Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Trükkplaatide söövitamine

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Küsimus laiale ringile.
    Naatriumpersulfaadi lahus.

Et millega soojendada?

Hetkel on mul juba kasutatud lahus klaaspurgis (liitrine).
    Panen pliidile poti või kopsiku pooleldi vett täis ja sinna lahusega see purk.
    Vesi siis soojendab purgis oleva lahuse üles.

Asi võtab aega jne.

Milline toidunõu kannataks söövituslahust?
    Emailitud pott mingi?

Võtaks kirbukast kuskilt mingi poti või kopsiku ja seal oleks ju hea soojendada lahust otse.
    Millisest materjalist aga see pott või kopsik peaks olema?

Emailitud vist parim variant?
    Metallist pliidinõud vist segavad söövitust?

Jagage kogemusi/teadmisi.

Comment

Ok, aga kannatab siis pliidile panna ja kuumutada seda ahjuvormi?

Antud hetkel on mul keraamiline elektripliit.
      Ei käi praks ja killud silmas, põrandal ja mujal?

Nad küll kirjade järgi kuumakindlad, aga klaas ja kuumus on mul lapsest saadik nii ettevaatlikuks teinud.
      Hoian eemale ja pelgan, kui kuuma saavad, hirmus, et lõhkevad.
      Samamoodi selle purgi soojendamisega.

Ootad, kui purgi põhi eraldub ülemisest osast, suure praksuga ja kildudega.
      Aga ei juhtu seda tundub, nad karastatud vist.

Ega palju pole vaja kuumutada, max 50 kraadi lahus.

Comment

Esmalt postitatud Elektrik poolt Vaata postitust
        Aga ei juhtu seda tundub, nad karastatud vist.
        Materjal ise on hoopis teine.
        Põhjalik artikkel: LINK

Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

Comment

Esmalt postitatud Elektrik poolt Vaata postitust
          Ok, aga kannatab siis pliidile panna ja kuumutada seda ahjuvormi?
          Ei kannata otse pliidile panna - lendab tükkideks.
          Kuumus peab jaotuma ühtlaselt. Sellepärast on praeahjus ok. Pliidil on järsk üleminek kuuma pliidiraua ja ülejäänud jaheda osa vahel - seal tekivad pinged.
          Olen rumalusest niimoodi paar tükki ära lõhkunud. Ja usu mind -seda sodi ei taha pärast mitte keegi koristada!

Comment

Lihtsam ehk jätta nõu tavaline aga kuumutada sellisega: https://www.zoomaailm.ee/ee/kalad/ak...id/sunlike-50w

Comment

Ma seda naatriumpersulfaadi lahust ei viitsi enam üldse kuumutada, mullitaja peale ja las tiksub seal mõne minuti asemel pool tundi kuni tund poolteist(sõltub kui värske lahus on). Varasemalt aga kasutasin ka klaaspurki ja soojendamiseks mingi peenike kaabel oli mul sinna kusagile sisse küttekehaks keritud. Mingi 5V ja paarkümmend amprit PC toitekas vist soojendas seda ja sai soojaks küll selle vee enamvähem mõistliku ajaga. Aga jah lõpuks ei viitsinud seda kütta ka enam, kuna ajaliselt üldiselt see pool tundi kuni tund seal asi omaette söövitamist tiksutades mulle väga vahet ei oma.
              otsija

Comment

Mina soojendasin mikrolaineahjus seda lahust. Söövitamiseks kasutasin maisihelbete hoidmiseks mõeldud plastist karpi. Ta on selline kõrge ja kaas käib tihedalt peale. Söövitasin vertikaalselt. Alla panin mullitajat ja karbi sisse käis ka akvaariumi veesoojendi. Täna telliksin plaate Easyeda või JLCpcb.
                viimati muutis kasutaja Scott; 30 m 2021, 06:19. Põhjus: boldiks

Comment

Akvaariumi veesoojendit ära ei lahusta see söövitussegu?

Hiinast tellida plaate ei plaani hetkel. Esiteks liiga kaua oodata, liiga palju tehakse (5tk miinimum, mul pole vaja neid niipalju) ja postikulu nullib selle mõttekuse ära.

Laseri ja triikrauaga saanud siiani kõik plaadid tehtud.
                  Teiseks mul trükkplaadi materjali kümnetes kilodes, seega tuleb neid kasutada

Kui mingi ülipeen/keeruline/mitu kihti jne trükkplaat vaja teha vms, siis ehk tellin hiinast.

Comment

Tere!
                    Huvitav oleks näha neid plaate (pildid) ka, mis on saavutatud kirjeldatud meetoditel. Vahest vähem kogenenud saavad ka aru, millega ta kokku puutub.
                    Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

Comment

Eks ma võin postitada.
                      Plaanis veel fotomeetodil plaate teha.
                      Olemas 2 rulli seda UV kile.

Keemiat ka kokku ostetud mitu pakki. Et UV meetodil plaate teha.
                      Sellega pole veel solberdanud.

Jäi UV lambi taha seisma.
                      Kuna LCD (Nokia 3310) ei toiminud ja asendust polnud. Neid sai hiinast tellitud, aga osad on praagid.
                      Pole tavaline UV lamp vaid LCDga ja seadetega jne.

Comment

3310 lcd-d ongi hiinas vaid praagid müügil. Mitmeti kokku puutunud, 50% mingi nipiga käivad, ülejäänuga kehvem. 100% töötavat isendit pole kohanud. Midagi alati valesti, kas tarbib voolu liiast või kontrast vaja seada väga äärde või käivitub vaid teisel katsel...

Comment

Minu Hiinast tellitud akvaariumi veesoojendaja on klaasist. Täidan vett niipalju, et plastikuni ei ulatuks. Siiani on pidanud, kuigi kasutanud olen 10x max.

Comment

Hämmastab, kuidas avalikult võib nii rumal olla.

Moded, arstid enam ei jõua, võtke teie kasutajaga ette midagi.

1) soolhappekanistri AVAMINE kinnises ruumis a'la köögis võib tekitada kopsupõletikku ehk kahjustab hingamisteid nii kõvasti, et pärast oled haige;

2) soolhappeaurud panevad kõik terasest asjad roostetama samas ruumis;

3) peroksiidikanister, kui valesti käsitled, võib kinnisena ise lõhki minna;

4) peroksiid võtab naha pealmise kihi sirgelt maha kui valesti käsitleda.

Nüüd, kui need kaks asja kokku segada, siis:

1) roostevaba kraanikauss on varem või hiljem auke täis, söövitab ka roostevaba;

2) peroksiid lahuses natuke laguneb ja mullitab. Kui söövitada, siis mullitab päris palju;

3) needsamad mullid tekitavad veel rohkem udu, mis koosneb seekord soolhappest ja peroksiidist!

Tõmbekapp on must-have, kui kustumatu isu ja relvaähvardusel.

1-2kg persulfaati ja söövitamiseks maa ja ilm.
                            Lõpetage ära see idiootsus, 2021 on!
                            Erilahendused.
                            PS või mail.

Comment

Reklaami sai, kulub ära, noor ettevõte ikkagi.
                              Sarv ja Co jäävad mängust välja, sest eestkosteliste süüdistatavatega pidi mingi täiendav keerukus olema. No worries

Aga natuke sisulist, elektroonikat ja keemiat puudutavat infot andsid vastuses vähe, palun täienda.
                              Muidu jääbki ainus jälg sinust maha... vot selline. Natuke kleepuv, natuke lõhnav. Võim on sinu käes, üllas ja valitsev prohvet!
                              Erilahendused.
                              PS või mail.

Comment

@Waldur.
                                Oskan ka foorumikasutajaid lolliks nimetada, aga ma ei lange nii madalale.
                                Teinekord vaata mööda või ära rohkem postita.

Kummikinnastest ja atsetoonist oli jutt.
                                Jah, atsetoon on kange.
                                Sai kasutatud neid tavalisi kummikindaid (majapidamise omad, kollased). Müüakse igalpool.
                                Eelmine aasta neid sai kasutada. Nüüd tulin Soomest pool aastat hiljem ja tahtsin ühe uue plaadi puhtaks nühkida atsetooniga.

Ja vaatan, et kummikindad pragulised ja ja lagunenud. Osalt ka nagu sulanud.
                                Sai neid küll loputatud vee all, lootuses, et pesen maha, aga ilmselgelt ei tee vesi mitte midagi talle.
                                Niiet jah, Karm asi, see atsetoon.

Aga toonerit peseb ilusti maha.

Comment

Working...
                                X