Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Kuidas töötab "voice coil" HDD puhul

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Kuidas töötab "voice coil" HDD puhul

    HDD puhul liigutab kirjutamis- ja lugemispäid hoidvaid hoobasi voice coil:




    Nagu piltidelt näha, siis asub induktor(peenikesest vasktraadist trapetsi kujuline detail) kahe püsimagneti vahel. Selle induktori külge on ühendatud väga peened punane ja must juhe ilmselt siis magnetvälja tekitamiseks. Kuidas aga pannakse kirjutamis- ja lugemispäid liigutavad hoovad paremale ja vasakule liikuma?

    #2
    Vs: Kuidas töötab "voice coil" HDD puhul

    Kui HDD mähise paned valjuhääldi asemele madalsagedusvõimendi väljundisse, tekib heli hoobade pöördliikumise tulemusena, erinevalt valjukate ette-taha liikumisega. Kuna hoovad on väikese pindala ja massiga, ei taha nad üle kanda madalamaid sagedusi. Et siis hoobasid liigutab edasi-tagasi pinge polaarsuse muutus. Kui küsid edasi, kui suur on pinge ja vool, siis peab vool olema selline, et mähis ei soojeneks. Aga pinge nii kõrge, et hoovad liiguksid.

    Comment


      #3
      Vs: Kuidas töötab "voice coil" HDD puhul

      peaaegu alsatianp. Pinged ja voolud sul segi. Need 2 asja on omavahelises sõltuvuses. VÕIMSUS peab olema nii suur et pool liiguks aga ylemäära ei kuumeneks.
      Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
      1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
      2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

      Comment


        #4
        Vs: Kuidas töötab "voice coil" HDD puhul

        Liigselt madal pinge ja pooli liigselt suur takistus => ei saa võimsust tekkidagi.
        Mina küll olen kunagi oma põhikooli lõpuklassis käivale tütrele kooli eletromagnetit kerinud.
        Füüsika on ka praktika, mitte lihtsalt suvalt foorumis igalpool torkimine

        Comment


          #5
          Vs: Kuidas töötab "voice coil" HDD puhul

          Kuna hoobadel on piisavalt suur mass, siis ei kanna nad üle hoopis kõrgeid sagedusi. Alla 10Hz ei ole mitte mingi probleem võnkuda ka täishälbega.
          Pinge mingit soojust ei tekita, selle tekitab vool. Voolu saavutamiseks tuleb aga tõsta pinget. Nende omavaheline korrutis on võimsus. Takistuse ja voolu korrutis on pinge. kui ühte väärtust muuta, siis kindlasti muutub veel lisaks 1 või isegi 2 väärtust. Kuna reeglina takistus on enam-vähem püsiv, siis muutuvad pinge ja vool. Pinge ja voolu korrutis on võimsus, seega kui tõsta pinget, siis võimsus kasvab. Kuna eelnevast teame, et pinge tõstmisel kasvab ka vool, siis kasvab võimsus voolu arvelt veelgi.
          Kui hoobade mehhanismi õhemaks viilida, siis tõuseb pisut sagedus, millega on neid võimalik käitada. Teine võimalus sageduspiiri tõsta on suurendada võimsust pinge tõstmise näol, kui juhtahel ka voolu kasvu on suuteline samaaegselt tagama.
          Mistahes võimsuse suunamine sinna mähisesse tekitab soojust. Liigse soojendamise tulemusel hakkab lakk vms mähist koos hoidev aine sulama ja mähis jookseb aluselt maha. Reeglina see mõistlik piir jookseb kuskil 100 kraadi kandis, seega kui temperatuur hoida sellest 30% madalamal ei tohiks miskit hullu juhtuda
          Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

          Comment

          Working...
          X