Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Vaja natuke abi sammmootoritega

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vaja natuke abi sammmootoritega

On plaan kasutada kahte sammmootorit pm55l (datasheet).

1. Mis on nõuded toiteadapterile. Tean, et vaja on 24v, aga amprite kohalt jääb segaseks. Kas sobib nii AC kui ka DC?

2. Plaan oli sammmootoreid juhtida arvutiga. Arvuti suhtleb arduinoga, mis saadab signaale driverile ULN2003A. Kas ULN2003A on võimeline sellist sammmootorit käsitlema?

ULN2003A(datasheet)

Vs: Vaja natuke abi sammmootoritega

Datasheedist: Current phase 800mA, ULN talub 500mA, ehk siis kuumeneb ja ehk ka põleb. Pane mõned väljakad ULN-i asemele, sammuka juhtimise skeeme (ka jõuosale) on www.google.com ääreni täis.

Comment

Google otsing on väga kirju.
      Äkki oskab keegi mingit kindlat skeemi soovitada.

Comment

http://en.labs.wikimedia.org/wiki/Pr...Stepper_Motors viimane

Comment

Kasutan Darlington Array-d sammmootori juhtimiseks. Arduino annab vastavaid signaale.

Kerkis uus probleem. Kui kasutada sammmootori toiteks 19,5V 4,62A läptopi toidet, siis kipub mootor esimese 2minuti jooksul väga väga kuumaks minema.

Mis ma valesti tegin?

Comment

PML-tüüpi mootoried ise ka kasutanud, küll 12V pealt ja lühevadki kuumaks. Üks kord jäi toide kahele mähisele kuskil kaheks ööpäevaks järele, parajalt küttis, aga midagi ei juhtunud. Vaata andmelehest palju mootori lubatud temperatuur on, sealt väike kindlustunne.

EDIT: Viskasin datasheedile pilgu peale ja seal oli töötempi max 50C kandis, mulle meelde jäänud rohkem 120C kanti...ei teagi, kuumeneb vastavalt sellele kaua mähistest voolu läbi lased, kui seisu ajal mähistel pinged peal siis peabki kuumenema.

Comment

Esmalt postitatud yurac poolt Vaata postitust
              Kasutan Darlington Array-d sammmootori juhtimiseks. Arduino annab vastavaid signaale.

Kerkis uus probleem. Kui kasutada sammmootori toiteks 19,5V 4,62A läptopi toidet, siis kipub mootor esimese 2minuti jooksul väga väga kuumaks minema.

Mis ma valesti tegin?
              Vahest peaks softi mootori seisuaja kuidagi sisse kirjutama. Et kui mootor seisab, siis pinget peale ei lasta. Teine põhjus on vahest liiga kõrge toitepinge.
              Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

Comment

Plaan oli kasutada neid mootoreid CNC masinas.

Nagu tead töötavad CNC masinad pikka aega enne kui midagi valmis saab.

Kas kondensaatorid mootori neljal juhtviigul , mis lähevad maandusesse, aitaks kuidagi? Küsin seda, sest printeri skeemiplaadil on need mootorile pandud. Sellelt samalt printerilt tuli ka mootor.

Comment

Olenevalt mehhaanika ehitusest ei tohi arvatavasti CNC töö ajal pingeid maha võtta, sest sellega võid kaotada ühe-kaks sammu, mul endal oli ka CNC masinahakatise peal.

Comment

Appi Google ja current limiter.
                    n. http://www.pminmo.com/3axisPIC/3axisPIC.htm
                    sealt edasi current limiter. CNC-l ei saa pingeid maha võtta - peab võibolla tunde paigal püsima. See on stabiilsem kui lihtsalt takistiga mootori voolu piiramine

Comment

Tegelen ka cnc masina ehitusega. Plaanis on kellaspatreipink ja ruuter. Palju neid inimesi on kes Tartu kandis stepperitega tegelevad? Olen rohkem mehhaanik ja vajan abi odava "dir-step" juhtskeemi ehitamiseks et katsetada arvutiga enne kui tööstuslikke plokke ostma asun.
                      Mõned kivid saan lahatud printeritest kätte, kõiki mul kindlasti vaja ei lähe...

Comment

samm-mootorid lähevad normaalse töötamisega ikka päris ootamatult soojaks alguses ehmatab kindlasti ära. Osad on omal mootorite külge pannud isegi jahutus radikaid et temp i all hoida. Endal lähevad mootorid 2-3 h tööga nii soojasks et kätt kaua vastas ei taha hoida ja natuke tuleb lõhna ka, aga see pidi täiesti normaalne nähtus olema veel. Suurem mure on kontrollerite jahutamisega.
                        Kolasepp tahad ise kontrollerid välja mõelda ja kokku panna? see päris raske kui elektroonikat väga ei jaga.

Comment

Ei ma ei hakka kontrollerit leiutama, vaja on lihtsate seadmetega emc2 võimalusi uurida. Hiljem juba vaatab, mida siis vaja on kui asi selgem.
                          Stepperid peavadki kuumaks minema kui neid toita lihtsa loogikalülitusel baseeruva kontrolleriga. Kallimad ja tööstuslikud kontrollerid tegelevad juba kilohertsiste impulsisagedustega; sealt ka mikrosteppimine ja muu, mida ma veel ei jaga täpselt...

Comment

Kallimatel on omapärane PWM skeem. Seismiseks võetakse aga seal ka vool väiksemaks.
                            Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                            1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                            2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Esmalt postitatud murphy poolt Vaata postitust
                              Kallimatel on omapärane PWM skeem. Seismiseks võetakse aga seal ka vool väiksemaks.
                              Täpselt, ja hoidev moment on ka väiksem ning sisemine imulsisagedus, mida omadustes harva näidatakse, on ka oluliselt kõrgem; sealt tulebki mikrosteppimise võimalus.

Comment

Working...
                              X