Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

KNX protokolli kasutav seade ja "tark maja"

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: KNX protokolli kasutav seade ja "tark maja"

Mis vahet on, kas automatiseerid tööstuses tootmisliinide järjekorda, põlemiskambrite gaasisegusid, keskkonna regulatsiooni temperatuuri-, niiskus-, tolmu- jne andurite abil või kodus valgust, kütet, ventilatsiooni?
    Regulaator töötab alati ühtemoodi, programmiloogika on sama iga kontrolleriga. Tööstuse mehed suudavad teha paindlikumaid lahendusi, kuna ükski tehas pole sarnane ning seal maailmas legodest valmislahendusi ei kasutata.
    Ma tean isiklikest kogemustest, et ei ole mõtet tööstusautomaatika mehi alahinnata.

Comment

Esmalt postitatud vanemleitnant poolt Vaata postitust
      Aga mis selle praktiline mõte on ja kes seda kõike meelde suudab jätta. Mulle meeldib küll rohkem, kui köögi lüliti lülitab ainult ühe vajutusega sisse köögi valgusti jne.
      tore, kui sulle see sedasi meeldib, hetkel on vaja tegeleda teemaga.
      Forget the net. Switch on the set. Warm it up slow and go. Light the tubes, bask in the glow. Surf shortwaves on your old radio.

Comment

Vägagi teemakohane küsimus ja oli tegelikult raxz-ile mõeldud. Vastus ka juba saadud:

Esmalt postitatud raxz poolt Vaata postitust
        See praktiline mõte ei olegi nii tähtis. Peaasi, et saaks midagi õppida ja areneda

Comment

Esmalt postitatud raxz poolt Vaata postitust
          Mis vahet on, kas automatiseerid tööstuses ... Tööstuse mehed suudavad teha paindlikumaid lahendusi, kuna ükski tehas pole sarnane ning seal maailmas legodest valmislahendusi ei kasutata...
          ...ei ole mõtet tööstusautomaatika mehi alahinnata.
          Ega ma ei alahindagi aga praktika on ikkagi selline, et tööstuse mehed on kompetentsed ja konkurentsivõimelised tööstuses, hooneautomatika mehed aga hooneautomaatikas. Olles ise hoone automaatiksat "mitte väga kaugelt" mööda käinud, ei tea ma ühtegi suuremat maja Tallinnas kuhu oleks ehitanud hooneautomaatika süsteemi tööstuse automaatika firma, kõik on ehitatud hooneautomaatika firmade poolt.

Comment

Muidugi on hea kui "saaks midagi õppida".
            Ei näe mingit põhjust tuppa minnes lülitit vajutada.
            Andurid suudavad ise otsustada kas süüdata lamp või mitte.

Kuskil 83. oli jutuks et on automaatika, millele tuleb öelda millal peab kana krillitud olema.
            Et siis automaat võtab külmkapist kana ja krillib õigeks ajaks valmis.

Aga siis oli tehtud täiendus et helistad ja muudad valmissaamise aega.
            See käis tol ajal kettaga traattelefoni baasil.

Nüüd on mul mõni aeg gaasiahi ja selle küljes arvuti pistik.
            Dokumendid on sellest pistikust vait ja tarnija ka ei tea kuidas ahju üle arvuti juhtida.
            Tehas ei avaldavat saladust.

Seega võimalus "midagi õppida" on mitmel pool olemas.
            Kas on parem õpetaja kas hoone-või tööstusautomaatik - kes seda oskab öelda.

Kui ise mingi asja välja mõtled siis on täitsa põnev ka ise lahendus leida.
            Näiteks maja automaatika mis kontrollib kas koolipoisil on kodust väljudes
            selleks päevaks kõik vajalikud asjad kaasas.

Comment

Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
              ....
              Kui ise mingi asja välja mõtled siis on täitsa põnev ka ise lahendus leida.
              Näiteks maja automaatika mis kontrollib kas koolipoisil on kodust väljudes
              selleks päevaks kõik vajalikud asjad kaasas.
              RFID ehk abiks. Aga veel parem kui kontrolliks kas kõik õpitud.

Comment

Esmalt postitatud aqv poolt Vaata postitust
                RFID ehk abiks.
                Jah.

Seadme planeerimine sai alguse kadunud prillide otsimise süsteemist.
                Kuna väljatöötlus oli koolipoisi leiutis-töö siis sai lisatud ka vajalike asjade
                kontroll majast väljumisel.
                Tehniline lahendus tundus minule isiklikult tehtav.

Sellised funktsioonid võiks ikka ka kuuluda TARGA MAJA juurde.

Comment

Kuna see teema juba nagunii esialgsest postitusest kaugele on vooland, siis laiendame.
                  Misasi on üldse tark maja? Minu jaoks on mingi asi tark siis, kui ta on võimalikult nähtamatu, samas alati toetamas, kui vaja. Nagu ideaalsed teenrid 18 sajandi härrasrahva elu kirjeldavates raamatutes Lülitile mitme funktsiooni andmine, pultidega jahmerdamine jms ei seostu minu jaoks tarkusega vaid stressis naisega.
                  Seoses energiakriisiga on üks kriteerium veel lisandunud: võimalikult vähe energiat raiskav. Siin saab silmas pidada ainult aktiivset kokkuhoidu, st energiat tarbivate seadmete juhtimine nii, et nad ei tarbiks, kui seda pole vaja. Võibolla võiks laiendada ka "tasuta" energia akumuleerimise juhtimisele.
                  Igastahes, et maja oleks nähtamatu, aga toetav, peab ta teadma kahte asja- esiteks sinu ootusi, ning teiseks seda, kus sa oled. Ootustega on lihtne - me oleme oma harjumuste orjad, ning tõenäosus, et me wc-sse minnes tuld põlema ei taha panna, kui parasjagu akna kaudu piisavalt valgust ei tule, on olematu. Ning ilmselt tahame, et öösel kell 3 oleks seda kunstvalgust hädapärast niipalju, et orienteeruda, kuid hommikul kell 7 tahab õrnem pool meikimiseks täis prozektoriparki.
                  Teine pool- teadmine, kas ja kus tarbija viibib. Siiamaani oli see väga raske ülesanne ja sellepärast ei ole ka majad eriti targad. Õnneks tegi microsoft kinecti (http://en.wikipedia.org/wiki/Kinect) ja õnneks on sellele nüüd olemas nii microsofti sdk kui opensource linuxi draiverid. Samuti kasvav hulk librasid. Ma usun, et lähiaeg toob hulga huvitavaid targa kodu projekte.
                  Toidan trolle!

Comment

redart pole siin omale targa maja asja delgeks teinud, esimene lause läheb poolikult pihta, ülejäänud kappab puusse. Põhimõte on selle, et asi PEAB OLEMA võimalikult lihtne (isegi naine peab pihta saama). Siis lõpus oled jälle natsa pihta saanud, kui veel tegeled, saad selgeks... Hetkel teema protokollides (ntk KNX, Zwave....)
                    Forget the net. Switch on the set. Warm it up slow and go. Light the tubes, bask in the glow. Surf shortwaves on your old radio.

Comment

Esmalt postitatud macman poolt Vaata postitust
                      Põhimõte on selle, et asi PEAB OLEMA võimalikult lihtne (isegi naine peab pihta saama).
                      Lihtne on siis kui ei pea millelegi pihta saama ja kõik toimub nagu iseenesest parimal viisil.
                      Aga on ju võimalik mitmeid "algoritme" targaks majaks. Kellele milline tarkus meeldib.
                      Protokoll on ainult soovitu kirjapaneku viis.

Kui keegi tahab vajutada nuppu et toas valge oleks siis pole see küll eriti tark maja.

Aga igale oma.

Comment

väga hea, Su esimene lause, selle võiks lausa kuldsete tähtedega targa maja slouganiks teha,
                        algoritmid ja protokollid need juba abihendid.
                        Tundub, et siit midagi tarka enam ei tule, kuid vajalikud kontaktid vajalike inimestega on saadud ja kel tõsine huvi kuidas asjad toimuvad ja ehitus läheb,
                        siis see vajaks juba uut lehekülge. Tänud neile, kes andsid asjalikke näpunäiteid.

Comment

Esmalt postitatud macman poolt Vaata postitust
                          redart pole siin omale targa maja asja delgeks teinud, esimene lause läheb poolikult pihta, ülejäänud kappab puusse. Põhimõte on selle, et asi PEAB OLEMA võimalikult lihtne (isegi naine peab pihta saama). Siis lõpus oled jälle natsa pihta saanud, kui veel tegeled, saad selgeks... Hetkel teema protokollides (ntk KNX, Zwave....)
                          Ma targu kirjutasin "minu jaoks.." ehk siis omastarust ma olen väga hästi pihta saanud. Ja minuarust teised kõik jällegi ei ole
                          Praegune turutermin "tark maja" seostub minu jaoks kahe asjaga: esiteks võetakse selle termini abil mitte nii tarkadelt ära nende üleliigne raha, vastu midagi praktilist andmata, ja teiseks pannakse selle sildi all aparaatidele külge veebiservereid. See on selline trend. Kui ma veel vähe noorem olin, siis oli moes, et inimesed tegid endale kodulehti, nüüd teevad aparaadid
                          Aga nagu ma juba ütlesin, on viimasel ajal huvitavad arengud toimunud nii iseõppivate algoritmide kui 3d pilditöötluse osas, nii et ma usun helgesse tulevikku. Protokollid meeldivad mulle ka. Eriti avatud.
                          Toidan trolle!

Comment

Tere, kui kellelgi soovi või huvi meie Z-wave tehnoloogial targa kodu süsteemiga lähemalt tutvuda, oleme väljas täna alanud Eesti Ehitab messil, mis kestab laupäevani. Oleme väikese demomaja püsti pannud, kus peaks süsteemi olemusest ka aimu saama. Asume A2-14 nurgaboksiga.

Tervitades,

Lauri.
                            Fibaro juhtmevaba koduautomaatika - www.indome.ee
                            Tark kodu vähem kui 500€ eest

Comment

Võtaks veidi sõna tuntud firmade ja nende lahenduste osas:
                              Ka ABB taoline hiid võib mõni päev lihtsalt kaduda - see ameerika asbesti kahjunõue oleks nad äärepealt hingusele saatnud.

Väga paljusid meie firmasid pole enam mõne aasta pärast olemas, või nad ei tegele enam selliste asjadega.
                              Palju olulisem oleks hoopis korralik dokumentatsioon ja levinud/avalik platvorm.
                              MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
                              KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

Comment

Paku välja mõni kontrollerite programeerimise avalik platform, mis praktikas "targa maja" puhul kasutatv on. Mina selliseid ei tea.

Comment

Working...
                                X