka võrreldes lääne tänapäevaste kividega on üle mõistuse. Ostsin sealt sagedusmõõtja jaoks kive, pärast selgus, et lääne analooge oleks saanud 2-3* odavamalt. Seal lihtne põhimõte: enamus nänni soetatud kunagi Anne täikal tegutsenud gurult Paul, näit. 10kivi pakis oli täikal 1eek, Tiigis müüvad 1 kivi=15eeku :P pm. kui ma seal käinud vahel olen siis ei ole seal kunagi kedagi parasjagu ostlemas. Hoiutingimused on ka imelikud...küsid midagi siis kusagilt "koopast" tuuakse, muu kola vahelt - ei maksa siis midagi imestada .
Mis seisus see moodul on? Kui ehk saaks kuidagi seda lähemalt katsuda millalgi, kuidagi "uuesti sünnitada" seda?-superradical-
Comment
-
Tiigist saadud mikroskeemidel jah jalad on ka sageli kõverad ja paar korda on ka sellist asja juhtunud, et tagasi painutades on üldse ära murdunud. Targemad väitsid, et lääne kivi toitepinge pidi olema 5V, venelasel aga 12V. Nii et väga lihtsalt asendatav pole.
Mul neid etteande juhtplokke on kaks tükki, üks oli siis keevituse enda küljes ja teine oli tagavaraks. Ju siis vene ajal osati etteteadlikult tagavaraks soetada.
Üks juhtplokk on täiesti puutumata- originaal ja teisel on siis kivid pesade peale tehtud, kõik transid, konded ja klahvlülitid ära vahetatud.
Comment
-
Jaaah, huvitav tähelepanek, mina panin sellega mööda . Need toited on jah erinevad. Viikude layout kah venelasel meetermõõdustikus, lääne omadel tollskaala.
Samas kui uuesti sünnitada siis lääne kive kasutades ei ole raske kasvõi igale oma 78 kivike juurde pista, vastavalt voolutarbele võib ju kasutada ka SO8 kestas stabilisaatorit mis selle 5V kenasti tekitab. Ei maksa needki suurt midagi. Plaate vaadates on seal vaba ruumi s...a kanti, arvestades tänapäevaseid lüüte näit. - need palju pisemad, tekiks ruumi veelgi juurde. Rajad plaatidel tunduvad ka kole pikad. Seal võib kurat teab mis olla jama, iga kivi jaoks vajab regullimist (pärast uuega asendamist), kes teab kivide toitekondede kvaliteetigi enam, loogika juures suur pahalane see radade layout, aastaid tagasi sai katsetatud neid K155 seerial baseeruvaid vilkujaid ja jooksjaid...makett oli jama, tavaliselt ei hakanud jooksvad tuled tööle, tuli juppe näpiga puudutada või toitega natuke manipuleerida. Seal toiterajad võivad olla mitukümmend cm pikad ja see on juba liig kui kondekad on ka kehvas olukorras, kogemus näitab, et juba mõni cm. ebamäärast toiteahelat on BS ja probleemide algus...see on lihtloogika valulaps.
E: ainsad kasutatavad jupid seal plaadil on need SP5-3??? täppisregul. takistid (need hallid "kuubikud").
Huvitav küsimus tekkis aga selle mooduli remondihinna suhtes, huvitav kuidas see nii kõrgeks kujuneks? Kas skeeme on sellest juhtosast? Koos komponentide väärtustega?
Edit: Skeem leitud koos kõigegaviimati muutis kasutaja radiotehnika35; 07 m 2010, 02:32.-superradical-
Comment
Comment