Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

trykk plaat

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

trykk plaat

yah, ma tean et see mida te kohe loete on v2ga n00bilik.
    kuidas selle trykk plaadiga on, kuidas ma sinna peale teen.
    1) ostan trykk plaadi
    2) ...
    3) ..
    jne
    :-[
    v2ga h2bi aga samas, ma olen algaja ka ju :
    soovitan kellegil teha mingi tutooriali kuidas trykk plaadi peale teha, t2itsa n00bidele m6eldud :P. siis enam selliseid lolle kysimusi poleks
    http://www.alldatasheet.com/

Püüa kasutada foorumi ocingut "TRÜKIPLAAT"

Comment

otsisin
      otsisin: trükkplaat, trükiplaat, trüki plaat jne.
      aga mitte midagi asjalikku :-[elan [glow=red,2,300]rakveres[/glow] ja kui keegi oskab aidata siis v6iks yhendust v6tta :

Comment

enne registreerimist lugesin kõik foorumi topicud läbi ja seal nägin umbes 7 kohas kus kirjaldati söövitamist puurimist ning arutleti milline söövitus meetod on parim

Comment

enne registreerimist lugesin kõik foorumi topicud läbi ja seal nägin umbes 7 kohas kus kirjaldati söövitamist puurimist ning arutleti milline söövitus meetod on parim
          2kki n2itad koha k2tte : mina lollpea ei leia :-[

Comment

ok
            ostad trykkplaadi
            ostad markeri ja joonistad rajad peale
            puurid augud kuhu vaja
            ostad hapet(raudkloriidi,ammooniumpersulfaati jne.)
            s88vitad

Comment

See peab olema spetsiaalne marker, siis on tulemus kindel, muidu on võimalus, et plaat läheb nässu
              ...

Comment

ok
                ostad trykkplaadi
                puurid augud kuhu vaja
                ostad hapet(raudkloriidi,ammooniumpersulfaati jne.)
                s88vitad
                okei, nyyd juba pilt selgem. aga kuidas söövitada
                :P
                ette t2nades
                egert

Comment

otsi foorumist KaruTECi(minu kirjutatud möla plaatide kohta, ma olen 2 korda väga põhjalikult seletanud. Aga kuna sa niikuinii ei otsi siis ma märgin ära kõige tähtsma asja: Raudkloriidi ära kasuta, see on moraalselt vananenud ja mõttetu rämps. Miks ? Vt. eelpoolviidatud tekstijuppe.

Comment

See kus on Max Vanus alates viimasest kirjast lahtrisse pane niipalju numbreid kui mahub,mina ka algul mõtlesin miks midagi ei tule.
                    Elas kord üks väike transistorike, tal oli ainult üks viga, ta nimi oli p217

Comment

oeh, sind pean ma sydamest t2nama. sellest oli abi. k6ige rohkem aitas see
                      Mina teen ka markeriga.
                      Selline näeb välja minu trykiplaadi-tegemise-protsess

1) teen arvutiga skeemi.
                      2) pesen plaadi puhtaks, asi peab yhtlaselt läikima (praktika näitab, et kõige paremini toimib kunagi
                      ammu-ammu toodetud puhastusvahend "bio-kadri", asjal mingit liivataolist värki sees, mis lausa poleerib
                      plaati.). Liivapaberit, eriti jämedat ei soovita, tõmbab jooned sisse ja siis kipub vedelik sinna ikka ära sööma, tekib rada, mis nagu juhuks aga ei juhi kaa, või siis ei juhi, kui just kõige rohkem vaja olex.
                      3) rajad peale, markeriga.
                      4) raudkloriidi asi ulpima, kogu kupatus väikse pliidi peale. Mingi ekstsentrikuga ja mootoriga ajam asja liigutama, tasa-tasa (tänud idee eest Juho'le).
                      5) pesen plaadi puhtaks
                      6) võtan selle markeri mingi kangema jamaga maha, mingi bensiin või piiritus või lahusti kõlbab kyll
                      7) puurin augud
                      suurema puuri otsaga keeran teravad servad vastaspoolt maha.
                      selle kirjutas digital.
                      teemad mis mind aitasid
                      http://www.tevalo.ee/cgi-bin/YaBB.cgi?boar...0369388;start=0 ja http://www.tevalo.ee/cgi-bin/YaBB.cgi?boar...7924910;start=0
                      suuuurimad t2nud
                      m6ned detailid kyll on segased (kuidas see söövitamine yltse k2ib ja marker jne.) aga yld pilt on olemas

Comment

Lisan siia igaks juhuks ka oma kirjelduse plaadi valmistamisprotsessist.

1) Kõigepealt joonistasin arvutiga(EagleCad) valmis rajad.
                        2) Printisin skeemi välja 1:1 mõõdus.
                        3) Lõikasin skeemi välja ja kleepisin selle paksema papi peale.
                        4) Nüüd lõikasin trükiplaadist välja skeemisuuruse tüki ja panin äärega kohakuti klambritega kinni oma papitükile kleebitud skeemi. Enne kinnitamist hõõrusin trükiplaadi liivapaberi, piirituse ja villase riidega õrnalt läikima (näpujäljed jms sodi maha).
                        5) Jämeda nõelaga ja haamriga toksisin papitükil olevate augukohtadele, nii et trükiplaadile tekkisid täkked.
                        6) Eemaldasin trükiplaadi küljest papitükil oleva skeemi.
                        7) Kasutades joonlauda ja musta spetsmarkerit, joonistasin silma järgi rajad võttes orientiiriks plaadil olevad täkked. Marker oli ümara otsaga ja ebaühtlasel vajutamisel kippus seal see vedelik joonlaua alla valguma, selle vastu aitas joonlauaga raja katmine ja valgunud osa maha hõõrumine kõva pintsliga vastukarva hõõrudes.
                        8) Nüüd jõin oma läbipaistva 1.5L bonaqua lõpuni ja lõikasin pudeli pooleks
                        9) Pudeli sisse valasin keedetud ja pisut jahtunud vee (mitte väga kuuma, pudel tõmbub krimpsu)
                        10) Panin trükiplaadi vette ja hakkasin vaikselt vette valama söövituspulbrit (naatriumpersulfaat) kuni silmaga nähtavalt hakkas vedelik aurama (H2)
                        11) Nüüd jätsin vedeliku omapead ja hakkasin õlut jooma, aeg ajalt plaati pintsettidega liigutades (ohtlik toiming, sest markeri võib maha kraapida nii)
                        12) Vedelik muutus alguses sinakaks, hiljem pruuniks ja lõpuks taevasiniseks, umbes 30 min pärast oli vask ära söövitatud. Võtsin plaadi vedelikust välja ja pesin vee all puhtaks, järgijäänud sinise vedeliku võib omal riskil lilledele valada (peale söövitamist peaks tekkima mingi väetis vms)
                        13) hõõrusin plaadilt pintsliga markeri maha
                        14) puurisin augud
                        15) panin detailid paika ja katsin otsad jootevedelikuga
                        16) jootsin detailid kinni
                        17) Sain skeemi tööle

Comment

Tekkis küsimus:

Kas midagi juhtub kui minu katmata ihule sattub naatriumpersulfaadi lahust? Seda sama millega trükiplaati söövitan... Sama küsimus tekkis ka Raudkolmkloriidi kohta...
                          Kevad- Till tõuseb ja hernes tahab keppi

Comment

On sattunud küll, mõned tilgad, ega midagi hullu ei juhtu kohe, mõju võib välja tulla aastate pärast, nagu bensuga, aga ega ta head ei tee, parem vältida selle nahale sattumist, kasutades kummikindaid ja kaitseprille või ekraani, nagu kasutusjuhendeil tavaliselt kirjas.

Comment

Originally posted by g2ngster@Apr 8 2005, 19:50
                              Sama küsimus tekkis ka Raudkolmkloriidi kohta...
                              Raud(3)kloriidi on kasutatud meditsiiniliste sidemete immutamiseks, on bakteritsiidse toimega, seega otseselt ohtlik ei peaks olema kui nahale satub. Määrib ja pargib küll, raske maha pesta, jätab kollased plekid. Parem on kasutada töövõtteid, millega poleks vaja ennast ära määrida... Vesinikülihapendiga näiteks olen söövitusanuma hästi puhtaks saanud.
                              Raud(3)kloriidil on veel omadus lähedalolevaid rauast esemeid rooste ajada, seepärast oleks mõte seda kusagil eemal ja hästi suletuna hoida.
                              Veel üks huvitav omadus, millega kunagi alt läksin - küllastunud lahus (valasin purgist, mille põhjas oli veel lahustumata pulbrit) ei söövita üldse, siis vaja vett lisada...
                              Elektroonika töötab suitsu baasil.
                              Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                              Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Working...
                              X