Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

LCD LED backlight'i kasutamine ilma läpaka/LCD kontrollerita

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

LCD LED backlight'i kasutamine ilma läpaka/LCD kontrollerita

Niisiis sain ühe ämblikuks läinud LCD ekraani seest taustvalgust loova LCD riba. Koosneb 42'st LED'ist (7 kaupa jadaühendustes). Ribal endal peale LEDide muud elektroonikat pole. Lintkaabel on 7 soonega: üks - ja kuus +, üks iga jada jaoks (või siis vastupidi?). Kas ilma kontrollerita võib neile üldse särakat anda, ilma et need maha põleks? Andsin mobiiliakult üksikutele LEDidele korraks särtsu, särasid hirmus heledasti. Kui võib siis mitu volti per LED? 3V? Ehk siis ühe jada kohta 18V?
    Ribal on sellised kirjed:
    AS-14B38029-H52GD-X-1-1BD-1476
    48.14B38.002
    tpt OS-2 94V-0 E88441 1140

Püüdsin leida andmeid, mis LED'idest see koosneb, aga ei leidnud. Samas kui pinge on õige pole ju ühtegi takistit vahele tarvis? Andsin nüüd läpaka toiteadapterist (output 19V) säraka peale tervele jadaahelale (7 LEDi), seega ca 2,7V per LED. Põles täitsa kenasti. Mis sellistel LEDidel voolutarve olla võiks, mitukümmend milliamprit?
    viimati muutis kasutaja Scott; 04 January 2013, 05:43. Põhjus: kokku

Vs: LCD LED backlight'i kasutamine ilma läpaka/LCD kontrollerita

Esmalt postitatud Etsike poolt Vaata postitust
    ...
    Samas kui pinge on õige pole ju ühtegi takistit vahele tarvis?
    See pole nüüd päris õige arusaamine. LED-i puhul on siiski kõige olulisem voolu piiramine. Pinge on ka muidugi tähtis, peab rehkendama, et toitepinge oleks tiba suurem, kui jadas dioodide päripingelangude summa. Samas liiga suureks pole toitepinget mõtet ajada, see läheb muidu eeltakistil soojuseks.
    LED-ide tüüpi teadmata on raske soovitusi jagada, kuid alla 20 mA taluvaid ei mäleta olevat.
    Pingelang on sinistel ja valgetel jah enamasti 3 V kandis.
    Eeltakisti arvutamiseks on hulgim rakendusi olemas, toksi otsimootorisse "LED calculator" vms.

Comment

Kui pinge on fikseeritud ja stabiliseeritud sobivale pingele, siis pole mingisugust lisatakistit vahele vaja.

Comment

Esmalt postitatud tiidu93 poolt Vaata postitust
        Kui pinge on fikseeritud ja stabiliseeritud sobivale pingele, siis pole mingisugust lisatakistit vahele vaja.
        Pinge olgu fikseeritud, aga voolust pohh?

Comment

Kullakallid inimesed, vool sõltubki pingest. Sobiv stabiliseeritud ja fikseeritud pinge = vajalik vool. No ma ei või

Comment

LED päripinge pinge on muutuv suurus.

Comment

Kullakallid inimesed, vool sõltubki pingest. Sobiv stabiliseeritud ja fikseeritud pinge = vajalik vool. No ma ei või
              See kõik on õige, aga paraku ei ole eelmainitud pooljuhil niipalju intelligentsi, et suudaks vooluga tervislikku piiri pidada. Ta laseb endast läbi niipalju voolu, kui toiteallikas suudab anda. Ja kui see allikas jaksab rohkem, kui diood kannatab, sooritab LED suitsiidi.
              Sellist voolupiiramise nippi kasutatakse mõnedes taskulampides, kus voolu piirajaks on toiteallika sisetakistus.
              Teemaalgataja aga ei tea LED-ide tüüpigi, rääkimata vajalikust pingest ja tervislikust voolutugevusest.
              viimati muutis kasutaja tcumen; 04 January 2013, 19:23.

Comment

Vale puha, LED-i "voolutarve" sõltub pingest. Vaata mõne LED-i voolu-pinge sõltuvuse graafikut. Näed, et teatud pingel teatud vool. Googelda netist Cree Q5 LED-i näiteks. Seal graafik, 3V juures ca 175mA, 3.5V juures ca 700mA ning ca 3.6V juures 1000mA. Kui võtad kasvõi LM317-ga krutid pinge 3.5V-ni, siis vahele pole vaja lisatakki. Ainus jama see, et külmast peast on vool väiksem kui soojast peast. Siis tulebki "algvoolu" väiksema peale panna, pooljuhtidel ju paha komme oma "takistust" tempi tõustes vähendada.

Takisti pannakse seljuhul ette kui pinge on üle lubatud normi, seljuhul jah kogu vool jookseb läbi LED-i. Kas LED draiveritel on lisatakisti vahel? Ei.
                viimati muutis kasutaja tiidu93; 04 January 2013, 22:05.

Comment

LED draiveritel(tehasetoodang), niipalju kui olen kokku puutunud, seal hoitakse stabiilset voolutugevust mingi pingevahemiku ulatuses. Või on keegi ainult stabiliseeritud pingele varianti kohanud? Vool sõltub temperatuurist ja ma julgen oletada, et ka niiöelda "kulumisest", kui ikka paarkümmend tuhat tundi vs uus täpselt sama LED, kas siis samal pingel ikka sama voolutugevus? Ajapikku pidi valgusviljakus vähenema LED-l, mul selline tunne, et ka päripinges võib vabalt muutusi toimuda päris arvestatavas osas, targemad teavad ehk kommenteerida...
                  otsija

Comment

Kas LED draiveritel on lisatakisti vahel? Ei.
                    Uimaeivõi.
                    Torkasin kinnisilmi näpuga tabelisse. Sinna alla sattus LT1932:
                    http://www.linear.com/product/LT1932
                    Justkui pole takistit. Kes datasheedist plokkskeemi viitsib uurida, siis on millegipärast Q2 emitterisse ikkagi takisti topitud. Ja mingi kasutu opakas mõõdab sellel tekkivat pingelangu. Ja eriti hirmus on kastike, millele kirjutatud "LED current reference". Mõttetu raiskamine!
                    Olgu. Torkasin veelkord tabelile näpu silma. Välja tuli ZXSC300:
                    http://www.datasheetdir.com/Zxsc300-...lication-Notes
                    Ei tea, miks seal skeemil see R1 kükitab? Ja kivil võiks Isense koiva ka maha saagida? Ah et transi kaitseks? No paneme siis näiteks mingi 100A MOSFETi. Pole midagi erilist tänapäeval. Enne aurustub LED ja transsi pole vajagi kaitsta.
                    Rohkem ei viitsinud tabelit piinata, sest need LED-draiverid ju puha valesti projekteeritud. Lähen takistite peale tagasi.
                    Harjutamine teeb harjutajaks.

Comment

Ma rääkisin LED-iga jadamisi voolu piiravast takistist, mitte draiveri enda skeemi kuuluvast takistist.

Comment

Mis see siis tõestab et ei ole eraldi takistit? Et led draiver on püsipinge allikas?
                        Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Minu väide oli, et kui vooluallikas annab koguaeg sobilikku stabiilset pinget LED-ile, siis pole vaja lisatakistit vahele. Millega te siin nõustuda ei saa?
                          Et kui võtan LM317, ajan väljundisse 3.5V, selle pinge juures 700mA vool. Kui ma hoian PINGET stabiilsena, siis on ka VOOL stabiilne.
                          Teie loogika järgi on selline ühendus vale, kas ma peaks siis näiteks pinge viima ca 5V-ni ja vahele panema ca 2.1 oomi takisti?

Comment

[QUOTE=tiidu93;469282]Minu väide oli, et kui vooluallikas annab koguaeg sobilikku stabiilset pinget LED-ile, siis pole vaja lisatakistit vahele. Millega te siin nõustuda ei saa?
                            Et kui võtan LM317, ajan väljundisse 3.5V, selle pinge juures 700mA vool. Kui ma hoian PINGET stabiilsena, siis on ka VOOL stabiilne.

Ühendus ei ole vale: Su tõlgendus on vale: Tee selgeks vool versus pinge: mis lülituses on mis primaarne. Kui Sa näit praegu mõõdad püsival pingel seda voolu ja arvad, et OK, siis temp. muutudes ja LED-ide vananedes asi muutub. Stab. vooluga on asi lihtsam.

Comment

Kui ma hoian PINGET stabiilsena, siis on ka VOOL stabiilne.
                              Tegelikult tuleb hoida VOOL stabiilsena, siis on ka PINGE stabiilne. Et siis tegelikult sedapidi.

Comment

Working...
                              X