Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
K: Kumb päikesepaneel valida?
Collapse
X
-
Vs: K: Kumb päikesepaneel valida?
Esmalt postitatud Buumu poolt Vaata postitustKuna hind sama ja vahe on päris suur, 1.8w ja 10w.
-
Ostsin ka sarnase nagu oomipoe oma katsetusteks, kuna ta oli tol ajal veel odavam. Mina sellest isendist 125mA ei ole kätte saanud ka kõige päikesepaistelisema päevaga. Max oli kuskil 50mA lähedal. Umbes 10-kraadine nurga muutus ideaalist langetab nii volte kui mA päris oluliselt. Ausaltöeldes väike pettumus. Mulle tundub see taastuvenergia oma usaldusväärsem.
Comment
-
Ma ostsin ka paar aastat tagasi sarnase(mitte samasuguse) 1,8W paneeli katsetamiseks. Oli miski soodukas, kui ei eksi siis 150 EEK tol ajal. See annab küll kenasti 100 ja tiba pealegi mA. Samas 12V juures küll kuidagi 1,8W ei õnnestunud saada, 1,2 sis vastavalt kusagil. Tühijooksul on paneeli pinge pea 25V ja siis ma testisin, et suurima võimsuse saavutab umbes 1,8V juures 100 mA voolutugevusega, seega pidas minu paneel igatahes enamvähem paika. Midugi selle originaalelektroonika, mis seal vahel oli, selle saatsin kohe minema vahelt.otsija
Comment
-
Umbes samma raha eest võib sellist katsetada kui PayPal konto olemas, käsitööd ka lisaks:http://www.ebay.co.uk/itm/35-watts-6...4#ht_700wt_952
Comment
-
Esmalt postitatud mehka71 poolt Vaata postitustUmbes samma raha eest võib sellist katsetada kui PayPal konto olemas, käsitööd ka lisaks:http://www.ebay.co.uk/itm/35-watts-6...4#ht_700wt_952msn: pois11@hotmail.com
Comment
-
Paneelil ja paneelil on vahe.Uuemad annavad 20-40% välja ka pilves ilmaga,vanemad ainult päikese käes.Omal on paneelid 90x29cm ja oktoobri lõpus proovides 10W pirni pani põlema ~12V 21W aga enam mitte.See mis kirjas on mingil keskmisel laiusel umbes vahemere ääres,eestis ei saa enamasti kätte,muidugi ekvaaatoril on veel parem.Õige oleks enne ostu päikeselise ilmaga üle kontrollida.
Comment
-
Päiksepaneeli võimsus antakse olukorras, kus valgust on mingi kindel kogus, vist 1000lm ruutmeetrile. Juulis võib selle meilgi kätte saada ja üsna sinna lähedale saab hiliskevadel koos lume peegeldusega.
Päiksepaneelidel on ebamugav võimsuskõver ja maksimumvõimsuse saavutamiseks vaja head kontrollerit. Mõnekümne vati puhul tõenäoliselt ei tasu aga kontrolleri ost ära. Kui keegi suudab ise valmis teha, siis ilmselt tasub.
Võlusõna päikseenergia tarbimisel on MPPT ehk kodukeeli maksimaalse võimsuspunkti jälgimine. Kui paneelidega vähegi tuttav olla, siis andmetes on kirjas tühijooksupinge, pinge max võimsusel, vool max võimsusel ja lühisvool. Muid asju veel, aga need ei mängi väga suurt rolli. 12V süsteemi paneelidel on reeglina tühijooksu pinge 20...25V ja pinge maksimaalsel võimsusel 16...18V. Vool sõltub juba paneli võimsusest. Probleemiks on asjaolu, et lühisvool on ca 10% ainult suurem, kui vool maksimaalsel võimsusel. Kui paneeli max võimsus on nt 34W, siis see tähendab ca 17V, 2A, 12V aku laadimisel 13V juures on vool ainult pisut suurem, seega võimsust seega ca 26W. Tühja aku puhul 11V juures aga veelgi vähem.
Teemasse ka. Kuna paneelide iga on üsna samasse klassi erinevatel tüüpidel, siis 1W hind on peamine määrav tegur. Kasutegurid varieeruvad, aga kui pinda on, kuhu neid paigaldada, siis see ei tohiks probleemiks olla.
Comment
-
nSee võimsuskõver, kas see üldse nii märkimisväärselt kõigub sõltuvalt valguse tugevusest? Mõtlen, et sellesama 12V paneeli maksimaalne võimsus 17-18V juures, nagu ka minu ühel katsealusel. Ma katsetasin nõndamoodi omal ajal testides, et tegin pisikese step-down muunduri ja seadsin asja nõnda, et kui sisendpinge kukub alla selle maksimaalse võimsuspunkti(18V), siis lükkab muundur niiöelda koormuse maha paneelilt ja seega jäi paneeli pinge sujuvalt sinna 18V piiresse. Väljundisse ma ei seadnudki mingit pinge piirangut. Kui tahtsin 12V akut laadida, siis viskasin lihtsalt otsad peale ja sain tiba suurema voolutugevuse, kui otse paneeliga 12V akut laadides. Kui aga nüüd sinna väljundisse pistsin näiteks 2,4V akupaki, siis jäi võimsus ikkagi enam vähem samaks, seega sain kordades suurema voolutugevuse, kui oleksin otse seda 2,4V akupakki paneelist laadinud. Step-down muunduri kasutegur oli miski 80% äkki. Paraku on mu katsetamiseks olev paneel nii väikese võimsusega(1,8W), et muundur ise sööb tühijooksul sealt juba üksjagu ära, seega ei saanud seda maksimaalset võimsuspunkti pilvise ilmaga taga ajada, kuna muundur kippus pilves ilmaga selle paarkümmend mA ära sööma mis tuli.Loomulikult võimsuspunkti nn otsimiseks oli potekas ka muunduril küljes. Selle järgi seadsingi maksimaalset võimsust. Kui nüüd päikesepaistelise ilmaga see maksimaalne võimsus 18V ja pilves ilmaga 16V, sel juhul nagu ei tundu see kadu nii märkimisväärne olevat, et mingit imekontrollerit jookseks soetama. Muidugi kui võimsused juba kW ja enam, siis ehk hakkaks mõtlema isegi.
otsija
Comment
-
Minul on paneele 500W jagu ja kaalun igatahes 250EUR kontrolleri ostu. Tõenäoliselt ka kuni 1kW paneeliressursi lisamist süsteemi, et kontrolleri maksimaalne ressurss ära kasutada
Mul on üks 33W paneel trööpamiseks. Kui koju jõuan, siis peaks miski koormamise testi tegema erinevatel pingetel ja erineva valgustugevusega.
Comment
-
Ma ei hakka uut teemat looma aga küsiks, et mis see hea diood on mis panna päikesepaneeli ja aku vahele? Idee on selles, et on olemas 6v päikesepaneel ja 6v aku. Paneel on otse aku peale ühendatud ja oli mingi eriline diood mis laseb ühtpidi pinge läbi ilma, et see väga langeks ja teispidi kui päike looja läheb ei hakka aku paneeli toitma. Mõned dioodid võtavad lausa 0,5v pinget madalamaks kui vahele panna. Äki keegi aitab meenutada?msn: pois11@hotmail.com
Comment
-
See on schottky diood. Neil on pingelang oluliselt väiksem, kui tavalistel dioodidel. Pane mõne netipoe otsingusse "schottky". Vaata ka lubatud pinget ja voolu, et need poleks väiksemad, kui sul tarvis.
edit: kuna paneeli väljunpinge oleneb valgustatusest, oleks tore vahele lisada step-up/step-down konverter. Sellega määrad vajaliku stabiilse väljundpinge.
Näiteks selline: http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Conver...item5645d2fd7c
Konverter tagab selle, et akut laetakse ka siis, kui paneeli pinge on madalam, kui 6...7 volti. Loomulikult, mida vähem valgust, seda nõrgem vool konverteri väljundi ja aku vahel.
Kui paneeli võimsus väga väike, pole konverter mitte alati lahenduseks.viimati muutis kasutaja sebastian; 09 September 2012, 23:50.
Comment
-
Ah tellisin eile need ära http://www.ebay.com/itm/330464970324...84.m1497.l2649 . Mine tea, äki on veel paremad dioodid.
Asi on selles, et meil on metsa sisse paigaldatud üks vilja viskamis masin sigadele. Eelmine suvi sai hiinast odav 6v paneel tellitud aga see tõmbus nüüd valgeks. Tundub, et see silikoon ei ole ilmastiku kindel. Nüüd sai üks korralik ostetud, alumiinum raamiga ja klaasist esisega. Päris hästi toimib, kõige külmemal perioodil tuleb korra laadida. Kevadel laeb üsna kiiresti aku täis.msn: pois11@hotmail.com
Comment
-
Tegelikult on need (1N5401) dioodid hoopis viletsamad. Pingelang suurusjärgus 0,7...0,8A.
Müüakse nime all solar panel barrier diode, sest kõrgema pingega paneelide jaoks pole selline pingelang kuigi oluline.
Sinul ainult 6V maksimaalselt kasutada, seepärast oleks schottky õigem.
Näiteks 1N5822. Kannatab maksimaalselt 3 amprit ja 40V, väiksemal koormusel pingelang 0,3...0,4V.
Või 1N5820, 1N5821 - need küll veidi madalamale pingele, aga sulle sobivad.
Ei pea tellima ja ootama, poes kohe olemas: http://www.oomipood.ee/product/1n582...0v-3a-80ap&f=t
Comment
Comment