Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Palun abi takisti/küttekeha valikul

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Palun abi takisti/küttekeha valikul

15R ja 10R peaks otse aku pealt ikka soojaks minema küll. Lausa kuumaks. Ilmselt sa ei saanud sealt ühendust või siis pead mõned (kümned) sekundid ootama. Või siis on valed või katkised takistid. Muidu mõni ~5...20W pirn peaks ju ka põhimõtteliselt asja ära ajama? Numbritulede omad on näiteks osadel autodel sellised mõnusad piklikud... (mingi 2-3 cm)

Comment

Ma lootsin ka et läheb soojaks, ühenduse viga polnud kindlasti sest jootsin juhmed külge, puhastasin otsad pikemalt ära ja kerisin ümber aku klemmide.
      Seda pirni asja kaalusin ise ka aga tollega on see asi et ta mingi aeg jälle põleb läbi ja kandilist takistit oleks ka parem panna sinna. Lisaks on veel see häda, et läbipõlemisel on selle süsteemi kätte saamine suht ebameeldiv ja aeganõudev tegevus. Kui juba panna siis tahaks ikka takisti, need vist ei tohiks niisama läbi kärsata eriti ?

Comment

Milline takisti oleks soojuse erladumise mõttes sarnane näiteks mingi 5w või 10w pirniga?

Comment

Soojus eraldub vaatamata sellele, kas on takisti, pirn, või...... . Soojusülekanne soovitud kohta on omaette värk, seda läbi jutukanalite naljalt ei lahenda.

Comment

P = U * I, mõõda kas takisti otstele pinge üldse jõuab, 10 oomi korral peaks takistist üle ampri läbi minema ja takistil peaks siis eralduma umbes 14.4 W võimsust soojuseks, kui toide on 12V.
            Kas takisti on ikka 10
            oomi, mitte juhuslikult 10 kilo-oomi?
            viimati muutis kasutaja spirit; 30 m 2012, 16:11.

Comment

Ma seda tean, et P on U*I. Aku pealt tuleb pinge U mis on 12V, Kus kohast ja mida ma mõõdan, et saada I või P. Kui takistile joota juhtmed külge, otsad puhastada pikalt ja kruttida otse aku klemmidele siis ma olen suht kindel, et seda kaudu ka sinna pinge jõuab. Eelpool mainitud takistitest kumbki otse akule ühendades soojaks ei läinud. Kuidas kindlaks teha milline takisti on vajalik, et läheks umbes sama soojaks kui salongivalgustuse 5w...10w pirn? Soojusülekande kohalt ma probleemi ei näe, selle saab mõõtud sovivusel sinna kandilisse pessa panna termopastaga ja epovaigu või millega iganes pealt kinni ära valada. Täpselt nagu originaalis sellel pildil oli.

Comment

Kui pesa/koht olemas, siis ikka termopasta, hea, kui vähe! Ei saa nüüd aru sellest takisti valiku probleemist: mõtle peast: 12V ja 12 oomi on 1A:12W (DC), ilmselt vähe? Võta 12V ja 1 oom:
                saad 12A ja 144W (DC). Vali nüüd siit vahelt midagi, seda nimetatakse interpolatsiooniks. Ja vaata, et see takisti reaalselt ka Su voolu vastu peab!

Comment

Aga kust ma tean, et ta reaalselt voolule vastu peab. Ma sellepärast palungi abi, et keegi ütleks mis andmetega takistit peaks poest küsima. Termopastaga paigaldamisega ja juhtmete ühendamisega probleemi pole, lihtsalt oleks vaja, et keegi ütleks, et vot proovi sellist ja sellist jne... vaatan milline kõige sobilikuma temperatuuriga tundub ja selle külge panengi. Ilmselt pean ka selle originaali siis ära kiskuma , kuna ta otse akult soojaks ei lähe? Mõlemale takistile tuleb ukse sisse toitejuhe akult 2,25mm2 kõlari kaabel. ühel pool on akuni umbes 3,m juhet, teisel pool 2m. Kas see on piisav ristlõige?

Comment

Aga mõõda ära. Pista takisti nende juhtmetega külge ja mõõda ära pinge takisti klemmidel, samuti pinge aku klemmidel. Siis ühenda multimeeter ampermeetrina 10 või 20A mõõtepiirkonnaga.
                    Anab pildi olukorrast.
                    Akul ikka jaksu on? Numbritule lamp põlema läheb aku pealt?

Takistite vastupidavusega on nii, et nimivõimsusel lubatud eluiga peaks olama andmelehelt leitav.Nimivõimsusel lubatav töötemperatuur peaks jääma sinna 100 kraadi kanti, võibolla nats rohkemgi.See siis pidevalt töös olles.
                    Kui panna asi kergemas reziimis tööle, eluiga pikeneb kohe tunduvalt.
                    Ja vastupidi, ülekoormamisel eluiga lüheneb.
                    Sinu rakenduses, kui töötamisaeg on minutites, ei tohiks sellise võimsusega takisti eluiga olla küsimuseks. Elektriliste parameetrite alusel. Eluiga võivad mõjutada igasugu muud tegurid (tootmisdefekt, mehaaniline vigastus, vibratsioon, samuti ebaõnnestunud disain).

Comment

Aku on täsi, see sai ennem just pikemalt laadimist. Tulen ikka oma algse küsimuse juurde tagasi, et millise takistiga ma seda mõõtmist proovima peaksin. Kas keegi oskaks soovitada mis takisti see oleks, mis hakkaks soojenema 12V otse akule pannes?

Comment

Nendesamade poest ostetud takistitega.
                        Mõõtetulemused kriba siia.

Comment

Need takistid, mis ostsid, ei lähe paraku jah soojaks, sest jäid natuke liialt allapoole piirparameetreid.
                          Aga, näiteks selline (loodetavasti on õiges kestas):
                          http://www.oomipood.ee/product/ax9w 12r/12r-9w-axial

Ära teda suitsema lase katsetamisel (tahaks siis saada korralikku kontakti, soojustjuhtivat kontakti metallpinnale).
                          Teine asi, millega pead arvestama on kontaktid. Need väljundtraadid kuumenevad samuti (ühenduseks mingi klemmik, presshülss, ..)
                          Kolmas aspekt, et oleks tagatud vibratsioonikindlus.
                          Sellele ukseliinile võiks ka eraldi kaitsme vahele ühendada (2A "slow motion" tüüpi võiks olla hea)
                          Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

Comment

Esmalt postitatud erku poolt Vaata postitust
                            Need takistid, mis ostsid, ei lähe paraku jah soojaks, sest jäid natuke liialt allapoole piirparameetreid.
                            Aga miks ei peaks.
                            Ja milleks see energia seal takistis muundub siis?
                            Kosmiliseks kiirguseks, mida keegi mõõta ei suuda?
                            Ma saaks aru, kui oleks tegu ebapiisava soojenemisega.

Et asi selgem oleks, tegin siin võrdleva katse.
                            Täpselt samu asju käepärast pole, aga võrdlusmomendi peaks saama.
                            Takisti ПЭВ-7,5 (7,5 W) takistusega 5,1 oomi, mida toitsin ATX-toitekast 5V pingega läbi ca 30cm juhtmetega ristlõikega ca 0,5 mm2.
                            Paarikümne sekundiga läks takisti nii kuumaks, et näpu vahel hoida enam tahtnud.

Edit: Teemaalgatajale: mõõda takisti kah oommeetriga üle.
                            Mu silmad on karpide viisi valesti markeeritud komponente näinud.
                            viimati muutis kasutaja tcumen; 30 m 2012, 20:54.

Comment

1. Kas võis olla, et tõenöliselt seest katkise (12640 oomi) originaali järgi mõõdetud ja ostetud takisti oli liiga suure tekistusega et 12V pealt soojaks minna?
                              2. Termopastaga kinnitamine ja klemmid ja juhtmed pole probleem,aga kas kaitse peaks olema ennem neid mustasi mooduli plokke või peale (ploki ja küttekeha vahel)? Nagu mainitud tuleb peale vool korralaiku 2,25mm2 kõlari juhtmega vool akult,originaal oli ca poole peenem, sealt edasi läheb originaal selline ca 0,5mm2 juhe.
                              3.Mis asi on 2A "slow motion"?
                              4. Kas ma saan õieti aru, et algatuseks tuleks proovida 12oomi ja 9w.
                              Ma arvan usun selle küttekeha funktsioon ongi ainult kergelt soojaks minna, et kinnijäätunud südamik pöörelda saaks, sinna mingit erilist pikalt kuumutamist pole ilmselt vaja.

Comment

Sai nüüd eile auto kallal nokitsetud, üks see takisti mis otse akult ka soojaks ei läinud oli 150 oomi ja 5w.

Comment

Working...
                                X