Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
Oomipoe eesmärgiks on pakkuda kõike seda, mida vajab elektroonikahuviline, elektroonikat tootev või parandav ettevõtja või tavakasutaja oma igapäevaelus.
Mis põhjus oleks ise mähkimiseks? Mingi pisike trafo? Sa tead ka mis mähisetraat maksab praegu ?
Saab muidu küll, 2,5mm läbimõõduga traat näit.saadaval täitsa ja kui mälu ei peta oli ka 3,0 või 3,2mm saada.
Mootorimähkimise töökodadest tuleb seda küsida.
Teine koht on näit. Tameo aga nemad müüvad rulli kaupa (mingi 20-22kg tavaliselt ja seega üsna kirves - 300-400€)
Näed siis, vastus oli palju lähemal kui ma arvasin. Oomipoe valik on hea, 2.5mm läbimõõduga traat olemas. Mul on vaja ca. 9m. Ise mähkimise põhjus on, et mul on vaja juba ise mähitud läbi põlenud mähis välja vahetada. Eelmine traat oli plastisolatsiooniga. Email-lakk peaks kõrgemale temperatuurile vastu pidama.
Kui tahad kuumakindlat tulemust siis oleks mõistlik selle traadi ümber mähkida PTFE (teflon) lint, näit. 0,2mm paksune - seda leiad ehituspoodidest ja nimetatakse seal teda ka toruteibiks aga kindlasti peab olema PTFE - kogemused selles valdkonnas näitavad, et veel üle 300 kraadi on see teip igati OK isolaator.
Teine võimalus on kasutada kahekordse lakkisolatsiooniga traate - näit. PETV-2 (slaavi tähtedega) on üks kuradima saatanast traat (heas mõttes), lakki sellel suht lootusetu maha saada - näit. 0,28mm traadi puhul põletasin leegis traadiotsa ja see lakk naljalt maha ei tule.Ainus võimalus on keemiline eemaldus teha -kloraalhüdraat selleks sobilik kemikaal - mõned tunnid traadiotsa selle vesilahuses leotada ja pärast tõmbad pehmenenud laki nagu suka traadilt maha. Tänapäeval seda kemikaali aga lihtkodanikul üsna keerukas hankida. Kipub kohati isegi seadusevastaseks tänu teatud kontingendile ühiskonnas.
Oomipoes müüdavat ma kardan, et on võimalik kolviga joota ilma laki eelneva eemaldamiseta ja see ei ole kuumakindla isolatsiooni tunnus.
Teine võimalus on kasutada klaaskiudisolatsiooniga vasktraati.
Pean märkima et PTFE lagunemisel(200-300C) tekib vesinikfloriid, selle sisse hingamisel ei tunne midagi sest närvirakud surevad esimesena, väga ohtlik kemikaal väiksest kogusest piisab et tappa, lisaks korodeerib kõik ümbritseva. Puhastada saab ka mehaaniliselt paberinoaga kraapides või liivapaber traadi ymber ja keerata.
Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.
Pean märkima et PTFE lagunemisel(200-300C) tekib vesinikfloriid, selle sisse hingamisel ei tunne midagi sest närvirakud surevad esimesena, väga ohtlik kemikaal väiksest kogusest piisab et tappa, lisaks korodeerib kõik ümbritseva. Puhastada saab ka mehaaniliselt paberinoaga kraapides või liivapaber traadi ymber ja keerata.
Sellepeale tekib mõte, et näit. teflonpannid on siiamaani kauplustes vabalt saadaval - kus need terviseasjatundjad on elanud?
Samas ega isolatsioonimaterjali põlemisel ei olegi soovitav seda omale sisse kaifida, isolatsioon on siiski ikkagi isoleerimiseks ette nähtud ja selle põlemine viitab asjaolule, et midagi on korrast ära ja tuleb otsida põhjuseid mitte seda edasi lükata uue samalaadse põhjusetekitaja kasutamisega.
Antud teema puhul iga lollgi oskab arvutada 5mm mähisetraadi lubatud voolutugevuse - ja kui nüüd lähtuda keevitusvooludest siis on selge, et selle 5mm keevitustrafot ei mähi mis end aasta(kümneid) õigustab.
Umbes 5mm on näit. traat Kemppi MasterTIG3500 AC/DC aparaadi inverteris - ja veelkord INVERTERIS.
Mul üks vana trafo mil mähised on 12*8mm latist,trafo muide u. 250A voolule ja 3faasiline...
Nüüd mehaanilisest traadipuhastamisest rääkides siis see sobib ainult sealt 1mm kandist alates (OK siinses teemas saaks hakkama aga noh, isolatsiooni kvaliteedilt ei ole neil oomipoe ja tänapäeva laiatarbe mähisetraatidel kindlasti vastast PETV-2 ja muude sarnaste isolatsiooniga traatidele), alla selle rikub see traadi soont ja üldiselt kipub see koht kergelt murduma mida on eelnevalt tugevasti kraabitud.
Võta Pläsku soovitust kuulda; mitme peenema traadiga paraleelselt. Üksik 2,5mm ümartraat on ikka väga-väga peenike, kui sekundaarpoolele läheb. Ja jahutusventilaator on samuti asjaette kontekstis.
Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa
/.../ Samas ega isolatsioonimaterjali põlemisel ei olegi soovitav seda omale sisse kaifida /.../
Ah siis seda olen kogu aeg valesti teinud Tegelikult peaks lihtsalt jämedama traadiga mähkima, tõepoolest 5mm traadiga. Siis ei ole isolatsiooni põletamine ja igasuguse asbesti või vesinikfloriidi sisse hingamine vajalik. Õhkjahutust muidugi ei ole iial liiast. Kavas ka seda parandada. 5mm traati küll netist leidnud ei ole. Vahest küsin mõnest mähkimistöökojast, nt. http://www.el-mootor.ee/content.php?id=teenused_1 ? Seda enam, et olen Tartu inimene. Kui 5mm ei saa siis lähen paralleeltraadi teed.
- 5 mm läbimõõduga traat ei ole enam traat, see on pulk ja mähkida enam ei õnnestu. Kui on vaja sellist suurt ristlõikepindala, kasutatakse lapikut "traati", linti või plekki. Iseehitajale kõige lihtsam ikka mitu traati paralleelis, sest ümmarguse ristlõike korral läheb kerimine peale 2,5 mm diameetrit ikka väga vastikuks.
- asbest ei põle, ta on mineraal ja kui ei puutu, siis ninna ei karga.
- teflon ei põle samuti, umbes alates 380 kraadist hakkab keemiliselt lagunema ja otse leegis ka sulab mingil määral.
- kui on ruumi, siis jäetakse primaari ja sekundaari vahele õhuvahe, puust liistudega näiteks ja ventukas puhuma piki seda pilu.
- aga ikka ma ei saa aru, miks seda vaeva ise peab nägema, sedasorti elundidoonori ju maailmast ikka leiab.
Kurb, mähkimistöökojal (juhtkonnal) tundub olema samuti probleem aru saamaks kas trahvo või siis ikkagi trafo
Muidu see mähkimiskoda on suht asjalik, ma ise ka sealt jämedamaid traate ostnud, viimati tahtsid seal 180EEK/kg. Seal üks suurt kasvu noorem mees, kui rääkida milleks tarvis on siis tema suht abivalmis ja tuleb vastu. Ütled palju traati tarvis ja kerivad vajaliku koguse
- 5 mm läbimõõduga traat ei ole enam traat, see on pulk ja mähkida enam ei õnnestu.
Nii kipub olema. Kodus põlveotsas seda nigel ilusti poolile väänata - jõud peab taga olema, et korralik saaks.
Lint on parim variant aga sellega keerulisem kui traadiga - ei ole seda kusagilt võtta.
Ja keevitustrafole üldse mõttekas sekundaariks pigem al. latist need mähised keerata. Veel on võimalus näit. otsida el.tarvete kauplusest sobiv jäme plankjuhe ja isolatsioon maha lõikuda (see plastik on paks ja võtab palju ruumi muidu), pärast näit. kuumakindla riideisoleeriga katad traadi ära või PTFE lindiga ja mähid...
.....
Lint on parim variant aga sellega keerulisem kui traadiga - ei ole seda kusagilt võtta. ...
Siin mõeldud vist mitte lametraati, vaid päris laia (mähisekihi laiust) fooliumlinti?
See võiks siis isegi ilma isolatsioonita olla, ainult koos isoleerkilega
(fooliumlindist veidi laiemaga, alusele servast-servani) tuleks mähkida...
Ega laiem teflonkile ka vist väga levinud pole...
PS. ELFAs ka asi paraneb... Olen juba ammu ja mitu korda kriitikat teinud,
et otsingusõnaga "mähisetraat" midagi ei leia (kuigi müüvad!). Nüüd juba midagi (!) on sinna alla tõstetud... Rohkem ja õigemat kaupa on ikka veel
võimalik "juhtmed" alt leida ("Magnet wire" on ka seal)...
Need on silikoonisolatsiooniga juhtmed, ristlõike pindala kuni 70mm2. Peavad vastu 180 kraadi. Kui trafo kuumemaks läheb, siis on see ausalt öeldes küll juba ebainimlik.
Siin mõeldud vist mitte lametraati, vaid päris laia (mähisekihi laiust) fooliumlinti?
See võiks siis isegi ilma isolatsioonita olla, ainult koos isoleerkilega
(fooliumlindist veidi laiemaga, alusele servast-servani) tuleks mähkida...
Ega laiem teflonkile ka vist väga levinud pole...
Jah, sarnast linti nagu Start laadijate sekundaarpool - neid linte on olemas raamatu järgi ka 800mm laiuseid (Cu) ja 1000mm (Al), ilmselt mul rohkem infot pole aga kindlasti pole see tabel täielik - aastast 1980 nagunii see raamat. Samas ümartraate on ka palju, need lakkisolatsioonid pole midagi, raamatus 3-4 lehekülge milles vaid traadi mark ja seletus, mingisugused kuumakindla isolatsiooniga ja toodetakse ümarat ja ka ristkülikut, mõõdud on mõnedel päris jõulised... OK, kätte neid nagunii kusagilt ei saa
Ca 8mm ümarat alumiiniumtraati, on olnud juhus kerida juurde ja pole häda midagi. Oli teine pehme, või siis pehmeks lastud. Seda riide isoleeri oli küll tüütu vändata sinna traadile.
Veel tuleb meelde, kui viimati ehituspoes käisin maanduse jaoks traati otsimas, siis seal oli jäme vasest soontega "jõhvikas" müügis maanduskontuuri traadiks. Ma ei teagi, kui palju too on; 10 või 16mm2?
Siis on kaablikaitse olemas, rüüs, vist klaaskiudriie mis on immutatud; seda kasutavad trafotootjad, mootoritootjad, seda on triikraudades ja muudes lõpututes kohtades kasutuses; ei teagi, kas tavainimesele ka müügis on, võiks ehk olla.
Kui nüüd kaks asja kokku panna, too maandustraadi "jõhvikas" ja sinna klaaskiud hülss peale ajada, võiks ju igavesti hea asja kokku saada.
Huvitav, kas sellise halja kiulise traadi kasutamine trafos tekitab ka anomaalja, seoses sellega et on kiuline või mitte?
Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa
Comment