Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

NiCd laadimine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: NiCd laadimine

Järelikult ei saa ma ka 12V aku laadimiseks 12V fikseeritud ja stabiliseeritud väljundiga toiteplokki kasutada, vaid vaja läheb vähemalt 2x7,5V+2v=17V toiteplokki?

Kuna sellist pinget mul võtta pole, tuleks akusid ikkagi eraldi laadida. Aga ilmselgelt on 6V aku laadimiseks 12V toiteplokist tulev pinge liiast, mis sellest, et LM317T võtab sellest kuni 2V vähemaks. Minu loogika ütleb, et tuleks enne akusid veel üks takisti asetada.

edit: selge pilt laadimisvoolu osas, aitäh reuter. Vahetan esimese takisti ca 6 oomise vastu välja, mille tulemusena annab LM317välja ca 200 mA, mis on täpselt 1/10C. Sel juhul võiks teine, minu improviseeritud takisti ca 15 ohm olla, et langetada pinget ca 10,5V (tingitud LM317T põhjustatud pingelangust) --> 7,5V?

Panen ma väga mööda?
    viimati muutis kasutaja ponxpinks; 08 m 2011, 22:33.

Comment

mitte kõigega, aga siiski

LM317 jätab enesele minimaalselt 1,25V, mille mina varuga ümardasin 2V peale. Maksimaalselt aga võib talle jääda erinevate tootjate andmetel 35...40V. See LM317 just seepärast seal vahel on, et piirata voolu ja "süüa ära" üleliigne pinge. Voolu piiramine üldjuhul tähendabki seda, et see piiraja võtab enda kanda üleliigse pinge, mis Ohmi seaduse I=U/R kohaselt võimaldaks voolul suuremaks minna. See üleliigse pinge endale jätmine päris niisama ei ole, see köetakse soojuseks. Kui seda talle liiga palju jätta, siis tema kui tubli tööline töötab surmaniehk siis kõrbemiseni. Tühja aku pinge on ca 5V, toitest tuleb 12V. Kui me nüüd väljundisse laseme 200mA, siis kivi kanda jääb 12V-5V=7V ja ka teda läbib 200mA e 0,2A. 7V*0,2A=1,4W tõenäoliselt jääb vabas õhus kivi ellu.
      Kui aku hakkab täis saama, siis vool püsib sama(selleks see kivi seal on), aga pinge akul tõuseb 7V peale. Kivi kanda jääb nüüd ainult 5V. Võimsus 5V*0,2A=1W. Vabas õhus jääb kivi kindlasti ellu
      Kui monteerid selle puitalusele, nagu pildil, siis esimesel juhul sureb kindlasti kivi ära. Täis aku korral võib isegi ellu jääda, sest see 1W ei jää ainult kivile, mingi pisike osa jääb ka sellele takistile.
      Ära muretse, see ei juhtu sekundiga. Kivi kest on piisavalt suur, et anda sulle mõne(kümne)d sekundid katsetamiseks ja proovimaks, kui kiirelt kuumaks läheb.

Selle lülituse väljundpinge on vastavalt koormusele 0V...toitepinge miinus 2V javool püsivalt 200mA
      Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Jh just siis ei tapa akut maha kui jääb, Kivi pidevalt leegil hoidmine lõppeb kivi põlemise ja tavaliselt lyhisesse, edasi haihtub aku. Seega Kui aega on siis hoia 50mA. Või pane radikas. Kiiresti laadimist seletasin üleval, seda saab teha ka 2C-ga. St 30minutit jõllitamist. Paraku KUI unustad on aku laetud. Kui avastad ja pole veel laiali lennanud ja sulanud siis tuleb keerata vool 1/10C peale et laadimine endiselt toimuks ja proovida jahutada millegagi, külmaspray, suruõhk, vaakum. 0 keerates voolu lastakse pmst hetkega see ekstra kuni 50% auruks. Praktikas proovitud. Akutrelli aku, unustasin, oli kuum, yhendasin lahti et talvel välja -20 juurde jahtuma viia aga enne välja jõudmist sulas asi ja lasi gaasid elementidest välja. Ja no seda paar korda ikka veel tehtud
        Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
        1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
        2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

LM317T ülekuumenemisega probleeme vast ei tule, ikka leiab mõne radika kuhu see peale monteerida.

Rohkem valmistab muret asjaolu, et toiteplokist tulev 12V on aku laadimiseks liiga palju, 7V aga liiga vähe. Kuidas see probleem lahendada? Kuidas oleks kõige kergem luua lülitus, mis tagab nii konstantse voolutugevuse (ca 200 mA) kui ka langetab seejuures pinge 12V pealt 9V peale?

Teine variant on luua skeem ainult pinge madaldamiseks, jättes voolutugevuse (1,5A LM317T specide kohaselt) muutmata. Idee poolest annaks nii ka teha ju?

Olen sellest õieti aru saanud?

Comment

misasja sa sonid, kuda saab 12V palju ola, sul on voolupiiraja ega aku laseb liigse soojuseks ja ega pinge kasvada ei saa. Kui Kivi kuumeneb vaja jahutust. NiCd täis pinge EI OLE FIKSEERITUD see sultub temperatuurist aku vanusest ja 101 parameetirst veel. Kiirlaadimisel on lõpp siis kui pinge hakkab kukkuma või aku kesta temp ületab 40C. KÕIK rohkem parameetreid pole, ei mingit pinge juramist. NiCd aku täis pinge on lisaks temperatuurist negatiivselt sõltuvuses, temp kasvab pinge väheneb. Ja nii lendab ta sul pulkadeks. See et 7,5V on aku täis pinge on pullshit. Pinge hakkab kukkuma(sest aku saab täis), laeb veel ja ongi aku õhtul. CC/CV laadimist saad teha liitiuml ja happeakul aga mitte NiMH, NiMh on floating charge.
            2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Ma ei saa teist aru. Kas te tahate öelda, et ma võin NIMH 6V akut edukalt LM317 amperaažipiiraja ning 12V sisendist laadida?

Kui akud nii kõrge pingetaluvusega on, miks siis siin http://www.reuk.co.uk/Solar-iPod-Charger.htm näiteks muudetakse päikesepatarei 6V ----> 5V enne kui laadima asutakse?
              viimati muutis kasutaja ponxpinks; 09 m 2011, 14:21.

Comment

Mina sinu asemel ei mässaks nende asjadega siin. Ei viitsiks. Osta parem mõni odavama poolne laadija. Saad kohe laadima hakata ei pea midagi aretama.

Comment

Isetegemise rõõm on suurem ja oskused elektroonikat puudutavat valdkonnas kuluvad alati ära.

Comment

Описываемое в статье устройство предназначено для ускоренной зарядки батарей Ni-Cd и Ni-MH аккумуляторов экспоненциально уменьшающимся током. К его достоинствам можно отнести возможность выбора времени зарядки, простоту изготовления и налаживания, отсутствие нагрева аккумуляторов в конце зарядки, возможность визуального контроля процесса зарядки, автоматическое восстановление процесса при отключении и последующем включении электропитания.

jne.

Comment

Muudetakse sest 6V põletask ipodi elektroonika maha, seal oma laadimis elektroonika, ipod on LiIon akuga. Ja võib jah laadida läbi LM317. vahet pole kas 12V 24V vms. Aku peale jääb ikka aku pinge ja vool hoitakse yhtlane sõltumata pingest, akui ei jõua sul never 12V-ni. Enne saab täis ja energiat hakatase soojaks kütma. Igal aku liigil on oma laadimis meetod. NiMh on constant current(CC) ja kõik. LiIon on Constant current/constant voltage. Happeaku puhul võib rakendada nii CC kui CC/CV.

Comment

Selge pilt, aitäh!

Sain akud kätte ja akul on ka kolmas klemm:

Mis see olla võib, kas maandus? Ja kas selle olemasolu teeb midagi raskemaks/kergemaks laadimise ja kasutamise seisukohalt?

EDIT:

Asi valmis ehitatud ja töötab! Laadimisvool 200 mA, LM317T monteeritud vaskradikale (koos termopastaga) ja püsib toatemperatuuril. Pilt ka kogu kupatusest:

Edasiseks plaaniks on jootmine ette võtta (aku klemmidele jootmiseks on küll jootepastat vaja vist, absoluutselt ei nakku), külge võibolla mõni stabilitron ning valgusdiood ühendada ja voila. Vaja läheks ka dioodi, et vältida olukorda, kus laadimise lõppedes aku toiteploki ventilaatorit endiselt ringi ajab.

Suured tänud kõigile abistajatele, tegemist oli minu esimese taolise projektiga ning oli väga huvitav
                        viimati muutis kasutaja ponxpinks; 09 m 2011, 22:25.

Comment

Working...
                        X