Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Projekt LED-idega

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Projekt LED-idega

Tervist!

Mul käsil üks väike projekt, milles kasutan 12 LED-i öövalgusena, ning mul on tekkinud paar küsimust-arusaamatust. Idee on selline, et liikumise peale hakkab see valgusti tööle ning põleb paar-kolm minutit ja siis läheb kustu. Et liikumist tuvastada, sooviksin kasutada seda jubinat. LED-id ise on paigutatud sellise skeemi järgi:
    Click image for larger version

Name:	skeem ja mõõdud.JPG
Views:	1
Size:	97,7 KB
ID:	876115.
    Voolu võtaksin hea meelega seinast ning plaan see muuta 12VDC-ks kasutades näiteks seda. Kuid kuna eelmisest pildist on näha, siis minu väike skeem nõuab voolu vaid 60mA. Siit tuleb ka minu esimene küsimus: kuidas oleks kõige otstarbekam vähendada seda voolutugevust, mis see draiver välja annab? Ma ise panustaksin kõige rohkem takistite peale. Teine küsimus oleks, kui palju soojust see draiver toodab? Ma ise arvan, et see ei mängi eriti rolli, kui LED-id põlevad vaid paar minutit.

Ma tean ka seda, et ma ei saa ilma mingisuguse kiibi ja programmita seda asja tõenäoliselt tööle, kuid mul on käepärast mitu inimest, kes oskavad mind selles osas aidata.
    viimati muutis kasutaja antsmartti; 24 m 2013, 22:45.

Vs: Projekt LED-idega

Ma arvan, et see draiver ei ole suuteline 12V välja andma, nagu skeem eeldaks. Konstantse vooluga LED draiver minu meelest üldse hästi ei sobi.
    Isegi kui leiad 12V variandi (lingil on muideks 3...5V), üritab see väljundvoolu sättida endale sobivaks. Sinu skeemi puhul ei jäägi muud üle,
    kui constant current adapter püüab oma pinget tõsta, et saavutada enda jaoks õige vool.

Pigem siis juba lihtne "seinakuubik" ehk tavaline 12V adapter. Neid Elfas, Oomipoes jne. kindlalt olemas. Adaptri voolutaluvus sobib igasugune alates 60mA.
    Tavaliselt nad ongi suurusjärgus 300...500mA. Need on konstantse pinge allikad, ehk siis 12V tuleb alati, aga voolu määrab juba tarbija - LED-d koos takistitega.
    Väga edukalt võib ka 9 voldine adapter olla. LED-de eeltakistid tuleb siis ümber arvutada.

Sisse-välja lülitus võiks olla NE555 taimeri baasil tehtu. Pisike odav mikroskeem. Minu meelest lihtsaim ja odavaim variant üldse.
    Pole ju sekundi murdosa täpsuseid vist vaja?

Taimer monostable režiimis. Viivituse pikkuse annab valem R1 = T / C1
    viimati muutis kasutaja sebastian; 25 m 2013, 01:27.

Comment

Aga kas see NE555 on suuteline ka 2-3 minutit seda pulssi välja andma? Mul on siis vaja kuskil 100k takistit ja 1500uf kondekat? Kui suur see kondekas nagu füüsiliselt umbes on?

Idee poolest on sellel sensoril sisse ehitatud ka mingisugune taimer, mis siis määrab kui kaua ta seda signaali välja annab. Aga selle moouli High output on minu meelest ainult 3,3V, kui ma õigesti mäletan.. Otsin pärast selle datasheeti üles.

Comment

Mõõtudelt umbes pool AA elemendist.
        Pane siis 1MΩ ja 150uF, kui ruumi väheks jääb. Saad 150 sekundit viivitust.

Comment

Kas seal on vahet, mis materjalist takisti ja kondekas on? Ma pole päris täpselt aru saanud, mis nende erinevused on.. Ma ise vaatan hetkel neid kahte: http://www.oomipood.ee/product/150/1...05c-6-12mm&f=t ja http://www.oomipood.ee/product/1/4w%201m/1m-1-4w&f=t

Comment

Ei ole tähtis. Aga et elektrolüütkondekate mahtuvus kõigub üsna vägevalt, oleks hea panna takisti ja sellega järjestikku potekas e. trimmer. Näiteks 470uF konde, 200kΩ takisti ja 100kΩ potekas.
            Nii peaks viivitus olema reguleeritav vahemikus 44...141 sekundit. Teoreetiliselt. 200kΩ poteka korral 44...188 sekundit.
            Kui on suuremat reguleerimise täpsust vaja, siis takisti veidi suurem ja pote väiksem. R = T/C

Comment

Viivituse reguleerimine ei ole tegelikult üldse vajalik. Vaja on seda, et LED-id süttiks umbes paariks minutiks liikumise peale, ning läheks ise kustu. See on mul veel väga lahtine, kuidas ma liikumise tuvastamise lahendan üldse..

Kas ma võiks elektrolüütkondeka asemel panna näiteks keraamilise kondeka? Või ei muuda see midagi ning pean ikka pote vahele panema?

Comment

Keraamiline konde oleks sellise mahtuvuse korral mõõtmetelt vääääga suur Sa ei pea potet panema, kui viivituse täpsus pole oluline.
                Lihtsalt konde mahtuvus võib +/-10% (võibolla rohkemgi) erineda sellest, mis kirjas. Samuti on takisti tavaliselt +/-5% oma nimiväärtusest.
                Seepärast olekski trimmer sinna hea asi. Näiteks selline: http://www.oomipood.ee/product/ipmkv...00k-pt10nh&f=t

Comment

Kiusatus on suur, kuid ei. Soov ikkagi ise õppida ja mõista.

Comment

Käisin täna poes, ostsin ära mõned asjad. Unustasin ühe .01uf kondeka, et NE555 ära ühendada. Eks varsti ühendan asja ära, vaatan kuidas töötab üldse. Kui selle saan tehtud siis hakkan vaatama seda, kuidas see asi liikumise peale tööle panna. Kui kellelgi tekib mõni idee, siis ootan neid suurima heameelega!

Comment

Uurisin veidi veel selle IR motion sensori kohta ning avastasin huvitava võimaluse. Selle saidi pealt sain infot: http://www.canton-electronics.com/hc...ule-p-326.html. See sensor annab liikumise korral välja selle High, mis on kuskil 3,3V. Kas seda ei saa ära kasutada selle NE555 puhul, kui ühendada selle IR mooduli High klemm 555 triggeri klemmi külge? Nagu 555 datasheetilt lugesin, siis trigger suudab n.ö override-ida kõike, mida see kiip teeb ja alustada nullist või midagi taolist.

Ma tegelt ei saa ikkagi päris täpselt aru, kuidas see 555 täpselt töötab..

Comment

See 555 on muutuva pikkusega pulsi generaator. Pulsi pikkus sõltub sinna külge ühendatud takistusest ja mahtuvuses.
                        Aeg T (sek) = mahtuvus C (Faradites) korda takistus R (oomides).
                        T=RC

Generaator käivitud sisendisse antavast pulsist. Siis saame T aja pärast väljundi.
                        On võimalik ühendada ka nii et ta iseennast käivitab. Siis saame väljundsignaali iga T aja tagant.

Kui on tarvis pikki aegu võib 555 väljundisse panna loendaja. Ja reageerida nt mingile suuremale pulsside arvule.

Hiljuti avastasin RS kataloogist toreda karbikese, mis kiirgas valgust ja tundis ära oma peegeldunud signaali.

Seal on neid mitmesuguseid.

Comment

3V signaalirelee väljundisse ja anduriplaadil muudad ajakonstanti (mängid poteka suuremaks või leiad konde, mis ahelas on).
                          Erilahendused.
                          PS või mail.

Comment

Ma nüüd sain aru, et tegelikult mul polegi seda 555 vaja üldse. Sellel moodulil on ju taoline asi juba olemas. Ainult vaja välja mõelda, kuidas High ajal 12V LEDidesse ajada.

Comment

Working...
                            X